Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Фикри Гюлестан: Ако политиците мислят поне малко за народа, ще се разберат за правителство

Снимка: БНР

ДПС не успя да увеличи резултата си на последните избори - и сега, и през 2017 година за Движението са гласували около 300 хиляди. При положение, че тогава имаше ДОСТ, и тогава за за нея гласуваха около 100 хиляди души, а в момента партията я няма, то къде тогава отидоха тези гласове? Със сигурност не са се върнали в ДПС. Мнението изрази в сутрешния блок на Радио Кърджали д-р Фикри Гюлестан в коментарно интервю за парламентарния вот.

Според него след изборите поука трябва да си вземат всички губещи партии – БСП и  ГЕРБ, които загубиха гласове в Кърджали. Той е категоричен, че хората искат промяна. Преходът свърши, казва д-р Гюлестан. За последните четири години се появиха нови избиратели, които не се припознаха в старите системни партии. И те именно ще бъдат причина да има тласък за промяна. И като всяко зараждане то може да бъде проблематично. Даже на места може да бъде и малко жестоко, защото промяната никога не става лесно, казва д-р Гюлестан.

Той смята, че българите в чужбина са показали гражданска отговорност и трябва да изпитваме гордост и оптимизъм. Самият факт, че чакаха часове наред, за да гласуват, говори за това. Те се надяват, че нещо добро ще стане в България и тази райска държава наистина ще бъде техен дом.  Според него има огромна несправедливост към хората в чужбина и смята, че трябва да се промени изборния кодекс, за да се гласува през интернет, защото сегашният мачка човешкото достойнство.

Що се отнася до това възможно ли е съставянето на правителство, според д-р Гюлестан залогът е много голям - европейските пари са много, ако политическите сили се разберат за процентите, вероятно ще има някакво правителство. Личното му усещане е, че всеки си вдига цената, ще има малко агония, но трябва да се разберат в името на България. Ако наистина мислят поне малко за народа, ако наистина мислят поне малко за България, трябва да се разберат в името на България за правителство.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Фикри Гюлестан може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55