Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Снимка: снимка: архив

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи Кремена Георгиева от Кърджали. За всеотдайната й работа тази година колективът на училището я номинира за националната награда "Неофит Рилски", която Министерството на образованието връчва на отличени педагози.

За децата в Англия 24 май е ден като всички останали. Да почувстват, че е празник, зависи от нас, учителите. Ние полагаме големи усилия, а децата са като цветята, те усещат нашето вълнение и показват най-красивите си цветове, каза в интервю за Радио Кърджали Кремена Георгиева. Опитвам се да обясня на децата, че трябва да обичат своя език, култура, да не отразяват чуждата светлина, а да светят със своя собствена. Това ги прави различни, уникални, категорична е тя. Според нея най-голямото ни богатство е да запазим себе си.

Тази година 24 май е по-различен в българското неделно училище, тържеството ще е обрано, по стаите, по класове. Кремена Георгиева разказва, че с учениците от 7 до 12 клас са подготвили и изненада за децата, които напускат училището и Англия, за да се приберат със семействата си в България. Взели сме тениски и учениците ще нарисуват за спомен дъга, която е символ на надеждата. Всеки ще напише на другите своето послание и пожелание за бъдещето, казва Кремена Георгиева. Според нея расте броя на семействата и децата, които избират да се върнат в България. Не знам дали това е носталгия. Може би е дошло времето да се върнат в дома си, защото за тях домът е в България, казва Кремена.

Тя описва работата си в българското неделно училище като огромно удоволствие, което държи силна връзката й с България. Според нея е тъжно, че много семейства в Лондон късат тази връзка, като отказват да говорят с децата си на български в семейството. Затова е убедена, че училищата са малки храмове на българщината.

Тази година е номинирана за наградата "Неофит Рилски" на МОН, която се връчва на изявени педагози на 24 май. За мен номинацията на колегите означава, че си върша добре работата, смята Кремена Георгиева. 

Пожеланието й към българите зад граница да запазят езика, колкото и да е трудно. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Кремена Георгиева може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01
Снимката е от втория рожден ден на Радиото

Екипът: Рецептата е любовта. Най-доброто предстои

За петия рожден ден на Радио Кърджали част от екипа гостува в предаването "На чаршията, в чата". Върнахме се в спомените назад. Припомнихме си началото, трудностите, забавни моменти, гафове, които няма да забравим. В края всеки описа своето виждане за идните пет години на Радиото. Чуйте: Петя Тенева Началото..

публикувано на 12.05.21 в 22:07

Сейнур Мюмюн: За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш и едно голямо милосърдно сърце

За да си медицинска сестра, освен всичко друго трябва да имаш едно голямо милосърдно сърце. Това коментира Сейнур Мюмюн, главната сестра на многопрофилната болница в Кърджали по повод Деня на сестринството. На Международния ден на сестринството в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" организират скромна церемония. Заради пандемичната обстановка, тя ще бъде в тесен..

публикувано на 12.05.21 в 13:31