Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Снимка: снимка: архив

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи Кремена Георгиева от Кърджали. За всеотдайната й работа тази година колективът на училището я номинира за националната награда "Неофит Рилски", която Министерството на образованието връчва на отличени педагози.

За децата в Англия 24 май е ден като всички останали. Да почувстват, че е празник, зависи от нас, учителите. Ние полагаме големи усилия, а децата са като цветята, те усещат нашето вълнение и показват най-красивите си цветове, каза в интервю за Радио Кърджали Кремена Георгиева. Опитвам се да обясня на децата, че трябва да обичат своя език, култура, да не отразяват чуждата светлина, а да светят със своя собствена. Това ги прави различни, уникални, категорична е тя. Според нея най-голямото ни богатство е да запазим себе си.

Тази година 24 май е по-различен в българското неделно училище, тържеството ще е обрано, по стаите, по класове. Кремена Георгиева разказва, че с учениците от 7 до 12 клас са подготвили и изненада за децата, които напускат училището и Англия, за да се приберат със семействата си в България. Взели сме тениски и учениците ще нарисуват за спомен дъга, която е символ на надеждата. Всеки ще напише на другите своето послание и пожелание за бъдещето, казва Кремена Георгиева. Според нея расте броя на семействата и децата, които избират да се върнат в България. Не знам дали това е носталгия. Може би е дошло времето да се върнат в дома си, защото за тях домът е в България, казва Кремена.

Тя описва работата си в българското неделно училище като огромно удоволствие, което държи силна връзката й с България. Според нея е тъжно, че много семейства в Лондон късат тази връзка, като отказват да говорят с децата си на български в семейството. Затова е убедена, че училищата са малки храмове на българщината.

Тази година е номинирана за наградата "Неофит Рилски" на МОН, която се връчва на изявени педагози на 24 май. За мен номинацията на колегите означава, че си върша добре работата, смята Кремена Георгиева. 

Пожеланието й към българите зад граница да запазят езика, колкото и да е трудно. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Кремена Георгиева може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46

Д-р Атанас Митков: Овладяхме ситуацията

Общо четири екипа на Спешната медицинска помощ - три от Кърджали и един от Черноочене, са се отзовали на сигнала за падналия окачен таван в сватбения салон край Кърджали, съобщи директорът на институцията д-р Атанас Митков. Инспекцията по труда започна проверка на сватбения салон Трима от пострадалите сватбари остават в болница под..

публикувано на 06.08.24 в 12:40