Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С гражданска подписка:

Спешно възстановяване на детската площадка и парка в кв."Студен кладенец" искат живеещите там

| обновено на 04.08.21 в 10:10


Жители на кв. Студен кладенец настояват Община Кърджали спешно да се погрижи за парка в квартала, в който има и детска площадка. Мястото е притегателен център за деца, родители, баби и дядовци и се намира зад големите търговски центрове на ул. "Здравец". Хората вече са входирали подписка с която настояват Общината да вземе мерки за спешно възстановяване и облагородяване на парка и детската площадка. 
Студен кладенец е един от основните квартали на старата градска част на Кърджали. В него се намират ПГС "Христо Смирненски", ОУ "Св. Климент Охридски", както и най-новата детска градина в града "Мир". Кварталният парк се намира срещу двора на ОУ "Св. Климент Охридски", между блоковете "Славей" и "Стара планина". Мястото е тихо и спокойно, изолирано от големия трафик на града и е притегателен център за деца, родители, баби и дядовци. 
Но какво е първото впечатление, когато отидеш там - 10-ина кучета те посрещат, тревата е неокосена и непочиствена от местата на които не би трябвало да е, храстите неподрязани, преливащи кошчета с боклуци, които хвърчат навсякъде, а пейките прекалено малко за хората, които са там. 
Стигаме до детската площадка. Там веднага ни прави впечатление изпочупената пързалка около която си играят децата, а възрастните им правят забележка да се изчакват един по един, за да не падне пързалката. Разбираме, че хората там се самосезирали да направят гражданска подписка с която настояват да се вземат спешни мерки. Разказват и какви са основните проблеми: 
 "Състоянието на площадката в момента е отчайващо. Пълно е с боклуци, децата няма къде да играят, пясъчникът е обрасъл целия с трева, липсва пясък, пързалката е счупена и всеки момент ще падне едната част. Едно детенце даже се поряза. Люлките, от 5-6 люлки, само 2 са здрави". 
 Хората казват, че кошчетата за боклуци не се изпразват редовно от сметопочистващата фирма и отпадъците се разнасят из целия парк: 

"Мръсотия страхотна. Ние направихме опит, събрахме 5-6 чувала с отпадъци, но след 2-3 дни положението беше същото. Просто кошчетата врат". 

 Жителите на квартала твърдят, че откакто е направена площадката, никой от Общината не е проверявал състоянието й през годините: 

"Общината не се е грижила за този парк от 10 години. Всичко е застаряло, а то се износва. Това е пластмаса и трябва да се проверява всяка година". 

 По време на извънредното положение заради ковид 19, Община Кърджали премахна всички пейки от града, като противоепидемична мярка. В този парк пейките били над 10. В момента Общината е върнала само 4 от тях, разказват хората: 

"Повече пейки имаше. Сега са само 4 в цял парк голям. Когато са демонтирани пейките по време на извънредното положение, оставиха бетоновите елементи тук и децата се спъват в тях, не могат да карат колела". 

 Храстите също не са подрязвани с години, споделя дядото на дететнце, което кара колело из алеите на парка: 

"В следствие на безхаберното отношение на общинската служба по озеленяване, алеите са останали наполовина, шипковидните храсти са подивели и вече има шипки в парка. Не е градски парк, а джунгла. И това създава условия да се развъждат кучета. Има вече над 10 кучета, които не са кастрирани и маркирани, и те делят площадката с децата. И това е предпоставка за разни епидемии и болести, които се разнасят сред децата". 

В двора на училището, намиращо се срещу парка също е пълно с деца и родители, които са предпочели децата им да играят там, защото има повече пейки, по-чисто е и няма кучета, разказва майката на детенце, което нскоро си е нарязало ръката на една от счупените люлки. 
 Подаден е и сигнал до 112 за счуената пързалка, която всеки момент ще падне, но реакция вече близо месец няма. 
Подписката за спешното възстановяване и облагородяване на парка и детската площадка е близо 150 подписа. Хората от квартала казват, че не са много, но не са и малко. Казват още, че не разбират защо трябва да се стига до подобни граждански инициативи, за да си върши работата Общината. 
 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"На чаршията, в чата" с нова рубрика - разкажете за ...

 "На чаршията, в чата" се премести в понеделник по същото време - малко след новините в 14 ч. до малко преди новините в 16 ч.  За какво говорихме в  първото понеделнишко издание на предаването? Слушатели алармираха във фейсбук групата на предаването, в чата, че имат затруднения при плащането по електронен път на местните си данъци и такси в община..

публикувано на 16.03.24 в 23:50
Ирен Делчева

Слушатели изразиха недоволство от ограничените възможности за плащане на местни данъци и такси по електронен път

Слушатели изразиха недоволство, че в община Кърджали не може да се използва безплатната възможност за плащане на местни данъци и такси по електронен път през Системата за сигурно електронно връчване – през еGov. Дадени са варианти за електронно плащане, но те са чрез платени платформи. Във фейсбук профила на предаването „На чаршията, в чата“..

публикувано на 16.03.24 в 19:42
Читалище Орфееви гори - Смолян

В Смолян палят ритуален огън за Сирни Заговезни

В Смоялн ще отбележат народната традиция Пустове (Сирни заговезни), организирана от читалище „Орфееви гори-1870” в смолянския кв. Райково. Общоградският празник ще се проведе на 17 март (неделя) от 18 часа пред читалището, съобщи Веселина Бабаджанкова, председател на клуб “Зевзек”, които са възродили тази традиция в този край. B ĸoнцepтнaтa пpoгpaмa..

обновено на 16.03.24 в 15:25
Снимката е илюстративна

В Неделино ще отбележат "Наша Марта"

Традиционният празник "Наша Марта" ще отбележат в Неделино. На 14 март, от 18:30 часа на централния площад, неделинци, с песни и танци, ще запалят голям огън, за да прогонят злите сили и да събудят пролетта.  Секретарят на НЧ “Светлина - 1938” Десислава Хаджиева разказа за слушателите на Радио Кърджали каква е традицията на “Наша Марта”, от кога..

публикувано на 13.03.24 в 11:16

Сезер Садулов: Постът ни учи да възпитаваме душата си

Вчера бе първият ден от свещения за мюсюлманите по цял свят месец Рамазан . Сезер Садулов, районен координатор на мюфтийството в област Кърджали сподели, че през годината последният брой на постещите сред младите се е увеличил и това се увеличава на нарастващия процент на информацията за сред младите. За това моделирайте и..

публикувано на 12.03.24 в 17:36
Габриела Руменова

„Ние, потребителите“: Внимавайте с примамливите предложения от известни личности в интернет, може да е фейк

Зложелатели „превземат“ образи и гласове на артисти, политици, учени и с помощта на AI създават видеа и изображения за извършване на заблуди и измами, които струват на хората пари, стрес и много загубено време. Мнението е на Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. В ефира на Радио Кърджали тя даде препоръка към потребителите,..

публикувано на 12.03.24 в 12:13
Д-р Сезгин Бекир

Клиничен психолог: Не позволявайте на децата си да се хранят пред компютъра

Социалните мрежи са по-съществена част от ежедневието на по-младите хора, затова, когато се случи срив, безпокойство се наблюдава по-скоро в тази група от хора. Това мнение изказа пред Радио Кърджали клиничният психолог д-р Сезгин Бекир. По думите му, колкото по-активен е човек в социалните медии, толкова повече се засилва безпокойството,..

публикувано на 11.03.24 в 19:08