Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полицаите в Кърджали излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Полицаи от Кърджали се готвят да протестират. Утре, 23 октомври служителите на реда ще се съберат пред сградата на ОД на МВР в областния град под формата на мирен протест. Те ще изразят недоволството си от това, че остават извън списъка на служителите, които ще получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с коронавируса. Марин Христозов от синдикалната организация на МВР в Кърджали внесе повече яснота за недоволството на служителите на МВР: 


"Неглижирането на всички служители от МВР като 35-та дирекция. Всички 34 дирекции получиха някакви призвания за отдадеността си през извънредното положение, а МВР от началото до края беше на улицата и все още е, а ние сме неглижирани. Колегите са възмутени и ядосани от това положение. Обявена е протестната готовност и протестът е насрочен за 23 октомври от 12.00 до 13.00 ч. Уведомени са нашите членове на синдикалната организация. Приветстваме и всички други, които могат да дойдат, а те ще дойдат, защото имаме информация, че всичко е назряло, всеки е недоволен от това отношение на МВР към нас. Всичко мина през нашия гръб, през нашите ръце, а сега просто сме забравени. И продължават колегите да си служат, но най-лошото нещо , което искам да споделя е демотивираният служител - не пожелавам на никой работодател да има такива. Да работиш за статистиката без сърце, без желание е убийствено." 
Христозов коментира още, че възнагражденията, които служителите на реда са получили допълнително, заради извънредното положение са на два транша по 600 лв., но това допълнително стимулиране е предизвикало разделение сред служителите: 
„Не може на едни служители да дадеш 600 лв. , а на други да дадеш 300 лв., на трети да дадеш нищо. Правилата, които ги въведоха бяха - отпуснаха пари, но например, служител, който е бил на КПП в ромската махала и има наряди, после се сведе до една бройка, която ти трябва да имаш 4 наряда, за да получиш пари. Пожарникарите не получиха нищо, колегите от сектор "Български документи за самоличност" получиха 300 лв. “ 
Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Вижте още
Църквата

Църквата в село Давидково - храм за трима

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си..

публикувано на 27.11.20 в 13:03

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00