Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Снимка: Facebook/ Лазар Налбантов

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“. Поводът е 20-годишната кариера на талантливия народен певец.

Семейната среда е оказала влияние Лазар Налбантов да тръгне по пътя на фолклора. Баба му Елка по майчина линия е била певица, която обаче не е имала шанса да стигне до голямата сцена, въпреки, че е получавала покани от държавния ансамбъл. Затова след години, тя вижда своята несбъдната мечта във внука си. Започва да го учи на странджански народни песни, записва го в детска фолклорна формация „Тракийче“ в Бургас. Така първите учители на Лазар Налбантов, които оставили трайна диря в творчеството са баба му Елка и ръководителката Нина Матева във фолклорната формация.

Първата голяма изява на Лазар Налбантов пред бургаската общественост е на празника на града – 6 декември, Никулден.

Младият певец се учи от имените странджански певци като Георги Павлов, Иван Полинчев, Янка Рупкина, Калинка Згурова и Магда Пушкарова.

„Първата странджанска певица Магда Пушакрова от която всеки млад странджански изпълнител трябва да се учи,  да се запознае с нейното творчество“, казва Лазар Налбантов.

Странджанският певец изпълнява главно странджанските народни песни, избягва от авторските фолклорни песни.

„Народните песни носят освен послание, някакво събитие, някаква случка. Не просто да седна и да си измисля някакъв текст и да го възпея. Това са тема на друг стил музика, макар, че и във фолклорна го има,“ разказва странджанския певец и продължава.

„Странджанската песен е моето ежедневие, животът ми. Не минава ден да не си запявам песен, да не се вълнувам от песента. Странджанската песен е съпътстваща моя живот,“ разказва бургазлията Лазар Налбантов.

Певецът се възхищава и на много родопски изпълнители като Радка Кушлева и Георги Чилингиров.

„Последно време ме вълнуват по-непознатите стари певици като Файка Сиракулова от Златоград. Това е един прекрасен глас. Аз успях няколко нейни записи да открия. Прекрасен глас. Била е в редиците на държавния ансамбъл, са съжаление вече не е между живите. Опитвам се да заучавам нейни песни, защото много ми допадат. Така, че Родопите е една прекрасна фолклорна област и може би се възприема от всички българи. Но съм на мнение, че веки певец трябва да изпълнява песни от региона си. Така ще си запазим този цвят във фолклора и характерно пеене, а няма да се размиват стиловете“, разказва Лазар Налбантов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram  

Лазар Налбантов гост в Полет над Родопите

Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49