Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко харчим за подаръци по Коледа?

Снимка: eq-bg.org



Броени дни преди Коледа треската за пазаруване е във вихъра си. Празнично украсените витрини и обещанията за атрактивни цени и препълнени чанти с покупки е все по-честа гледка. Всяка година в България се харчат милиони левове за подаръци, като тази година очакванията са да отделим още повече средства от бюджета си, или по точно една пета от доходите ни да бъдат изхарчени за коледни изненади за най-близките. Заради пандемията и ограниченията не малка част от празничните покупки и този път ще бъдат направени онлайн прогнозират търговци. Въпреки ограниченията и зелените сертификати има и не малко потребители, които тази година ще купят подаръците си на място. Като най-търсените подаръци традиционно са битова техника, дрехи, обувки, смартфони и таблети. Основното търсене при дрехите е типа на пуловери и якета или някакъв аксесоар, казват търговци:

"Средно може би до 100 лв отделят купувачите , за да може все пак хем да е символично, хем да не е толкова малко. Хората са склони и на бюджет извън позволеното по време на празници, за да зарадват някои близък."

През последните години по време на коледното пазаруване средно на час сме харчили 8 млн. лева, а очакванията са тази година да бръкнем още по-надълбоко в джоба си. Тази година средно за подаръци ще похарчим 360 лв.  Този праг е приемлив но не бива да се надвишава съветва кредитен консултант.

"Имаме над 10% ръст на депозитите. Над 60 милиарда лева държим в банките. Всичко това кара българите да са по-смели и да похарчат повече по тези празници. Доста хора ползват стоковите кредити, понеже са лесно достъпни. Получавате ги от представител в магазина в който сте си харесали стоката."

Хит в пазаруването тази година отново е техниката. Сред най-търсените подаръци са битова електроника, мобилни телефони и таблети. В магазините за черна и бяла техните покупките през декември са 2 пъти повече отколкото през останалите месеци. А пикът винаги е до 25 декември, казват продавач-консултантите.

"Смартфонът е едно от устройствата, които най-често се подаряват, както и смарт часовнците, персонални компютри. Пандемията също дава отражение върху избора на подаръци. Със сигурност по-дългото стоене вкъщи, особено при децата довежда до това че трябва да има още един телевизор, още един лаптоп. За да учиш онлайн, трябва да имаш микрофон, камера..."

Търговците на техника очакват ръст на продажбите спрямо миналата Коледа. Тук обаче средния разход за покупки е в пъти по-голям. За телевизор или смартфон сумата надскача 1000 лв.  При лаптопите избирайки оптималното цената е около 2000 лв. Затова и част от по скъпите подаръци ще бъдат закупени със стоков кредит прогнозират финансовите консултанти, като не препоръчват бързи кредити за коледни подаръци, освен ако не са в малки суми.

Освен стоковите кредити  бум се очаква и при плащанията с кредитни карти, особено при подаръци като автомобили. За да не излезем на червено след празниците месечните такси по кредитите, които ще изтеглим не бива да надвишават 30% от доходите ни, съветват още експертите.

Покупките на техника са не само повече, но и по-качествени отчитат търговците. Само за последната година масовия телевизор за българина става по-голям масово с 10 инча. Към момента хората купуват екрани 50-55 инча, като до преди година най-голям ръст в продажбите са били 40 инчовите споделят търговци. Въпреки отлива заради зелените сертификати, някои магазини имат външни каси, за хора без сертификат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29