Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Снимка: Facebook/ Stoyan Varnaliev

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна Лазар ходи“; „На Черньо гости дойдоха“.

Той казва за себе си, че е един обикновен човек, роден в ямболското село Генерал Инзово.

„Израснал съм там, на село. Първите песни, които съм чул са именно там, от моята баба и моите лели. Те бяха моите учители и вдъхновители от към българската фолклорна култура. Първите ми изяви бяха пред родителите ми, пред баба ми и дядо ми, в семейната среда“, разказва тракийският певец Стоян Варналиев.

 Варналиев е бил ученик на Вълкана Стоянова. Тя остава ярки следи в творчеството му. Приживе певицата е подарила незаписани до тогава песни и днес Стоян ги изважда на бял свят, за да ги предложи на голямата публика, такива са песните „Мама на Стоян думаше“, „В село се е ламя сторила“, „Яна Лазар ходи“;.

Песента „Мишки скачат“ певецът получава от леля си Донка, най-голямата сестра на майка му.

Песните, които изпълнява Стоян Варналиев носят белега на миналото и като музика и текст.

„За мен по-ценното е да запазиш онова пеене от миналото, красотата на народната песен от онова време, в която може да усетиш полъха на вятъра в Тракия, може да усетиш мириса на чернозема, да усетиш аромата на моминската малка градинка. Това е по-трудното. Най-лесното е да промениш начина си на пеене и да звучи модерно. Ние народните изпълнители би трябвало да предадем епохата в която тези песни са създавани“, разказва Стоян Варналиев.

За да реализира записите Стоян Варналиев е работил в екип с ръководителя на оркестъра на ансамбъл „Добруджа“ Живко Желев и оркестър „Бисери“ и приятели.

Може да чуете цялото интервю и песни в прикачения звуков файл. Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още
Църквата

Църквата в село Давидково - храм за трима

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си..

публикувано на 27.11.20 в 13:03

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49