Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Електрониката сами направиха автосимулатор

Дни на отворени врати провежда на 8 и 9 юни Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали. Ще бъде показана новата работилница по електрообзавеждане на производството, която дава нови възможности в практическото обучение на учениците. Повече внимание и интерес ще привлече другата разработка, която е акцент в деня на отворени врати - става въпрос за автосимулатор, устройство изцяло измислено и осъществено от ученици от три различни паралелки, работили като екип почти цяла година. 
Това е проект, който е направен от три различни специалности - компютърна, автомобилна и електрическа специалности, като взехме седалка от автомобил Субару аутбек, взехме предното табло от друг автомобил - Опел Астра, отделно взехме волан със скоростен лост и педали, които прикрепихме към компютър и три монитора и всичко това е свързано. И благодарение на програмата, която инсталирахме на компютъра, тя всъщност представлява автомобилен симулатор за шофиране. Така че всеки, който желае, може да седне и самата програма позволява да се кара първо шофьорски курс, да се упражнява човекът на седалката, има полигон, има спиране под наклон, да кара в града, както е в реален шофьорски курс, разказа за Радио Кърджали Никола Николов, преподавател по компютърна практика в Електрониката. Той е категоричен, че освен за обучение, автосимулаторът може да се използва и за забавление, като симулира и състезателна писта за рали шампионат.
Видимо доволна от уменията и постиженията на учениците си е директорът на Електрониката Антоанета Сендова: Искам да стигне до широката публика, че ние имаме уникални деца. Това са инженерингови решения, които децата, с подкрепата на преподавателите, извървяха сами.
Повече по темата може да чуете в прикачения звуков файл от разговорите на Станислава Георгиева с Никола Николов, учител по компютърна практика, и инж. Антоанета Сендова, директор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" в Кърджали 

Вижте още

Системата за ел. рецептите допуска възможност за теч на лични данни на лекари и фармацевти

С въвеждането на електронните рецепти, лекари и фармацевти стават уязвими. Системата е направена така, че допуска възможност за кражба на личните им данни. В момента върви комуникация между Министерството на здравеопазването и с Комисията за защита на лични данни и лекарите и фармацевтите за преодоляване на тази опасност. Това стана ясно в..

публикувано на 09.06.21 в 16:53

"Демократична България-Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали

"Демократична България - Обединение" регистрира последна листата си в РИК Кърджали за участие в изборите на 11 юли. Водачът на листата се запазва, както бе на изборите на 4 април. Това е журналистът Вилдан Байрямова. Радослав Милев, който е втори сред кандидатите на "Демократична България - Обединение" в Кърджали коментира списъка с листата и..

публикувано на 09.06.21 в 12:09

Кърджали домакин на кампанията „Измерване , което спасява живот. Твоя."

По повод 17 май –Световния ден за борба с хипертонията, в градския парк в Кърджали  се проведе  кампанията "Измерване, което спасява живот.Твоя", при която Кърджалийци безплатно измериха кръвното си налягане. Кампанията е във връзка с инициативата "Май месец за мерене" на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна..

публикувано на 10.06.21 в 05:00

Джаз фест "Долината на Орфей" - емоция и импровизация

Десетото юбилейно издание на джаз фест Долината на Орфей вече остана в историята. В събота вечерта обаче събра десетки ценители на музиката. На сцената, изградена в един от хотелските комплекси в Кърджали, свириха млади и изключително талантливи музиканти от Пловдив и Кърджали - дуото Ники Бобчев и Преслав Пеев, специално събраната в разширен състав с..

публикувано на 07.06.21 в 23:14

Елен лопатар се мисли за крава край Кьосево

Елен, който се мисли за крава, обикаля всеки ден в землището на Кьосево и пашува заедно със селските животни. Това може би е нормална гледка за природата, нищо че буди любопитство, но по-любопитното е, че еленът бозае мляко от кравите и се ядосва и става агресивен, ако животните не му дават да суче. Еленът е лопатар, на възраст между 2 и 3 години...

публикувано на 07.06.21 в 16:51

"Медика и Медико" - новото заглавие за деца на Оперетата към Дома на културата

Оперетният театър към Дома на културата подготвя премиера на спектакъл за деца. Новото заглавие е "Медика и Медико" по текстове на кърджалийската писателка Маргарита Павлова. Режисьор е Ангел Чавдаров, който е и ръководител на Оперетата, а в спектакъла е ангажиран целият състав. Музиката е на Ангел Чавдаров и Антоний Желев.  "Медика и Медико"..

публикувано на 04.06.21 в 10:30
pimpirev

Антарктида се топи със скоростта на човешки живот

Към приключване е работата по филма, посветен на ледения континент "Антарктида-ледена магия" , в която са приложени кадри на председателя на НЧ "Обединение 1913" Стоян Анадолиев. Благодарение на кърджалийското участие в 22-ата българска полярна експедиция , на Антарктида се вее знамето на общината, има южен ледник Кърджали и филиал на..

публикувано на 03.06.21 в 16:34