Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

Снимката е от втория рожден ден на Радиото

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте:

Петя Тенева

Началото на Радио Кърджали беше много смешно. Ние се явихме на конкурс, бяхме назначени, но се оказа, че Радиото не може да започне, защото ВМРО заведоха дело затова, че се открива тази радиостанция в Кърджали. Формалните основания, които бяха написани, че това радио не е в обществен интерес, каквото и да означава това. А неофициалните бяха, че ние ще говорим само на турски език. И така, мина това дело през Административния съд в София, стигна до Върховния административен съд. През това време някои от екипа си напуснаха работата, други останаха без работа, трети нямаха работа. Ние бяхме в безтегловност около 3 – 4 месеца и не знаехме какво ще се случи. В крайна сметка, благодарим на старците от Върховния административен съд, които решиха, че Радиото е в обществен интерес и ни позволиха то да съществува, връща се в спомените назад редакторът Петя Тенева. Тя е от първоначалния екип, с който Радио Кърджали направи първите си стъпки в ефир.

Най-яркият й спомен от старта е, че екипът е подготвил толкова много материали за сутрешния блок, че не останало време за музика. Никой от нас не знаеше точно какво трябва да прави, спомня си с усмивка Петя. Разбира се, с времето, екипът усъвършенства работата си и трупа професионален опит.

Работата тук (в радиото) е като снежна топка. Когато няма какво да изработиш е по-притеснително, отколкото когато имаш много работа. Проблемът е, когато няма новини, защото ние не може да ги измисляме, казва Петя. Много трудно се работи, когато се съберат празници, защото не се намират теми, пояснява Тенева. А още по-трудно в нашия регион е да намериш събеседници. Понякога е много трудно да говориш със събеседници, които има какво да кажат, но не могат да говорят български език по една или друга причина, пояснява дългогодишната журналистка.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Пожелавам повече слушатели, наистина, повече да ни слушат, по-малко почивни дни, защото тогава се работи много трудно и се надявам да има повече хубави новини, завърши гостуването си в „На чаршията, в чата“ по повод 5-тия рожден ден на Радиото, редакторът Петя Тенева.


Ангел Чавдаров

От първия ден на Радио Кърджали помни суетнята преди началото, преди първото излъчване на програма от местното студио.

Най-трудното да си музикалният редактор на Радио Кърджали е отговорността, тъй като ние, като обществена медия, трябва да отговаряме на тези обществени очаквания, казва Чавдаров. Не може да си позволим нито да бъдем прекалено консервативни, нито пък на другия предел – прекалено комерсиални. Радиото, освен че информира, националното радио трябва да може и да възпитава, да формира музикалния вкус на слушателите. Още по-трудно е това, че ние живеем в един богат на етноси край, което допълнително затруднява нашия избор, но все пак, имаме пък щастието да сме, като известната марка кафе – 3 в 1, три радиостанции на една честота, допълва музикалният редактор.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Пожелавам си да имаме много повече слушатели. Да разширим диапазона си на излъчване и наистина да се превърнем в едно радио на Източните Родопи, в което всички празнуваме заедно. Другото, което си пожелавам е да растем професионално. Постигнахме за пет години много неща, но човек, когато се обърне назад, вижда колко още неща не е свършил. И мисля, че най-доброто за Радио Кърджали предстои, пожела Ангел Чавдаров.

Радка Петкова и Божидар Чолаков

Двамата са започнали работа в Радиото при второто попълване на екипа, след втората година. Всеки от тях първоначално е бил „външен автор“ на собствено предаване – Радка на „Вкусен следобед“, Божидар на „Полет над Родопите“. Спомниха си за трудностите, с които са се сблъскали при старта си. Радка – от журналист в печатна медия да се съобрази със спецификите на радиото. Божидар – да се превърне в професионален журналист.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Божидар: Още повече колеги, които ще дойдат, нови предавания и много повече слушатели, с които да имаме обратната връзка.

Радка: Повече предавания, мъдрост, опит и наистина – обратна връзка със слушателите.

Божидар: Радиото е за хора, които не просто да работят, любовта е водеща в тази професия. Затова да си пожелаем повече любов към работата, за да ни харесват и обичат и слушателите.

Радка: И усмивка, когато говорим, защото това се усеща от хората.

Маргарита Мандражиева

Трудничко е на единствената дама сред изцяло мъжкия, т.нар. технически екип на Радиото. Всеки ден трябва да се доказва пред колегите, че се справя с предизвикателствата, със ситуациите, които възникват постоянно. Има стремеж да се учи, да се развива. За мен работата не е тежест, а с удоволствие водя предавания на живо, категорична е Маргарита. Разказва и гаф, който няма да забрави.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Да се напълни с живи предавания, с прекрасни музикални линии, да разширим часовия диапазон и да ставаме все по-слушаеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07