Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Участниците от Кърджали и Крумовград не съжаляват за двете седмици наблюдения на нощното небе, прекарани извън града, дискотеките и заведенията

Школата по астрономия "Бели брези" е любов за цял живот

Тук е мястото, където се борим с дискриминацията, за която не се говори - срещу добрите ученици, казва астрономът Бончо Бонев

4
"Кърджалийската" група на 51-та лагер-школа по астрономия "Бели брези" - Наско, Ради, Бончо Бонев, Мариана, Борислава, Катерина
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

51-та лагер-школа по астрономия "Бели брези" остана в историята. Двуседмичното преживяване за 50 млади хора - ученици и студенти от цялата страна и от водещи наши и чуждестранни университети, скрепи създадени от предишни години връзки, създаде нови приятелства, запали интерес и любов към звездите от научна гледна точка в младежите, които за първи път откриха магията на нощното небе. 
Школата е традиция и се организира от Астрономическата обсерватория "Славе Златев" в Кърджали. Но днес няма да говорим за преброените метеори от потока Персеиди, нито за добрата организация и битовите условия или пък за изключително високото ниво на лекторите. Днес ще ви представя "кърджалийската" група - петима ученици - Наско, Катерина, Мариана, Борислава, Зехра,  и един студент - Ради, както и един от преподавателите им - астрономът Бончо Бонев. Какво доведе младите хора на школата по астрономия? Откриха ли своето място? Какви са мечтите им? 
Ради Радев вече не е ученик, но отново е школник, защото е традиционен участник в лагера на Белите брези. Питам го защо отново е тук? "Един път като дойде човек, повече не може да се откаже. Школата е много неща - нови знания, нови приятелства, поддържане на старите. Трябва винаги да я има", казва Ради.
С подобен въпрос - защо е тук, се опитвам да провокирам и Атанас Митрев, който стои до Ради. "Купонът е тук, не е в града, тук е много по-приятно от града, а школата е много добра съвкупност от теория и практика. Тук ме водят интересите ми", казва Наско.
Поглед към небето е отправила и Катерина, която е за първи път на лагер-школата, но тя не си пожелава нищо, когато види падаща звезда, защото знае, че това е метеор, който не пада. В момента метеорите са й много интересни и се впечатлява от всичко. Мариана все още не е конкретизирала мечтите си, но знае, че иска да се занимава с астрономия и фотография. Всичко й е интересно, тъй като всеки ден научава нещо ново. Борислава също е за първа година, но и при нея интересът към звездите вече е събуден. Като част от кърджалийската група е привлечена и Зехра Мустафа, която е ученичка в Средното училище "Васил Левски" в Крумовград. Доволна е от всичко - храната, битовите условия, лекциите и най-вече наблюденията. Харесва астрономията, привличат я другите Слънчеви системи, дали има живот в тях, интересни са й звездите - свръхгиганти.
"Кърджалийската" група е съставена от деца, които са на различна възраст, които имат интерес към точните науки, към астрономия, техника, програмиране", казва в обобщение Бончо Бонев, който е астроном в Обсерваторията в Кърджали и преподавател на учениците, които искат да се занимават с физика и астрономия. "Тук е мястото, където децата могат да направят нещо повече за себе си, тук е мястото, където се борим с дискриминацията, за която не се говори - срещу добрите ученици. Защото в училище се работи за средното ниво, за изоставащите, но никой не обръща внимание на добрите ученици, само се ползват техните резултати да се кичим със слава. Очаква се, че щом са добри, те сами ще се справят, вместо да ги подпомогнем още повече да достигнат по-големи висоти. Е, тук се надяваме, че е мястото за тях", казва Бончо Бонев.
Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.


Галерия

Вижте още

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44