Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Снимка: Таня Милушева


Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма, преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на неравновесието, да полагат подписа си. Това съветва Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя посъветва хората да изискват издаване на ваучери за предплатените услуги, а при проблем да пазят всички доказателства и да предявят писмена рекламация.
 Руменова напомня, че съгласно закона, срокът за предявяване на рекламация за некачествена услуга е 14 дни от установяването й. Много често хората са заблуждавани, че можат да предяват рекламация, едва след като приключат почивката си. Така хората могат да не получат полагащата им се компенсация.
По закон потребителят има право да предяви рекламация по всички канали за комуникация с търговеца.
Повече за капаните пред хората, които започват с ранните записвания за почивка на море и планина, нека да чуем от Габриела Руменова.
"Преди всичко трябва, ако сме решили да ползваме туроператор, да проверим дали той има лиценз, за да осъществява тази дейност. Това може да направим на сайта на Министерство на туризма, той е достъпен онлайн без такса и съвсем свободно, така че въвеждаме името на фирмата и проверяваме дали този туроператор фигурира там. Другото нещо, което трябва да видим е дали има валидна застраховка професионална
отговорност, защото ако фирмата изпадне в несъстоятелност, ще имаме гаранция, че можем да получим парите си обратно другото нещо, на което трябва да обърнем внимание, след като вече сме избрали туроператора, е детайлите на офертата - не само цената и поне да сравняваме други оферти. И какво включват услугите, които са включени като предварително заплатени и тези, които ще трябва да платим на
място, ако решим да ползваме, както и дали дали тези, които не са предплатени задължително ще трябва да бъдат включени в пакета, за да може да се осъществи пълноценно пътуването. Професионалната застраховка се намира в "самия регистър срещу името на туроператора пише дали има такава и съответно до кога тя е действаща.
Така че е хубаво да обърнем внимание на това дали не предстои скоро да изтече, защото не знаем дали туроператора ще я поднови".
Какво гарантира тази застраховка?арантира, че ако фирмата изпадне в несъстоятелност, ние ще можем да претендираме да ни бъдат възстановени сумитезащото, ако дружеството обяви фалит, то може да претендира, че няма как да ни дължи тези суми, но застраховката професионална отговорност трябва да може да ги покрие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30