Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С гражданска подписка:

Спешно възстановяване на детската площадка и парка в кв."Студен кладенец" искат живеещите там

| обновено на 04.08.21 в 10:10


Жители на кв. Студен кладенец настояват Община Кърджали спешно да се погрижи за парка в квартала, в който има и детска площадка. Мястото е притегателен център за деца, родители, баби и дядовци и се намира зад големите търговски центрове на ул. "Здравец". Хората вече са входирали подписка с която настояват Общината да вземе мерки за спешно възстановяване и облагородяване на парка и детската площадка. 
Студен кладенец е един от основните квартали на старата градска част на Кърджали. В него се намират ПГС "Христо Смирненски", ОУ "Св. Климент Охридски", както и най-новата детска градина в града "Мир". Кварталният парк се намира срещу двора на ОУ "Св. Климент Охридски", между блоковете "Славей" и "Стара планина". Мястото е тихо и спокойно, изолирано от големия трафик на града и е притегателен център за деца, родители, баби и дядовци. 
Но какво е първото впечатление, когато отидеш там - 10-ина кучета те посрещат, тревата е неокосена и непочиствена от местата на които не би трябвало да е, храстите неподрязани, преливащи кошчета с боклуци, които хвърчат навсякъде, а пейките прекалено малко за хората, които са там. 
Стигаме до детската площадка. Там веднага ни прави впечатление изпочупената пързалка около която си играят децата, а възрастните им правят забележка да се изчакват един по един, за да не падне пързалката. Разбираме, че хората там се самосезирали да направят гражданска подписка с която настояват да се вземат спешни мерки. Разказват и какви са основните проблеми: 
 "Състоянието на площадката в момента е отчайващо. Пълно е с боклуци, децата няма къде да играят, пясъчникът е обрасъл целия с трева, липсва пясък, пързалката е счупена и всеки момент ще падне едната част. Едно детенце даже се поряза. Люлките, от 5-6 люлки, само 2 са здрави". 
 Хората казват, че кошчетата за боклуци не се изпразват редовно от сметопочистващата фирма и отпадъците се разнасят из целия парк: 

"Мръсотия страхотна. Ние направихме опит, събрахме 5-6 чувала с отпадъци, но след 2-3 дни положението беше същото. Просто кошчетата врат". 

 Жителите на квартала твърдят, че откакто е направена площадката, никой от Общината не е проверявал състоянието й през годините: 

"Общината не се е грижила за този парк от 10 години. Всичко е застаряло, а то се износва. Това е пластмаса и трябва да се проверява всяка година". 

 По време на извънредното положение заради ковид 19, Община Кърджали премахна всички пейки от града, като противоепидемична мярка. В този парк пейките били над 10. В момента Общината е върнала само 4 от тях, разказват хората: 

"Повече пейки имаше. Сега са само 4 в цял парк голям. Когато са демонтирани пейките по време на извънредното положение, оставиха бетоновите елементи тук и децата се спъват в тях, не могат да карат колела". 

 Храстите също не са подрязвани с години, споделя дядото на дететнце, което кара колело из алеите на парка: 

"В следствие на безхаберното отношение на общинската служба по озеленяване, алеите са останали наполовина, шипковидните храсти са подивели и вече има шипки в парка. Не е градски парк, а джунгла. И това създава условия да се развъждат кучета. Има вече над 10 кучета, които не са кастрирани и маркирани, и те делят площадката с децата. И това е предпоставка за разни епидемии и болести, които се разнасят сред децата". 

В двора на училището, намиращо се срещу парка също е пълно с деца и родители, които са предпочели децата им да играят там, защото има повече пейки, по-чисто е и няма кучета, разказва майката на детенце, което нскоро си е нарязало ръката на една от счупените люлки. 
 Подаден е и сигнал до 112 за счуената пързалка, която всеки момент ще падне, но реакция вече близо месец няма. 
Подписката за спешното възстановяване и облагородяване на парка и детската площадка е близо 150 подписа. Хората от квартала казват, че не са много, но не са и малко. Казват още, че не разбират защо трябва да се стига до подобни граждански инициативи, за да си върши работата Общината. 
 

Галерия

Вижте още

Даниел Караасенов представи втора песен с орк. Родопи

Златоградчанинът Даниел Караасенов представи новата си песен „Адна ми Нурка остана“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Песента има видео клип към една от музикалните телевизии. Тя е от златоградския край. Музикалният проект е с орк. „Родопи“ с ръководител Борис Христев, негов е и аранжимента на песента.  Даниел Караасенов вече, почти две..

обновено на 25.10.21 в 16:28

Малките хора се оплакват от безработица по време на пандемията

Днес е Световният ден за информираност по проблемите на малките хора . Годишнина от рождението на Били Барти , който през 1957 г. заедно с 20 свои приятели , също с нисък ръст, основават организацията “Малките хора на Америка”. Едно такова семейство на малки хора, но с големи сърца, Нуртин и Гюлбахар Халил , живее в село Лясково. Той е..

публикувано на 25.10.21 в 14:50

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22