Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличват се т. нар. дела за маски


123 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19 в пандемичната 2020-та година в област Кърджали. Това отчете Окръжната прокуратура в годишния си доклад. Най-много са били делата в териториалния обхват на районното подразделение на държавното обвинение в Кърджали - 70. 
Около 5% от делата в Административния съд в Кърджали през 2020 г. са за обжалване на решения на районните съдилища за неспазване на противоепидемичните мерки. Глобите най-често са в минималния размер - 300 лв: 
"В Административния съд в Кърджали се наблюдава тенденция за увеличване на т.нар. дела за маските, но все пак, те не са толкова много, колкото очаквахме", коментира председателят на Административния съд Ангел Момчилов.

Констатираните нарушения са главно пред търговски обекти, посочи Момчилов: 

"Има констатирани нарушения във фитнес зала. Редки са случаите на престъпване на противоепидемичните мерки, свързани със събиране на много хора". 

Основният процент касационни дела, свързани с тези нарушения, постъпват от Районен съд - Кърджали, по-малко са делата от останалите районни съдилища: 

"Най-много дела от такъв тип, свързани с обжалване на решение на районните съдилища са от Кърджали, следвани от Момчилград, а от Районния съд в Ардино до момента няма постъпило такова". 

Само около 4-5 решения на районните съдилища, относно налагане на глоби за нарушение на противоепидемичните мерки, Административния съд в Кърджали не е потвърдил, коментира Ангел Момчилов и обобщи мотивите на последната инстанция: 

"Касае се главно за случаи, когато са допуснати нарушения от административно-наказващия орган при изписване на относимите заповеди с които лицата са били задължени да носят маска на съответното обществено място".

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

Вижте още

Каква пенсия ни очаква от допълнителното осигуряване?

Темата за втората пенсия е изключително актуална и от тук нататък ще става още по-актуална. От септември месец първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове са жените родени след 1960г. Причината да има два стълба е необходимостта от диверсифициране на източниците на доход след пенсионирани, каза Владислав..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Ще улесни ли „Зеленият паспорт“ пътуването на ваксинираните срещу COVID-19?

С цел улеснение при преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон се подготвя подготвя въвеждането на „зелен паспорт” от Европейската комисия. Предвижда се той да съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус. Зелена светлина за зеления паспорт даде и..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Нарушават ли правата ни ваксинационните паспорти?

Докато кризата с COVID-19 предизвиква хаос по целия свят, евролидерите обмислят въвеждането на паспорти за имунитет, за да стане ясно кой е имунизиран срещу коронавирусна инфекция. Ваксинационните паспорти може да станат факт до началото на лятото. Новината е от онлайн среща на Европейския съвет. Лидерите са постигнали принципно съгласие,..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен , Радка Петкова и най-цветното предаване на радио Кърджали, "Вкусен следобед". И днес ще ви поведа на кулинарно пътешествие, този път до Момчиловци и Триград , където приготвят вкусния пататник, ястие само с няколко съставки, но запечатал духа на Родопите . Рецепта за пататник без кори , ще ни даде..

публикувано на 02.03.21 в 12:19
Тодор Пичуров - Пичура

За 100-годишнината от рождението на Тодор Пичуров откриват барелеф в родното Момчиловци

В родопското село Момчиловци има традиция, която датира от преди 20 години, 50-годишните юбиляри от селото да правят и да оставят дар за селото. Тази година набор 1971 са решили да издигнат паметна плоча на музиканта Тодор Пичуров – Пичура. Възпоменателният барелеф ще бъде поставен на сградата на читалище „Светлина – 1925“. Тази година се..

публикувано на 27.02.21 в 16:39
Юлия Чортленева

Юлия Чортленева: Децата от малките населени места не се различават от тези в големите градове

Учениците от 10 а клас на СУ "Христо Смирненски" в Черноочене и техният преподавател по история Юлия Чортленева изработват визитна картичка на своето училище. Презентацията е по спечелен от тях проект, финансиран от Фондация "Софийска платформа". Една от инициативите по него е срещи с представители на различни професии, включително и журналисти...

публикувано на 26.02.21 в 16:34

Хоумофисът - свобода или затвор?

Спрямо 2019 година се наблюдава огромно увеличение на работещите от вкъщи. Ако през 2019 г. на ниво ЕС, те са били 5%, а за България едва 0,5%, в момента на европейско ниво работещите дистанционно достигат 37 %, а в България почти 30%. Причината, разбира се е пандемията от Covid-19, по време на която все повече хора преминават в дистанционна..

публикувано на 23.02.21 в 12:25