Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат: 5 г. затвор за неспазване на мерките. Промени в закона развързват възможността за диктатура

Снимка: архивОт 00:00ч. днес влезе в сила Зеления сертификат, който служи като пропуск за големите търговски магазини, моловете, заведенията, спортните дейности на закрито, галериите, кината и театрите. Aкo някoй нe прeдcтaви зeлeн ceртификaт, тoй нaрушaвa бeзoпacнитe уcлoвия нa труд и нямa дa бъдe дoпуcнaт нa рaбoтнoтo cи мяcтo и рecпeктивнo мoжe дa ce oбмиcля нeплaтeн oтпуcк зa тeзи хoрa, казва адвокат Ростислава Жекова. По думите й обаче няма законово основание, по което съответния човек може да бъде уволнен.

В момента се правят страшно много противозаконни неща нарушаващи конституцията, казва тя. Нарушава чл. 6 от Конституцията при равенство при всички други равни условия, за равенство между гражданите. Отделно се нарушава и чл. 4 от Закона за защита от дискриминация. По думите на адвокат Жекова има няколко допълнения в чл. 63 по Закона за здравето направени от действащото правителство в периода на 44-тото НС, които развързват възможността за диктатура.

В комбинация с чл. 355 на НК се дава право при най-малкото нарушение да се вкарват хора в затвора. Споменатия член гласи, че до 5 години затвор грози хора които не спазват противоепидемичните предписания, като същевременно не се споменава от кого са дадени те. Предписанията  може да са дори от местното РЗИ.

Отделно самия чл. 63 по Закона за здравето дава правомощия на министерството да пише и налага предписания по собствено усмотрение.


Вижте още

Наполовина са намалели бебетата в Кирковско за две години

Има ли бейби бум в района на Кирково след началото на пандемията, след като се разкрива нова яслена група в най-голямата детска градина на територията на общината - тази в село Бенковски.  "За съжаление, данните, с които разполагаме, не сочат, че имаме "бейби бум" на територията на общината, но районът на Бенковски е много голям и може би желанието на..

публикувано на 08.12.21 в 13:41

Филиал “Любен Каравелов” бележи 25 години и 60 години академично образование

Тази година Филиал “Любен Каравелов”- Кърджали към ПУ „Паисии Хилендарски“ бележи 25-години и 60 години академично образование в източните Родопи. Въпреки пандемията от COVID-19, академични дух, студентската енергия и воля направиха редица прояви реалностза отбелязването на двойния празник, като напирмер вграждане капсула на времето,..

публикувано на 08.12.21 в 09:48

Колко опасен е новият щам Омикрон?

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Процесът по установяването му изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те се обработят. В момента в страната тече мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица. Припомняме, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от..

публикувано на 08.12.21 в 09:40

На шопинг в Турция: С колко по-евтино ни излизат коледните покупки в Одрин?

С наближаването на Коледа хиляди българи заминават за Турция на евтин шопинг. Причната е в рекордно ниската цена на лирата. Именно заради нея на градските пазари и в големите търговски центрове там може да видите българи, които пазаруват както подаръци, така и храна за празничната трапеза, която излиза в пъти по-евтино. Заради срива..

публикувано на 08.12.21 в 05:00

Мирослав Шопов: Морето е в сърцето, дори и в Родопите

Свети Николай Чудотворец е покровител на пътешественици и моряци, освен на банкери и рибари. Ще кажете, странно е да говорим за моряци в планината, но да, има. Освен двете изкуствени морета - язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", които обграждат Кърджали, в града има и два морски клуба. За съжаление, днес те не развиват дейност, но в миналото са..

публикувано на 06.12.21 в 17:23

Златен и бронзов медал за борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир в Димитровград

Златен и бронзов медал спечелиха борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир по борба „Еню Вълчев” в Димитровград.  Това информира треньорът на борците Джейхан Тефик. При най-малките Тефик Тефик, който беше и най-малкият състезател завоюва златен медал, след като се наложи на финала над представителя на Турция. Дениз Ахмед спечели..

публикувано на 06.12.21 в 12:38
Папа Франциск слиза от самолета на международното летище „Елефтериос Венизелос“ край Атина.

Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна в Гърция.  Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието ,което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина. Визитата е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу. Първата среща е в президентския дворец. Програмата включва също разговори с премиера Кириакос Мицотакис,..

публикувано на 04.12.21 в 12:20
Подкасти от БНР