Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спектакъл с български и балкански народни танци ще прави Читалище "Обединение" в Кърджали

Въпреки трудните условия за работа в епидемична обстановка, най-голямото читалище в областта - "Обединение 1913" осъществява дейността си и провежда репетиции в по-голямата част от школите, които поддържа, съобщи председателят Камелия Чолакова. 
"Читалището има приет план за работа при пандемия и работи при строго спазване на протоколите за почистване и дезинфекция. Допускат се хора със сертификати. Само двама от служителите не са ваксинирани поради медицински причини. Спазват се всички изисквания за носене на маски и дистанция", обясни Камелия Чолакова. 
За съжаление три пъти е намалял броят на самодейците, които посещават школите в читалище "Обединение 1913" в Кърджали от началото на пандемията, причинена от коронавирус. Най-силно това се усеща в детските школи, където сривът е сериозен. „Някои спряха. Една от школите, то не е школа, то е група на най-възрастните ни самодейци, защото всички знаем, че са рискова група. Детските школи с намален капацитет наполовина работят, защото трябва да се спазват изискванията и дистанцията, разбира се, с изричното съгласие на родителите. Три пъти е намалял броят при децата. Възрастните, те са свикнали и те няма да се откажат, но при децата е най-трудно, защото и родителите се притесняват. Все още е трудно, макар че се надяваме, че вече излизаме от тази най-тежка ситуация, но трябва да бъдем отговорни“, каза Камелия Чолакова.
Освен традиционната работа, преди дни стана ясно, че читалището ще работи по нов проект от 1 декември, финансиран от Национален фонд Култура, с който ще популяризира българските народни танци в спектакъл, подготвен от самодейците от клуб "Пъстро хоро". Работата по него започва от 1 декември. Целта е да се приобщят младите хора и децата към българския фолклор, за да познават родните традиции. В проекта са включени танци от шестте фолклорни области на България, но и хора от Сърбия, Гърция и Турция. Основната цел е да се покаже, че на Балканите имаме изключително близък фолклор и трябва да живеем със съзнанието, че сме заедно, казва Камелия Чолакова. По проекта ще бъде подготвен спектакъл, който ще представи на живо пред публика танците на шестте български етнографски области. Преди всяко изпълнение ще има кратко представяне на фолклорната област и съответния танц, размера и темпото, в които се танцува, символиката на различните движения. Така публиката ще получи допълнителна информация. А по време на самото изпълнение на всеки танц ще върви мултимедийна презентация на природните красоти на съответната област, от която е този танц, обясни Камелия Чолакова. Очаква се спектакълът да е готов за  сцена през месец май 2022 г.
По още един голям проект ще работи читалището от април следващата година. Той е едногодишен, в партньорство с културна институция от Норвегия и финансиран от Норвежката програма. По него се предвижда да се подготви танцов спектакъл с български и норвежки танци, който ще бъде показан в читалищата на десет населени места в Кърджалийска, Смолянска и Пловдивска области. В края на проекта спектакълът ще бъде показан и в Осло, Норвегия, където българските участници ще имат уършоп с норвежките си колеги.
Повече за работата на читалище "Обединение 1913" в Кърджали и бъдещите проекти може да чуете от интервюто на Станислава Георгиева с  Камелия Чолакова в прикачения звуков файл.
Вижте още
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Трудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19 , загубиха живота си, това са 341 човека, което за..

публикувано на 22.01.22 в 19:06

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

За много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се..

публикувано на 20.01.22 в 06:53
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
Подкасти от БНР