Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти в Германия: Живеем "новото нормално"

Гергана Вакарелова, Руси Петков, Ивана Зидарова
Снимка: личен архив

Как се живее в условия на Ковид 19 в Германия, разказват трима студенти от Кърджали в провинция Северен Рейн-Вестфалия. За това как се промени живота им в последните две години, промениха ли те самите, какво е отношението към ваксините в Германия, има ли антиваксърски настроения и усеща ли се вече коледния дух в популярните коледни немски базари, свидетелстват Ивана Зидарова от Кьолн, Руси Петков от Аахен и Гергана Вакарелова от Есен.

Само преди дни в Кьолн се проведе голям карнавал, чакан и желан от жителите и гостите на германския град. Страх от коронавируса и очакване за Коледа вървяха ръка за ръка, с лек страх и надежда, казва Ивана Зидарова, която участва в част от събитията на карнавала. Живеем новото нормално - има задължителни маски в затворените пространства, продължаваме да спазваме дистанция и разстояние. Въпреки това социалният живот се развива нормално, обяснява Ива.

Отношението в Германия към ваксините е изключително положително, около 70 процента от населението вече е ваксинирано, казва Гергана Вакарелова. Потвърждава го и Руси Петков, според когото процентът ваксинирани  говори красноречиво, че хората имат вяра в науката и институциите. А антиваксърските настроеия не са толкова силни, колкото в България.
Последните две години, преминали под влиянието на Ковид 19, промениха живота в Германия, казва Руси. "В началото и тук беше голям шок, хората бяха наплашени, а ограниченията - много сериозни... Близо година живеехме и работехме само от вкъщи и това оказа влияние на всички. Но това, което ми направи много добро впечатление, е, че медиите и всички институции се опитваха да успакоят хората и да им помогнат, а не да всяват излишна паника и стрес. Дори имаше автомобили на Червения кръст, които обикаляха града и пускаха музика, за да подобрят настроението на хората и да им вдъхнат вяра", спомня си Руси. 
Как животът в Ковид-ограничения промени тримата млади хора? Гергана казва, че е пораснала професионално. Осъзнах, че човек трябва да е готов на бързи промени и да се адаптира наистина бързо, смята Руси. Тежеше ми изолацията, спомня Ивана.
В Германия в последните месеци се обръща все повече внимание на психологическите последици от Ковид 19 и най-вече на пост-ковид синдрома, който доскоро не беше тема на специализирани разговори и лечение, обяснява Гергана. Но и тримата казват, че хората в Германия се научиха да живеят с коронавируса. И вече обръщат поглед към надеждата на Коледа. Настроението вече се усеща, очаква се скоро и коледните базари да отворят врати, след миналогодишната забрана да работят.

Повече чуйте в репортажа на Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56