Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менструалният цикъл е огледалото, показващо общото състояние на организма при жените?

Снимка: iStock



Можем да кажем, че менструалният цикълпри жените е огледалото, което показва общото състояние на организма на жената, най-вече в репродуктивния период от живота й. Много жени обаче страдат от болезнена менструация и изпадат в ситуация в която не знаят какво да правят. Болезнената менструация се нарича още дисменорея.

Има два вида дисменорея: първична и вторична. Първична дисменорея се среща при хора, които изпитват болка преди и по време на менструация. Ако сте имали нормални периоди, които стават болезнени по-късно в живота, това може да е вторична дисменорея. Състояние, засягащо матката или други тазови органи, като ендометриоза или миома на матката, може да причини това.

Не винаги е възможно да се установи причината за болезнените менструални периоди. Хормон, наречен простагландин, предизвиква мускулни контракции в матката, които изхвърлят лигавицата. Тези контракции могат да причинят болка и възпаление. Нивото на простагландин се повишава точно преди началото на менструацията.

Болезнените менструални периоди също могат да бъдат резултат от основно медицинско състояние, като например:

-  Предменструален синдром (ПМС). ПМС е често срещано състояние, причинено от хормонални промени в тялото, настъпили 1 до 2 седмици преди началото на менструацията. Симптомите обикновено изчезват след началото на кървенето.

-  Ендометриоза. Това е болезнено медицинско състояние, при което клетките от лигавицата на матката растат в други части на тялото, обикновено по фалопиевите тръби, яйчниците или тъканите, покриващи таза.

-  Миома в матката. Миомите са неракови тумори, които могат да окажат натиск върху матката или да причинят необичайна менструация и болка, въпреки че често не причиняват симптоми.

-  Тазова възпалителна болест. Тя представлява инфекция на матката, фалопиевите тръби или яйчниците, често причинени от полово предавани бактерии, които причиняват възпаление на репродуктивните органи и болка.

-  Аденомиоза. Това е рядко състояние, при което маточната лигавица расте в мускулната стена на матката, причинявайки възпаление, натиск и болка. Може да причини и по-дълги или по-тежки периоди.

-  Цервикална стеноза. Цервикалната стеноза е рядко състояние, при което шийката на матката е толкова малка или тясна, че забавя менструалния поток, причинявайки повишаване на налягането в матката, което причинява болка.

Домашното лечение може да бъде полезно за облекчаване на болезнени менструални периоди. Видовете неща, които да опитате у дома, включват масажиране на корема, вземане на топла вана, правите редовни физически упражнени. ядене на леки, питателни ястия, практикуване на техники за релаксация или йога, приемане на противовъзпалителни лекарства няколко дни преди да очаквате менструация, както и  прием на витамини и добавки като: витамин В-6, витамин В-1, витамин Е, омега-3 мастни киселини, калций и магнезий. Намаляването на приема на сол, алкохол, кофеин и захар, също предотвратяват подуването на корема.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39