Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокояване на изборната обстановка в Турция след решението на ЦИК за попълваните декларации

Сбиване на опашка за гласуване в избирателната секция в Бурса

Снимка: БГНЕС


Изборната обстановка в Турция се успокои след решението на ЦИК, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени и подписани. По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като, според него, попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа.

Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 

Около 3000 са гласувалите в Истанбул, сочат данните към 12.00 часа.

Няма опашки пред секциите.

По-рано през деня имаше инцидент в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците беше отведен от полицията за разпит.

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е арестуван, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса пристигна и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от местните изселнически организации:

„В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви трудности“.

От турската полиция, която охранява секцията в консулството в Бурса, са съобщили, че:

„Това е било (конфликт – бел.ред.) между двама избиратели, на опашката двама души (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз.

До напрежение и намеса на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал "Авджълар". Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия – същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април.

Изборният ден в "Авджълар" започна спокойно, а хората се радваха колко бързо и лесно става гласуването с машини.  

"Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила".

Опашки нямаше, но напрежението избухна буквално за секунди с пристигането на застъпник на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона. 

"Декларацията може да се попълни предварително".

Застъпникът на партията беше изведен навън за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който каза, че той трябва да бъде допуснат. Вътре председателят на СИК не позволи да бъде прекъснат изборният процес. 

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до призиви да се намеси турската полиция.

Застъпници на още две партии наблюдаваха вота от началото на деня.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени и подписани.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е  приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минимален ръст на цените на някои от основните храни отчита ДКСБТ

Минимално поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,01 на..

публикувано на 25.08.24 в 08:53

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 08:47

38° може да достигне температурата в Кърджали.

Жълт код за горещо време обяви НИМХ за повечето области в страната, сред тях е и Кърджали. Ще бъде предимно слънчево днес в цялата страна. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

Арда надигра ЦСКА-София

ЦСКА - София продължава с катастрофалното си представяне от началото на сезона. Днес "червените" загубиха с 1:2 гостуването си на Арда от 6-ия кръг на efbet Лига, Головете за домакините от Арда бяха дело на Чинонсо Офор в края на първото полувреме, а през втората част Иван Тилев удвои актива на Арда, за да може пет минути преди края на..

публикувано на 24.08.24 в 21:13

Фестивалът на храната и изкуствата „Вкус Фест“ гостува на Кобиляне

При голям интерес премина пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ в кърджалийското село Кобиляне.  Над 20 изявени готвачи от областта се включиха в кулинарния фест с вкусни ястия, тестени изделия и сладкиши. Кулинарните изкушения бяха изложени пред местното читалище „Н.Й.Вапцаров“ и посетителите имаха възможността да опитат от тях...

публикувано на 24.08.24 в 16:26

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха прозвучаха и..

публикувано на 24.08.24 в 16:06

Жълт код за горещо време

През нощта ще бъде ясно с разкъсана висока облачност. Ще бъде и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево.  След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София..

публикувано на 24.08.24 в 15:59