Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдия Еланчева: Час по право формира отношение към закона и съдебната власт

99 ученици от 10 клас на СУ "Петко Р. Славейков" в Кърджали получиха първи познания за съдебната система, структурата на съдилищата, видовете дела, които се разглеждат, наказателното производство, правата и задълженията, които имат като участници в съдебни процедури. Часовете по право са част от образователна програма на Висшия съдебен съвет - "Съдебната система - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“, в която вече шеста година участват и магистрати от Районен съд-Кърджали.
Четирима съдии - наказателните Здравка Запрянова и Вергиния Еланчева и гражданските Дарина Байданова и Невена Калинова, както и съдебният администратор Таня Цинова взимат участие в програмата тази година и изнасят лекции в часовете по философия на 10 клас в средното училище "Петко Рачов Славейков", което, заедно с преподавателката Руса Бориславова, е традиционен партньор на съда в това начинание.
Въпреки пандемията първите часове по право вече се проведоха. 
Срещите са интересни и за учениците, и за нас, като лектори, каза за Радио Кърджали съдия Вергиния Еланчева от Районния съд. Тя разказа, че не преминават монотонно, децата задават много въпроси и прави впечатление, че питат за неща, които са актуални и ги вълнуват. Искат да знаят, казва съдия Еланчева. Според нея това е хубаво, защото така се формират ценности и респект към съдебната власт и закона, а това е възпитателно за младите хора.
За въпросите на тийнейджърите, за смисъла на образователната програма, за предстоящата най-интересна за младите хора част - симулативния съдебен процес, може да научите от интервюто на Станислава Георгиева със съдия Вергиния Еланчева от Районен съд - Кърджали в прикачения звуков файл.
Вижте още

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01