Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорното предаване "Полет над Родопите" на 5 години

Фолклорното предаване „Полет над Родопите“ отбелязва своя пети рожден ден. През 2017 година на 7 януари водещият Божидар Чолаков дава началото на предаването с песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на космическия глас Валя Балканска. Първи събеседник на предаването е гайдарят от Златоград Емануил Пунев.

„Полет над Родопите“ става едно от слушаните предавания на Радио Кърджали. Всяка събота в 14.10 часа почитателите на българския фолклор са на честотата на Радио Кърджали.

Предаването дава гласност на всичко случващо се в региона на Родопите. Много са изпълнителите от други фолклорни области, които са гостували в предаването и са представяли своето творчество. На Лазаровден, през 2021 година „Полет над Родопите“  направи първото си изнесено предаване от Златоград.

„В предаването, често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Това е целта на медията, да ограмотява, да напомня за това което имаме като наследство“, това разказва водещият Божидар Чолаков и допълва: „Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!“


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36