Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кипарисът е свещено и гробищно дърво и в християнската, и в мюсюлманската траурна символика

Лидия Кирилова: Босилекът е най-често използваното растение в българските християнски погребални ритуали

В събота е Архангелова задушница, когато се отправяме към гробищата, за да почетем своите близки покойници. Какви са характерните компоненти в тъжните християнски ритуали, има ли сходни елементи при поклоненията и погребенията между християнската и мюсюлманската традиция в Източните Родопи? Лидия Кирилова, уредник в Природонаучния отдел на Регионалния исторически музей в Кърджали, поднася интересни данни по темата,в звуковия файл:

Лидия Кирилова: Растенията са неделима част от погребалната обредност. Те символизират безсмъртието на душата и са основен декориративен елемент в гробищните паркове. При много от обичаите в Източните Родопи ясно прозират следи от по-ранни вярвания и представи. Съществена роля в християнската погребална обредност се пада на босилека, като основно растение – апотропей, символизиращо цикъла на човешкия живот. Обикновено с него се извършва ритуалното изкъпване на мъртвеца, но той има приложение и в следпогребалното почистване на дома от зли сили, вероятно заради антисептичното действие на съдържащото се в него етерично масло. Това свойство на босилека е било познато още в Древен Египет, Гърция и Рим.

Традиционно мюсюлманите–сунити не използват растения в техния погребален ритуал, но изследването регистрира присъствието на черен бъз, слънчоглед, фасул и царевица. В последните години твърде променена е и традицията им в оформянето на гроба. В миналото само с надгробен камък,днес те, както християните засаждат различни видове цветя и дървета: рози, лалета, зюмбюли, хризантеми, хвойна, кипарис, чинар.

Мюсюлманите–алевии почитат дървото като символ и връзка с божественото. Около техните храмове – гробове на светци често могат да се видят вековни дървета: дъб, хвойна, бряст, клен, дрян, черница. Особено почитани са драката и глогът, като видове, скоито се предпазват от злото. Невенът се явява древен персйски (зороастрийски) елемент в традициите на алевиите за почитане на мъртвите и доказателство за връзка с тази древна религия. 

Виното (лозата) и до ден днешен продължава да бъде задължителен и незаменим обреден компонент в християнските погребални ритуали. С него се прелива мястото, определено за изкопаване на нов гроб, а при погребение в стар, костите на прежде погребаните в него се измиват с вино и отново се закопават на същото място. С вино се осъществяват и преливанията на гроба на третия, деветия, двадесетия и четиридесетия ден след смъртта на починалия, както и при всяко посещение срещу неделя, празник или задушница. В Евхаристията лозата и виното са символ на Христовата кръв

В наши дни житото е основен елемент в християнската погребална обредност, като продължава да символизира безсмъртието на човешката душата.До главата на покойника християните поставят съд с жито, в който се палят свещите. Жито се вари и раздава на всички помени

Един от най-древните и популярни символи на безсмъртието в цял свят е Кипарисът. У нас той е свещено и гробищно дърво, символ на вечна скръб, присъстващ с еднаква сила и в християнската, и в мюсюлманската (орто- и хетеродоксна) траурна символика. Кипарисът е открит като елемент върху четири релефни изображения от оградата на тюрбето на Демир баба.

В Източните Родопи цветята са задължителен елемент, когато се ходи на поклонение при починал християнин. Ако нямат, хората вземат от съседите, но винаги ги заплащат. В с. Пчеларово, когато някай почине през пролетта казват: „Ето, Господ те обича, толкова много цветя има напролет!”. На поклонение най-често се носят босилек, чемшир, мушкато, роза, хризантема, лале, маргаритка, зюмбюл и карамфил в по-ново време.

Съвременните турци–сунити често изграждат своите надгробия от мрамор, върху които може да се видят изображения на лале и роза, символите на Аллах и Пророка Мохамед. Те засаждат върху гробовете на своите близки различни видове цветя, основно луковични – лале и зюмбюл, хризантема, розови храсти.

В с. Мургово има традиция, когато се грее водата за ритуалното къпане на мъртвеца, първите съчки, с които се пали огънят задължително трябва да бъдат от черен бъз.

При алевиите от Източните Родопи, след установяване на смъртта, мъртвият се прикадява с „бухур” (тамян), поставен на керемида. Всички, които влизат при покойника също си накадяват ръцете и поглаждат лицето си.Вижте още

Фондация „По-диви Родопи“ продължава с дейностите за маркиране и проследяване на разселeните благородни елени в Източните Родопи

През последните пет години фондация По-диви Родопи в сътрудничество с ЛРД Хасково и СЛРБ (ДУ Студен кладенец) в Източните Родопи успешно разсели над 50 благородни елена и 400 елена лопатари. Разселените животни се приспособиха много добре, числеността им постепенно се увеличава и в момента обитават обширна територия от Момчилград до Хасково...

публикувано на 04.12.20 в 17:54

Управителят на БНБ предупреди за възможно влошаване на икономическата криза

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза. Това става чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки, направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември. Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза,..

публикувано на 04.12.20 в 17:01

ЕП обсъжда директива при дистанционната работа

По време на пандемията от Covid-19 все повече хора преминават в дистанционна работа. Тази форма е сравнително нова и с нея настъпват неясноти, както за работниците, така и за работодателите.  Комисията по заетост в ЕП гласува предложение за право на работещите да се откъсват електронно от работата си по време на почивни дни и извън работното време...

публикувано на 04.12.20 в 15:23

Превозвачи излизат на протест в района на ГКПП „Капитан Андреево“

Превозвачи излизат на протест на българо-турската граница в района на граничния пункт „Капитан Андреево“. Причина за недоволството им е бавната обработка на камионите и товарите на границата между двете страни, заради което се образуват километрични опашки и тировете изчакат на място повече от 2-3 дни. Това посочват от Съюза на международните..

публикувано на 02.12.20 в 10:30

Български пощи издадоха марка по повод 140 години български лев

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАДДеян Дънешки, почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателят на СБФ Спас Панчев валидираха пощенско-филателно издание на тема: „140 години български лев и 135 години български банкноти“. То представлява специален пощенски блок от една пощенска..

публикувано на 01.12.20 в 15:30

През 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка..

публикувано на 01.12.20 в 15:17

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони . За последните две седмици..

публикувано на 01.12.20 в 13:47