Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокояване на изборната обстановка в Турция след решението на ЦИК за попълваните декларации

Сбиване на опашка за гласуване в избирателната секция в Бурса

Снимка: БГНЕС


Изборната обстановка в Турция се успокои след решението на ЦИК, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени и подписани. По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като, според него, попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа.

Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 

Около 3000 са гласувалите в Истанбул, сочат данните към 12.00 часа.

Няма опашки пред секциите.

По-рано през деня имаше инцидент в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците беше отведен от полицията за разпит.

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е арестуван, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса пристигна и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от местните изселнически организации:

„В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви трудности“.

От турската полиция, която охранява секцията в консулството в Бурса, са съобщили, че:

„Това е било (конфликт – бел.ред.) между двама избиратели, на опашката двама души (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз.

До напрежение и намеса на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал "Авджълар". Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия – същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април.

Изборният ден в "Авджълар" започна спокойно, а хората се радваха колко бързо и лесно става гласуването с машини.  

"Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила".

Опашки нямаше, но напрежението избухна буквално за секунди с пристигането на застъпник на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона. 

"Декларацията може да се попълни предварително".

Застъпникът на партията беше изведен навън за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който каза, че той трябва да бъде допуснат. Вътре председателят на СИК не позволи да бъде прекъснат изборният процес. 

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до призиви да се намеси турската полиция.

Застъпници на още две партии наблюдаваха вота от началото на деня.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени и подписани.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е  приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно с кратки превалявания в сряда

През нощта ще е предимно ясно. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Северозападна България и на места там ще превали.  Утре в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Нов асфалт, бордюри и тротоари за още 3 улици в момчилградски квартал

Напълно обновени са три улици в момчилградския квартал "Мамулица". Средствата за ремонта са осигурени по спечелен проект от МИГ "Момчилград - Крумовград".  Напълно преасфалтирани са ул. "Ген. Столетов" и алея към нея, ул. "Първа" и ул. "Рила". Подменени са амортизираните тротоарни плочки и бордюри.  Поставени са специални тактилни плочки и са скосени..

публикувано на 21.05.24 в 17:20

Кампания на червенокръстци - "Май месец за мерене"

На 21- ви май, в градинката срещу ресторант „Москва“ в Кърджали, за поредна година се проведе Национална Кампания MMM - Май Месец за Мерене.  Целта на кампанията е профилактика и превенция на хипертонията, която е водещо заболяване сред българските граждани. За целта на място се измерва кръвно налягане, попълва въпросник и се обсъждат рисковите фактори..

публикувано на 21.05.24 в 16:45

1,3 млн. евро от ЕС са вложени в област Кърджали

Областна администрация в Кърджали  е изпълнила проекти с европейски средства, които пряко оказват влияние върху живота на хората, заяви областният управител Никола Чанев пред журналисти.  Той даде пример с проект по програма ИНТЕРРЕГ за защита от бедствия в който участват наши и гръцки региони.  Проекта се изпълнява с още седем партньори с бюджет..

публикувано на 21.05.24 в 15:20
Снимка: ЛРС- Чупрене

Зарибиха с балканска пъстърва река Черна

Националната електрическа компания (НЕК) зариби река Черна в района на смолянския квартал Устово с над хиляда балкански пъстърви.  Акцията се състоя с помощта на доброволци от Риболовно сдружение "Олимпик 2002", които предоставиха експертна подкрепа и пуснаха малките пъстърви в реката.  Зарибяването се осъществи в присъствието на експерти от..

публикувано на 21.05.24 в 15:10

До два месеца приключва поредният проект на Перперикон

До два месеца приключва поредният проект на Перперикон, който вече е един от най-разпознаваемите туристически обекти в страната. Това съобщи заместник-кметът на Кърджали Даниел Делчев пред журналисти в Кърджали: “Остава да се изпълняват последните дейности свързани с видеонаблюдение и осветление. След което ще имаме един завършен туристически обект”,..

публикувано на 21.05.24 в 14:46

Пожарникарите от Кърджали победители в областно състезание

в Момчилград се проведе областното състезание по пожароприложен спорт между отборите на Районна служба "Пожарна безопаснотс и защита на населението" (РСПБЗН) в Кърджали, Момчилград, Крумовград, Подкова, Ардино и Джебел при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защина на населението" (РДПБЗН) - Кърджали. Надпреварата протече в четири дисциплини:..

публикувано на 21.05.24 в 13:15