Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадово брауни с кафе - успешната формула за вкусен следобед


Зимата в неделя е време за мечти пред камината, топло мляко с какао, мързеливи следобеди и лежерни вечери. И ако към тези удоволствия прибавим малко шоколад, насладата става пълна.
Защо да не си направим шоколадово брауни?
Но преди това, малко история. Замислен, като нещо средно между сладкиш и курабии, достатъчно малък за да се побира в кутия за обяд, но не прекалено голям, за да му броим калориите, браунис е американски десерт, набрал популярност в края на XIX и началото на XX век. За първи път измислен от шеф готвача на чикагски хотел, по искане на собственичката на хотела Берта Палмърс, която организирала панаир и поискала да се сервира сладкиш с чая и кафето на всички присъстващи дами.
Оригиналната рецепта за браунис съдържа и кайсиево желе и орехи.
Според друга, разпространена история, вкуснотията е била приготвена съвсем случайно. В един прекрасен ден обикновена жена от щата Мейн искала да направи шоколадова торта за семейството си. Всичко вървяло по план, докато не забравила да добави мая към тестото за блатовете, които естествено не се надигнали.  Но домакинята никак не била разстроена от този факт и въпреки всичко изпекла плоската си торта. Сервирала я нарязана на квадратни парчета и нарекла шоколадовата си торта брауни, което в буквален превод означава кафяв.
И от Америка, към....България. Рецепта за брауни ще ни предложи Кирила Ангелова, една от приятелите на радио Кърджали и Вкусен следобед.
Тя е от Кърджали, но мечтите й авантюристично я отвеждат в Лондон, където пребивава четири години. В мъгливата държава усъвършенства кулинарните си умения, и по-специално сладкарското изкуство.
Всичко, което е научила в сладкарството, идва от вътрешното й усещане и от стремежа да зарадва хората и създава красота. Защото за нея кулинарията, и най-вече сладкарството са форми на общуване и на съпреживяване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56