Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания.

Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса виждат това като дискриминация и очакват облекчение за бранша.

Стойко Деведжиев, собственик на туристическа агенция очаква след Великден да се разпуснат мерките в туристическия бранш.

„С нетърпение очакваме разпускането на мерките. Надявахме се, че още тази събота и неделя ще имаме положителна новина, но както вървят нещата, евентуално от първия почивен ден на Великден мерките ще бъдат разпуснати и възможност за организирани пътувания. Това е важен сегмент в туризма, тъй като голяма част от хотелите в България се пълнят именно от тези организирани мероприятия.

В момента имаме записвания за едно мероприятие, събрали сме желаещи за два автобуса, върви записване вече за трети автобус, но всичко е на изчакване. Въпреки, че сме ги уверили, че ще се състои пътуването.

Имаме отложени, преместени пътувания. Хората се притесняват, да не би да се отложи екскурзията им. Специално май месец е най-силен за нашата фирма, а сега генерираме доста загуби заради ковид-пандемията, защото много от клиентите не смеят да се запишат.

Както се чува, че ще има четвърта вълна на заразата. Тъй като ваксинирането не върви с добри темпове ще има пак някакви рестрикции, а изтървем ли лятото, не се ли справим с паспортите за ваксиниране или зелени коридори за туристите, каквото ѝ да е било, тогава ще има много фалити на фирми“, разказва в интервю за Радио Кърджали Стойко Деведжиев, собственик на туристическа агенция.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. Вижте още

Полк. Станчев: Почит към героите не само на празник, България ще я има и в бъдеще

Каквото и да направим, никога няма да бъде достатъчно, за да възкресим славата и паметта на българските войни. Това каза в Деня на храбростта и празник на Българската армия полк. о.р., доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия, преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" в предаването „След първото..

публикувано на 07.05.21 в 22:49
Храм

Потомците на първия свещеник: Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние

Да уважаваме другите, за да бъдем уважавани и ние. Това е посланието, което се предава през поколенията, напред във времето, в рода на първия свещеник в Кърджали, първият предстоятел на централния храм „Св. Георги Победоносец“ – отец Георги Стоянов Голямбатков. „Да си потомък на такъв виден българин е отговорност“. Това каза в деня на..

публикувано на 07.05.21 в 22:06

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00

Минко Ангелов: Следващият парламент може да е още по-фрагментиран

Възможно е в следващото, 46-то Народно събрание, да влязат още повече партии, да е още по-фрагментирано и да е още по-трудно да излъчи правителство, което да заработи. Тази лична прогноза допусна в сутрешния блок на Радио Кърджали Минко Ангелов, депутат от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, избран от 29-ти МИР, Хасково. Според него ИМВ ще..

публикувано на 30.04.21 в 22:48

Най-младият талант на "Арда" Радослав Узунов: Искам да прославя България някой ден

Футболистът на "Арда"-Кърджали Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младият играч, дебютирал в родното първенство - едва на 15 години и 30 дни, и така "счупи" 60-годишен рекорд. До момента постижението се държеше от Янко Кирилов, който влиза в игра за "Левски" срещу "Миньор" (Пк) през 1961 г., когато е на 15 години и..

публикувано на 28.04.21 в 15:20

Пътят от Аврен за Гърция, път за никъде

Вече 16 години пътят от крумовградското село Аврен към Гърция е път за никъде. Асфалтовото шосе започва от селото,вие се шест километра в посока границата и свършва в телена ограда, зад която е гръцката държава. На ширналата се оттатък зелена поляна едва личи чакълиран път, прораснал с трева, който някога, преди повече от 60 години, е използван..

публикувано на 28.04.21 в 14:14
Джемал Емурлов,

Пенка Атанасова: Картините на Джими разкриват душата на Родопите

За седма година Общински детски комплекс обявява областен конкурс за д етска рисунка на тема „Родопски багри” , в памет на именития кърджалийски художни к Джемал Емурлов - Джими . Конкурсът е включен в културния календар на община Кърджали, организатори са общината, Общинският детски комплекс и СУ „Владимир Димитров - Майстора”, с..

публикувано на 28.04.21 в 12:31