Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипарисът е свещено и гробищно дърво и в християнската, и в мюсюлманската траурна символика

Лидия Кирилова: Босилекът е най-често използваното растение в българските християнски погребални ритуали

В събота е Архангелова задушница, когато се отправяме към гробищата, за да почетем своите близки покойници. Какви са характерните компоненти в тъжните християнски ритуали, има ли сходни елементи при поклоненията и погребенията между християнската и мюсюлманската традиция в Източните Родопи? Лидия Кирилова, уредник в Природонаучния отдел на Регионалния исторически музей в Кърджали, поднася интересни данни по темата,в звуковия файл:

Лидия Кирилова: Растенията са неделима част от погребалната обредност. Те символизират безсмъртието на душата и са основен декориративен елемент в гробищните паркове. При много от обичаите в Източните Родопи ясно прозират следи от по-ранни вярвания и представи. Съществена роля в християнската погребална обредност се пада на босилека, като основно растение – апотропей, символизиращо цикъла на човешкия живот. Обикновено с него се извършва ритуалното изкъпване на мъртвеца, но той има приложение и в следпогребалното почистване на дома от зли сили, вероятно заради антисептичното действие на съдържащото се в него етерично масло. Това свойство на босилека е било познато още в Древен Египет, Гърция и Рим.

Традиционно мюсюлманите–сунити не използват растения в техния погребален ритуал, но изследването регистрира присъствието на черен бъз, слънчоглед, фасул и царевица. В последните години твърде променена е и традицията им в оформянето на гроба. В миналото само с надгробен камък,днес те, както християните засаждат различни видове цветя и дървета: рози, лалета, зюмбюли, хризантеми, хвойна, кипарис, чинар.

Мюсюлманите–алевии почитат дървото като символ и връзка с божественото. Около техните храмове – гробове на светци често могат да се видят вековни дървета: дъб, хвойна, бряст, клен, дрян, черница. Особено почитани са драката и глогът, като видове, скоито се предпазват от злото. Невенът се явява древен персйски (зороастрийски) елемент в традициите на алевиите за почитане на мъртвите и доказателство за връзка с тази древна религия. 

Виното (лозата) и до ден днешен продължава да бъде задължителен и незаменим обреден компонент в християнските погребални ритуали. С него се прелива мястото, определено за изкопаване на нов гроб, а при погребение в стар, костите на прежде погребаните в него се измиват с вино и отново се закопават на същото място. С вино се осъществяват и преливанията на гроба на третия, деветия, двадесетия и четиридесетия ден след смъртта на починалия, както и при всяко посещение срещу неделя, празник или задушница. В Евхаристията лозата и виното са символ на Христовата кръв

В наши дни житото е основен елемент в християнската погребална обредност, като продължава да символизира безсмъртието на човешката душата.До главата на покойника християните поставят съд с жито, в който се палят свещите. Жито се вари и раздава на всички помени

Един от най-древните и популярни символи на безсмъртието в цял свят е Кипарисът. У нас той е свещено и гробищно дърво, символ на вечна скръб, присъстващ с еднаква сила и в християнската, и в мюсюлманската (орто- и хетеродоксна) траурна символика. Кипарисът е открит като елемент върху четири релефни изображения от оградата на тюрбето на Демир баба.

В Източните Родопи цветята са задължителен елемент, когато се ходи на поклонение при починал християнин. Ако нямат, хората вземат от съседите, но винаги ги заплащат. В с. Пчеларово, когато някай почине през пролетта казват: „Ето, Господ те обича, толкова много цветя има напролет!”. На поклонение най-често се носят босилек, чемшир, мушкато, роза, хризантема, лале, маргаритка, зюмбюл и карамфил в по-ново време.

Съвременните турци–сунити често изграждат своите надгробия от мрамор, върху които може да се видят изображения на лале и роза, символите на Аллах и Пророка Мохамед. Те засаждат върху гробовете на своите близки различни видове цветя, основно луковични – лале и зюмбюл, хризантема, розови храсти.

В с. Мургово има традиция, когато се грее водата за ритуалното къпане на мъртвеца, първите съчки, с които се пали огънят задължително трябва да бъдат от черен бъз.

При алевиите от Източните Родопи, след установяване на смъртта, мъртвият се прикадява с „бухур” (тамян), поставен на керемида. Всички, които влизат при покойника също си накадяват ръцете и поглаждат лицето си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кметът на Арднио с млади художници

Откриха изложби на млади творци от Ардино

В рамките на втория ден от инициативите „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“, под мотото „Ръка за ръка за Ардино“, бяха представени изложби на млади творци от родопската община в читалище „Родопска искра. Посетителите имаха възможност да разглеждат творбите на ардинския художник Айхан Хайрула, в която са..

публикувано на 06.08.24 в 16:54

Три са катастрофите за ден в област Кърджали

Три са пътните произшествия в понеделник в областта. 34-годишен моторист е пострадал след катастрофа около 17,30 часа в село Жълтуша. Водачът загубил контрол над управлението и паднал на платното за движение. Прегледан е от екип на Филиала на спешна помощ в Ардино и транспортиран в Спешното приемно отделение в Кърджали. Направеният тест за алкохол..

публикувано на 06.08.24 в 16:50

Валута за над 1,6 млн.лв. заловиха на „Капитан Андреево“

Близо 940 000 недекларирани щатски долара са открили митнически служители при проверка на автобус, излизащ от страната през ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Недекларираната валута е била укрита в седалките на автобус с турска регистрация, в който са пътували от Украйна през България за Турция 28 пътници...

публикувано на 06.08.24 в 15:18

Проучване сочи София за най-добър град за живот след пенсиониране

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред които..

публикувано на 06.08.24 в 15:08
Снимката е илюстративна, архив

Полицията в Джебел разследва смърт на куче

Досъдебно производство за причинена смърт на гръбначно животно е образувано в Районното управление в Джебел.  На телефон 112 е бил подаден сигнал, че в събота, 3 август, около 19,40 часа е било убито куче в село Душинково. По първоначални данни животното е застреляно с ловна пушка.  Разследващ полицай и група „Криминална полиция“ продължават..

публикувано на 06.08.24 в 11:14

Производители на плодове и зеленчуци се готвят за протест

Производителите на плодове и зеленчуци са готови да се включат в протести в столицата срещу Наредбата за движението на стоки с висок фискален риск. Това съобщи пред БНР Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите. В края на миналата седмица 14 национално представени организации и членове на Националния съвет по храните изпратиха отворено..

публикувано на 06.08.24 в 10:59

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

Назми Мюмюн ,  бивш член на националното ръководство на БСП. През целия ми живот, от който над 50 години отдадох на моята партия – БСП, Бузлуджа винаги е била свързана с нещо ново, с нещо важно, проправящо пътя на хората с леви идеи. И сега, Надежда, която се разгоря в сърцата на стотици хиляди хора в България, когато държавата ни изживява тежка..

публикувано на 05.08.24 в 18:39