Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Снимка: Таня Милушева


Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма, преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на неравновесието, да полагат подписа си. Това съветва Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя посъветва хората да изискват издаване на ваучери за предплатените услуги, а при проблем да пазят всички доказателства и да предявят писмена рекламация.
 Руменова напомня, че съгласно закона, срокът за предявяване на рекламация за некачествена услуга е 14 дни от установяването й. Много често хората са заблуждавани, че можат да предяват рекламация, едва след като приключат почивката си. Така хората могат да не получат полагащата им се компенсация.
По закон потребителят има право да предяви рекламация по всички канали за комуникация с търговеца.
Повече за капаните пред хората, които започват с ранните записвания за почивка на море и планина, нека да чуем от Габриела Руменова.
"Преди всичко трябва, ако сме решили да ползваме туроператор, да проверим дали той има лиценз, за да осъществява тази дейност. Това може да направим на сайта на Министерство на туризма, той е достъпен онлайн без такса и съвсем свободно, така че въвеждаме името на фирмата и проверяваме дали този туроператор фигурира там. Другото нещо, което трябва да видим е дали има валидна застраховка професионална
отговорност, защото ако фирмата изпадне в несъстоятелност, ще имаме гаранция, че можем да получим парите си обратно другото нещо, на което трябва да обърнем внимание, след като вече сме избрали туроператора, е детайлите на офертата - не само цената и поне да сравняваме други оферти. И какво включват услугите, които са включени като предварително заплатени и тези, които ще трябва да платим на
място, ако решим да ползваме, както и дали дали тези, които не са предплатени задължително ще трябва да бъдат включени в пакета, за да може да се осъществи пълноценно пътуването. Професионалната застраховка се намира в "самия регистър срещу името на туроператора пише дали има такава и съответно до кога тя е действаща.
Така че е хубаво да обърнем внимание на това дали не предстои скоро да изтече, защото не знаем дали туроператора ще я поднови".
Какво гарантира тази застраховка?арантира, че ако фирмата изпадне в несъстоятелност, ние ще можем да претендираме да ни бъдат възстановени сумитезащото, ако дружеството обяви фалит, то може да претендира, че няма как да ни дължи тези суми, но застраховката професионална отговорност трябва да може да ги покрие".Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51