Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Стефанов подготвя песни за първия си фолклорен албум

Валентин Стефанов
Снимка: Личен архив

18-годишният Валентин Стефанов е роден в гр. Пловдив, но  корените му са от с. Бачково.

 „Сърцето ми е свързано с тоя край. Любовта ми към автентичната,  родопска песен, я запали в мен моя дядо Валентин Вълнев - син на Ангел Вълнев - първият шивач на мъжка мода в гр. Пловдив и родом от Бачково.

Дядо ми беше голям почитател на песните на големия Георги Чилингиров. Казваше, че с гласа на певеца Родопа планина оживява,” разказва младия изпълнител.

Валентин има събрани близо 800 народни песни, които смята някой ден да запише. До момента има седем студийни записа "Майка Йордана плетеше", „Изплела съм ти севдице", "Глави ме майчо карагьозляр", „Кара ли та Руске ле", "Петър Калина думаше", „На Рожен" и "Сино льо един на мама”, която е дуетна песен с неговия вокален педагог Виолета Щерева. От 2017г. Валентин Стефанов е част от формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ОДК Пловдив. От ранна детска възраст проявява интерес към народната музика откривателя на таланта му е Люция Филева преподавателка по класическо пеене и пианист.

„От дете слушах песните на Чилингира с моя дядо, и ги заобичах. Виолета Щерева е учителят който повярва в мен и през 2017г. започнахме да работим заедно. Настояваше да участвам в състезания и конкурси. Правех го с удоволствие. Пял съм в БНР София, на събори и празници. Обичам родопската песен във вида в който е била създадена, чиста, неподправена, докосваща сърцето и душата на обикновените, отрудени хора на които целият им живот е минал там - в полите на Родопите. Аранжорите с които работя са Румен Монев, Александър Тодоров, Виктор Йорданов-Кардама,“ разказва още младия изпълнител.

През 2019 г. прави първите си фолклорни клипове в една от фолклорните телевизии.

2021 година за младия изпълнител започва с нови записа на песни под съпровода на гайдаря Слави Кехайов. В студиото на Виктор Йорданов – Кардама.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00