Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден на чая

Снимка: БГНЕС

На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.

Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая.

Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия".

А на 16 декември, в края на 18-и век, в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.


А сега и една рецепта за чай, подходяща за зимните месеци. 

За нея са ви нужни

  • 1 малък корен джинджифил
  • 1-2 лимона
  • 4 с.л. липа
  • 1,5 литра вода
Обелете и нарежете джинджифила на малки парченца, така че възможно най-голяма повърхност да бъде изложена навън, за да извлечете възможно най-много полза, когато го сложите във водата.

Измийте хубаво лимоните, обелете ги и ги нарежете. Можете да използвате лимонената кора в чая, тя е много ароматна и ще придаде по-наситен лимонов вкус.
Сложете парченцата джинджифил и лимон в тенджера заедно с липата и ги засипете с предварително загрята вода.

Включете котлона за малко, докато водата кипне и след 1 минута отместете тенджерата от горещината, за да спрете процесът на загряване.
Оставете чая настрана за около 15 минути. Сипете си в чашка и му се насладете.


За кои болки могат да се намерят билки? Или какъв чай да си направим при различните заболявания, както и ценят ли хората тези природни богатства. На тези и други въпроси отговаря билкарката Фетие Хасан, един от редовните слушатели на радио Кърджали. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две тела са открити на местопроизшествието край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщи  БТА. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и..

публикувано на 28.07.24 в 12:23

Ученици и учени ще наблюдават Персеидите край Ардино

Астрономи на различна възраст, сред които близо 60 ученици, студенти и учени от страната и чужбина, за поредна година се събират на лятна лагер-школа по астрономия и астрофизика в курорта "Бели брези" край Ардино от 1 до 16 август. Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали:

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за борба с тероризма,..

публикувано на 28.07.24 в 08:48

Поевтиняват зеленчуци и някои храни

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с минималното 0,05 на сто..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година 625..

публикувано на 28.07.24 в 07:40

34° ще е максималната температура в Кърджали

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в Кърджали – 34°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части – от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 07:37
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 18:00