Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Виктор Кирчев: Очакват се още противогрипни ваксини

Снимка: БГНЕС


37 са новите случаи на коронавирус в Кърджали, болните са от всички общини. Повечето са от община Кърджали - поне половината. Има и настанени в болница. В областта в момента има 474 на домашно лечение, с установен КОВИД-19, каза д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ в Кърджали. 36 заразени се лекуват в болниците.

За това как се разпространява коронавирусът: "В момента нямаме в предприятия някакво разпространение, по-концентрирано, общо взето дифузно се развива епидемията, навсякъде излизат по малко", каза д-р Кирчев.

Хората под карантина се проверяват от полицията, отчасти и от РЗИ. В момента под карантина в областта са поставени 859.

"Да, най-вероятно ще има, защото това е разпореждане на министъра", коментира директорът на здравната инспекция кога и ще има ли мобилен пункт за диагностика и консултация за КОВИД-19 пред областната болница.

За антигрипните ваксини: "Първата партида пристигна, тя е разпределена и раздадена на общопрактикуващите лекари и предполагам, че те са я поставили на пациентите, за които са направени списъци".

Д-р Кирчев коментира, че се очакват втори и трети транш ваксини.

По думите му в общинските болници засега има достатъчно легла, на този етап. Наскоро са разкрити 10 легла.

Повече, и по темите къде може да се подаде сигнал до РЗИ за нарушен достъп до здравна помощ и натовареността на персонала, ще чуете в интервюто с д-р Виктор Кирчев.Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19

Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса.  В студиото на Радио Кърджали разговаряхме  с Цветелин Гавазов , но..

публикувано на 13.11.20 в 16:31

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с..

публикувано на 13.11.20 в 14:56

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17