Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

Снимката е от втория рожден ден на Радиото

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте:

Петя Тенева

Началото на Радио Кърджали беше много смешно. Ние се явихме на конкурс, бяхме назначени, но се оказа, че Радиото не може да започне, защото ВМРО заведоха дело затова, че се открива тази радиостанция в Кърджали. Формалните основания, които бяха написани, че това радио не е в обществен интерес, каквото и да означава това. А неофициалните бяха, че ние ще говорим само на турски език. И така, мина това дело през Административния съд в София, стигна до Върховния административен съд. През това време някои от екипа си напуснаха работата, други останаха без работа, трети нямаха работа. Ние бяхме в безтегловност около 3 – 4 месеца и не знаехме какво ще се случи. В крайна сметка, благодарим на старците от Върховния административен съд, които решиха, че Радиото е в обществен интерес и ни позволиха то да съществува, връща се в спомените назад редакторът Петя Тенева. Тя е от първоначалния екип, с който Радио Кърджали направи първите си стъпки в ефир.

Най-яркият й спомен от старта е, че екипът е подготвил толкова много материали за сутрешния блок, че не останало време за музика. Никой от нас не знаеше точно какво трябва да прави, спомня си с усмивка Петя. Разбира се, с времето, екипът усъвършенства работата си и трупа професионален опит.

Работата тук (в радиото) е като снежна топка. Когато няма какво да изработиш е по-притеснително, отколкото когато имаш много работа. Проблемът е, когато няма новини, защото ние не може да ги измисляме, казва Петя. Много трудно се работи, когато се съберат празници, защото не се намират теми, пояснява Тенева. А още по-трудно в нашия регион е да намериш събеседници. Понякога е много трудно да говориш със събеседници, които има какво да кажат, но не могат да говорят български език по една или друга причина, пояснява дългогодишната журналистка.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Пожелавам повече слушатели, наистина, повече да ни слушат, по-малко почивни дни, защото тогава се работи много трудно и се надявам да има повече хубави новини, завърши гостуването си в „На чаршията, в чата“ по повод 5-тия рожден ден на Радиото, редакторът Петя Тенева.


Ангел Чавдаров

От първия ден на Радио Кърджали помни суетнята преди началото, преди първото излъчване на програма от местното студио.

Най-трудното да си музикалният редактор на Радио Кърджали е отговорността, тъй като ние, като обществена медия, трябва да отговаряме на тези обществени очаквания, казва Чавдаров. Не може да си позволим нито да бъдем прекалено консервативни, нито пък на другия предел – прекалено комерсиални. Радиото, освен че информира, националното радио трябва да може и да възпитава, да формира музикалния вкус на слушателите. Още по-трудно е това, че ние живеем в един богат на етноси край, което допълнително затруднява нашия избор, но все пак, имаме пък щастието да сме, като известната марка кафе – 3 в 1, три радиостанции на една честота, допълва музикалният редактор.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Пожелавам си да имаме много повече слушатели. Да разширим диапазона си на излъчване и наистина да се превърнем в едно радио на Източните Родопи, в което всички празнуваме заедно. Другото, което си пожелавам е да растем професионално. Постигнахме за пет години много неща, но човек, когато се обърне назад, вижда колко още неща не е свършил. И мисля, че най-доброто за Радио Кърджали предстои, пожела Ангел Чавдаров.

Радка Петкова и Божидар Чолаков

Двамата са започнали работа в Радиото при второто попълване на екипа, след втората година. Всеки от тях първоначално е бил „външен автор“ на собствено предаване – Радка на „Вкусен следобед“, Божидар на „Полет над Родопите“. Спомниха си за трудностите, с които са се сблъскали при старта си. Радка – от журналист в печатна медия да се съобрази със спецификите на радиото. Божидар – да се превърне в професионален журналист.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Божидар: Още повече колеги, които ще дойдат, нови предавания и много повече слушатели, с които да имаме обратната връзка.

Радка: Повече предавания, мъдрост, опит и наистина – обратна връзка със слушателите.

Божидар: Радиото е за хора, които не просто да работят, любовта е водеща в тази професия. Затова да си пожелаем повече любов към работата, за да ни харесват и обичат и слушателите.

Радка: И усмивка, когато говорим, защото това се усеща от хората.

Маргарита Мандражиева

Трудничко е на единствената дама сред изцяло мъжкия, т.нар. технически екип на Радиото. Всеки ден трябва да се доказва пред колегите, че се справя с предизвикателствата, със ситуациите, които възникват постоянно. Има стремеж да се учи, да се развива. За мен работата не е тежест, а с удоволствие водя предавания на живо, категорична е Маргарита. Разказва и гаф, който няма да забрави.

Пожелание за следващите 5 години на Радио Кърджали:

Да се напълни с живи предавания, с прекрасни музикални линии, да разширим часовия диапазон и да ставаме все по-слушаеми.


Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31