Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

д-р Йорданка Господинова
Снимка: личен архив

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?

"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.

Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което  може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".

Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.

"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.

Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.

"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.

Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Яница Петкова

Яница Петкова: Традиционните ценности са на по-заден план за младия човек

Традиционните ценности и добродетели така, както са разбрани в християнската религия, остават на заден план сред младите хора, сочи проучване на социологическа агенция „Мяра“. Това съобщи Яница Петкова в ефира на Радио Кърджали. Сред акцентите в проучването са били ценностите и страховете на младите хора. „Ако вземем за пример страховете..

публикувано на 11.04.25 в 22:33

Стогодишен радиоприемник има в колекцията си Атанас Шишманов от Ивайловград

Атанас Шишманов е бизнесмен от Ивайловград, но има интересно хоби, което вече 30 години е негова страст – а именно, да колекционира стари радиоприемници. Колекцията му съдържа над 100 радиоапарата. Най-старият от тях е на почти 100 години. Носи марката “Телефункен“ и е произведен между 1928 и 1931 година. Колекционерът..

публикувано на 11.04.25 в 13:57

Данаил Добрев: Коромораните изяждат по 3 кг. риба на ден, лишават риболовците от хобито им

Бракониери, корморани, изпускането на язовира, недобросъвестни риболовци, са основните фактори, които пречат за запазване на рибата, с която беше зарибен преди дни яз. „Кърджали“. Мнението е на Данаил Добрев , председател на риболовно сдружение „Диксън“. 10 000 шаранчета бяха пуснати във водите на язовира. Рибките тежат около 40-50..

публикувано на 11.04.25 в 13:51
Лидия Кирилова

"Когато Родопите са били архипелаг..." разказва за растенията през палеогена

Регионалният исторически музей в Кърджали ще отбележи Деня на Земята с лекция на известния учен палеоботаник доц. Владимир Бозуков, посветена на растителността на Източните Родопи по времето на палеогена. Темата е "Когато Родопите са били архипелаг и след това", а времемият отрязък, който ще бъде разгледан - от 55 милиона години до 5 милиона години..

публикувано на 10.04.25 в 13:52

Никола Чанев: Сега над 400 милиона са разходите за гражданите и бизнеса от превалутиране в евро

Искрено вярвам, че приемането на еврото ще се случи на 1 януари 2026-а.Още с подписването на договора за присъединяване към Европейския съюз България е поела този ангажимент, каза Никола Чанев пред Радио Кърджали. Ние не трябва да се притесняваме от това, подчерта той. В ефира на Радио Кърджали икономистът, който е и областен управител, обясни как ще..

публикувано на 09.04.25 в 10:34

Смолян се възстановява след интензивния снеговалеж, пътищата са отворени

Обстановката в Смолян е нормализирана, електричеството е възстановено, премахнати са и ограниченията за движение. Това каза в ефира на Радио Кърджали заместник-областният управител Андриян Петров. „Вчера картината беше коренно различна. Повече от 14 часа не спря да вали силен сняг в цялата Смолянска област, което доведе до редица проблеми...

публикувано на 08.04.25 в 10:15
Росица Средкова

Повечето от децата, отпадащи от училище, са от уязвимите групи

Според официалните данни ситуацията с отпадналите от образователната система деца се подобрява. Според статистиката непосещаващите училище и детска градина подлежащи на задължително обучение деца у нас са около 11 процента при 8 на сто средно за Европейския съюз. Реалността обаче сочи обратното, че ситуацията е тревожна. Това коментира в ефира..

публикувано на 07.04.25 в 19:22