Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

70 процента от Ковид-леглата в болницата в Кърджали са заети

Влизането на Кърджали в червената зона на картата на България за заболелите от коронавирус е очаквано, не може да се очаква да има оазиси в такава ситуация. Това коментира за Радио Кърджали изпълнителният директор на областната болница проф. д-р Тодор Черкезов. 
Той определи обстановката в лечебното заведение като много напрегната, "тъй като виждаме една висока динамика в последните дни на хора, които идват и постъпват на лечение. Доскоро болницата имаше около 30-35 пациенти, в момента са 54 човека, които са с диагностициран Ковид, т.е. с Ковид-пневмония, което налага хоспитализация", каза д-р Черкезов. Той припомни, че не всеки заразен е за болница, а само усложнените случаи.
Пациентите, които са на лечение в момента в болницата, са в средно увредено и тежко състояние. В интензивния Ковид-сектор в реанимацията са заети всички шест легла. Предстои да се подготвят и обособят извънредни, които не са планирани, и които ще поемат нови тежки случаи при нужда. В МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" са разкрити общо 84 легла, от които 6 в Реанимация, 4 в Детско и другите са в Инфекциозно, което има две бази, Белодробното отделение и отделението по вътрешни болести. Леглата са заети на около 70 процента. В момента има 25-26 свободни легла в цялата болница, но картината е динамична, обясни д-р Черкезов.
Според него реално при тази четвърта вълна имаме по-тежко болни, по-млади хора и хора, които не винаги имат придружаващи заболявания. 36 процента от пациентите нямат никакви придружаващи заболявания. Факт е, че починалите пациенти в болницата в Кърджали не са били ваксинирани. Факт е също, че сред ваксинираните няма нито един, който да е изкарал изключително тежко Ковид, категоричен е д-р Черкезов. Той припомни, че след ваксинация човек може да пренася вируса и включително да боледува. Но ваксината ни предпазва от тежко протичане на Ковид, много често от хоспитализация и задължително ни спасява от влизане в реанимация.  
Лекарства, дезинфектанти и консумативи има, но най-важни са ни хората - лекари, сестри, санитари, които работят в напрегнатата обстановка. Ние се справяме, но това е много трудно, защото хората вече са много изморени, имаме проблеми с бърнаут синдрома, с професионалното прегаряне, това е нещо, което медиците трябва да носят денонощно, като изпълнение на своя дълг, каза още изпълнителният директор на Многопрофилната болница проф. д-р Тодор Черкезов. Според него, това, което медиците правят в момента, е един ежедневен, но безмълвен героизъм. "Няма нужда нито от ръкопляскания, нито от палене на свещи. Това е нещо, което е заложено в същността на лекарската и сестринската професия - или го имаш, или го нямаш."

Цялото интервю на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали, може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още
инж. Елена Паскалева

Инж. Паскалева: При сигнализиране, говорете конкретно и посочете точното място

Националната система 112 навърши 15 години от създаването си. Тази годишнина беше отбелязана, като домакин беше Районният център 112 в Кърджали.  Центърът отваря врати на 30 септември 2008 година и с неговия старт е финализирано изграждането на Националната система 112 в страната. Шест са районните центрове на територията на България - София,..

публикувано на 29.09.23 в 15:15

Хасан Азис: Имаме подготвени 75 проекта за 700 млн. лева

Кърджали се превърна в столица на толерантността. Това каза в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Хасан Азис. В интервю пред Петя Тенева той направи равносметка на едно тежко управление, готовността за работа и реализираните европейски проекти. "Околовръстният път е една тема, която ще продължава да тежи като проблем с всеки изминал ден по много..

публикувано на 28.09.23 в 13:41

Радослав Милев: ДПС и Хасан Азис са основните виновници за състоянието на Кърджали

"ДПС е основен опонент на абсолютно всички граждани, които искат да живеят в един нормален и добре устроен град. Това са мнозинството от гражданите, които виждат в какво състояние е градът ни, в какво ужасно състояние са улиците, тротоарите, парковете, спортните съоръжения...Всички тези проблеми са безброй и ще бъдат повтаряни от всички кандидати, които..

публикувано на 28.09.23 в 10:56

Специалистът по съня Гергана Конжагюлова: Екраните на мобилните телефони пречат на съня на децата

По-ранното ставане при децата трябва да се компенсира от по-ранно лягане . При учениците в ранна възраст, сънят трябва да бъде около 10 часа в денонощие. Това е мнението на майката и сертифициран консултант по съня Гергана Конжагюлова по отношение дали училищата трябва да започват една от смените си в 7.30 часа. Ако детето си ляга много..

публикувано на 22.09.23 в 14:40

Директорът Марияна Пеева: Децата трябва да спят най-малко десет часа

Наредба на МОН доведе до негативни мнения на родители и на специалисти. Според промяна в нея училищата започват не по-рано от 7.30 часа, а не както досега не по-рано от 8. Това засяга училищата на двусменен режим. В около 250 училища в страната има двусменен режим, най-вероятно най-големите училища – с над 1000 ученици, са..

публикувано на 22.09.23 в 13:18

Николай Ставрев: Проблемите на Хасково идват от порочния модел на управление

"Хасково е положен на дъното. Нашият град трябва да бъде спасен. Хасково има все по-крещяща необходимост от млади, енергични, компетентни и способни хора, които да прилагат новаторски идеи в управлението на града. Хасково е на дъното  и това е резултат от едноличната  власт в последните 25 години. Трябва да се сложи край на управленския диктат..

публикувано на 22.09.23 в 08:52

Бойко Синапов: Защитавайки българския производител ние пазим и българския потребител

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна , подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. Протестиращите..

публикувано на 18.09.23 в 16:01