Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Египетски лешояд докара пролетта в Източните Родопи

Снимка: Калоян Христов/ bspb.org

Пролетта вече е в Родопите. И не защото вече е месец април, а защото преди дни в небето на Източните Родопи беше забелязан първият за тази година египетски лешояд. Местните хора в района на Маджарово наричат птицата "пролетно пиле" и казват, че щом тя се е върнала от юг, вече няма да има сняг и изненадващи промени във времето. Това разказа Христо Христов, експерт във фондация "По-диви Родопи". 
Египетските лешояди намаляват главоломно и бързо, все по-малко птици се връщат в последните години от юг, където зимуват. Египетските са единственият прелетен вид от лешоядите. Интересно е, че се връщат последни - докато щъркелът е предвестник на пролетта, египетският лешояд си идва, когато вече е топло, - и прекарват най-кратко време в страната. Те са едни от първите птици, които отлитат на юг през есента.
Според нашите, човешките разбирания, може да се каже, че прелетните птици са пацифисти - това е въпрос на поведение да избягват местата с военни действия по пътя си, смята Христо Христов. Данните от GPS-те, които им слагаме в последните години, показват, че като стигнат до Сирия, пък и на други места, където се води война, те започват да се лутат, да се връщат, полети на запад, на изток. Лично си го обяснявам, че там има нанасяне на едно голямо безпокойство, те са животни, които се страхуват от нетипичните действия на хората, обяснява Христо Христов. Според него това е проблем за птиците, защото, защото те не могат по време на миграция да кацнат да почиват, да се нахранят, да пият вода. Сред другите проблеми и опасности на лешоядите - египетския, който е прелетен, и белоглавия, който в първите си пет години има скитнически период, - Христо Христов откроява залагането на отрови срещу хиени в Африка, в Турция и Азия, сблъсък с жици, удар от ток след кацане на стълб, директен отстрел от бракониери. От същите опасности са уязвими и белите и черните щъркели, малкият креслив орел и другите прелетни птици.
Лешоядите винаги намират пътя към родните скали. Техният инстинкт, който им е заложен генетично, винаги ги връща в мястото, където са се излюпили, в тяхната колония, категоричен е Христо Христов. Времето около 10-15 март е периодът, когато се излюпват първите малки белоглави лешоядчета. Тази година експертите регистрираха 107 двойки, които би трябвало да отгледат по едно яйце, и се надяват малките да успеят да се закрепят и да излетят от гнездата. Ако това се случи, ще очакваме рекорд на млади птици, смята Христо Христов.
Традиционната за Източните Родопи популация на черен щъркел, за съжаление, вече не е така стабилна, както преди 15-на години. Интересно е, че когато обявявахме конкурси за рисунки на птици, децата от област Хасково рисуваха бели щъркели и лястовички, а децата от Кърджалийско, Момчилградско, Крумовградско рисуваха черни щъркели, те просто това виждаха всеки ден, разказва Христов. Тенденцията да намаляват е валидна за всички птици в Източните Родопи, с изключение на белоглавите лешояди. Затова природозащитните организации започнаха проекти за възстановяване на някои видове, като черния лешояд, който все още се среща в гръцката част на Източните Родопи, в резервата Дадя. Възстановяването е чрез разселване на бедстващи птици от Испания в нашата страна. Миналата година бяха пуснати 15 черни лешояда в Стара планина. Ние също работим Източните Родопи да получат такива птици. Предстои ни да изградим адаптационна площадка, в която да се отглеждат по определена технология, преди да бъдат пуснати на свобода. Срещаме подкрепа и от община Ивайловград, и от горските стопанства, и от ловците, казва Христо Христов.
Той не скри задоволството си и от наличието на изчезналия преди години, но сега отново появил се вид на морския орел в Родопите и регистрираните гнездящи двойки морски орли край всички язовири - "Ивайловград", "Студен кладенец", "Кърджали".

Целият разговор на Станислава Георгиева с Христо Христов, експерт във Фондация "По-диви Родопи" може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере...

публикувано на 14.05.21 в 15:42

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали

Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата.  В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков"..

публикувано на 14.05.21 в 14:39

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на..

публикувано на 14.05.21 в 11:56

Доброволци чистят Студен кладенец край Широко поле в неделя, 16 май

Доброволци и жители на село Широко поле от 5 до 75 години ще почистват в неделя, 16 май, бреговата ивица на язовир Студен кладенец в района стария кораб. Сборният пункт е в 10 часа, а инициативата е отворена за всеки, който пожелае да се включи. Това съобщиха за Радио Кърджали двама от организаторите - Таня Костадинова и Стоян Кирев. Почистването на..

публикувано на 14.05.21 в 11:37

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев ден от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед".   И днес ще успеем да съчетаем приятното и полезното, както и кулинарното с вълнуващото и интересното! Затова. В първата част на предаването си говоря с Константин Ковачев-Кок о за създадения от него метод за леки упражнения по приложна кинезиология, които..

публикувано на 14.05.21 в 11:17
Елисавета Кехайова, директор на регионална библиотека

Библиотекарите честват професионалния си празник

На 11 май църквата отбелязва денят на светите братя Кирил и Методий. Светското отбелязване на техния ден е преместено на 24 май и става Ден на славянската писменост и култура. От 2006 година 11 май е професионален празник на библиотекаря, определен за честване с Решение 344 на Министерски съвет. Своя двоен празник отбелязват и в Националната..

публикувано на 11.05.21 в 14:43

Хиляди хора вярват в чудотворната и лечебна сила на иконата на Св. Георги в Хаджидимовския манастир

На 6 май - Гергьовден, хиляди хора от страната всяка година посещават манастир „Св. Георги Победоносец“ в гр. Хаджидимово, най-западната част на Родопите. Смята се, че чудотворната икона на Св. Георги в манастира изцелява болни и слепи хора, а също и безплодие. Още на 5 май вярващите пристигат и пренощуват в църквата за изцеление. Манастирът е..

публикувано на 06.05.21 в 09:00