Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хасково на протест срещу зеления сертификат и предложението на МОН за тестване на учениците

Протест срещу новите мерки срещу разпространението Covid-19 и въвеждането на зелен сертификат, 20 октомври 2021 г.
Снимка: БГНЕСТочно в полунощ зеленият сертификат стана задължителен за дейностите на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. Именно затова в събота от 17:00ч. жителите на Хасково се готвят за протест срещу новите мерки.

Подготвя се и жалба срещу заповедта на здравния министър с която да може да се реагира законово на едноличното затваряне и на бизнесите, както и на дискриминацията залегнала в заповедта, заяви Габриела Милкова от неформално движение „Българско семейство“.

Ваксините против COVID-19 трябва да останат доброволни, понеже все още са в трета фаза на изпитване, както и отговорността, която всеки един от нас носи за евентуални странични ефекти, които биха могли да се появят на всеки един от нас, заяви Габриела Милкова. Хубаво е да има мерки, но зеления сертификат оставя хората безработни, каза още тя.

Освен протест за зеления сертификат и ограничаването на дейността на бизнеса, протестиращите се надигат и заради спуснатите от министъра на образованието Николай Денков декларации за информирано решение относно тестването на учениците за COVID-19. Към декларацията е прикрепен и списък с наименование на тестовете налични и подходящи за използване в не медицинска среда каза Милкова, като подчерта, че е нужно 90% съгласие от родителите за влизането им в сила.

Същевременно по време на брифинг на здравните власти стана ясно, че  удължават срока на сертификата за преболедуване от 6 на 12 месеца.

Освен това министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви, че Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на първа игла. Той ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пък заяви, че до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места. До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания.
Вижте още
Реджеп Ердоган

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната. Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква..

публикувано на 29.11.21 в 15:39

Проливни дъждове и силен вятър затрудниха придвижването в Истанбул

Турските медии съобщават, че проливните дъждове и силният вятър са причина за затруднено придвижване в Истанбул. В Коджаели бурята отнесе покривите на сгради. Отменени бяха планирани курсове на кораби в района на Измитския залив, посочва Си Ен Ен Тюрк. Приливни вълни са залели района близо до плажа. В Бурса бурният вятър повали дърво, за което се..

публикувано на 29.11.21 в 13:18

Без пълен локдаун в Гърция, затягат мерките за неваксинирани

Властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Засега няма регистриран случай на  варианта Омикрон.  Здравните власти в Гърция отчитат увеличаване на темпа на ваксинация. Според данните на министерството на здравеопазването продължава тенденцията на висок брой заразени и починали в..

публикувано на 29.11.21 в 12:09

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент?  Автомобилът трябва да е..

публикувано на 27.11.21 в 16:41

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на националния конкурс „Будител“

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на петия национален конкурс „Будител“ и едновременно национална ученическа конференция посветена на 200 годишнината на рождението на Георги Раковски. За пръв път училище получава 4 награди, заяви учителят по история Димитър Димов: „Успяхме да спечелим две първи места в категория "есе", като едното..

публикувано на 22.11.21 в 15:25
Румен Гълъбинов

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста...

публикувано на 22.11.21 в 12:56
Гергана Вакарелова

Гергана Вакарелова: В Германия спазват Ковид-ограниченията, които правят живота нормален

До коледните празници остава почти месец. Тази година те отново, за втори път, ще се проведат в условията на  тежка вълна от Ковид-19.  Заради покачващия се брой нови случаи на заразени с коронавирус, новото управляващо мнозинство в Германия предлага преминаването към работа от дистанция. Достъп до работното място да имат само ваксинирани,..

публикувано на 22.11.21 в 12:39