Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдан ли е политическият оптимизъм на Кирил Петков за Северна Македония?

Снимка: БГНЕС

Отиването на крака на премиера Кирил Петков в Северна Македония предизвика много разногласия. Въпреки това след проведените срещи на Кирил Петков в Република Северна Македония, премиерът отчете два основни успеха от посещението му в западната ни съседка - изпратената от Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

Така България прие официално да използва името Северна Македония, обявиха премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и Кирил Петков след разговорите в Скопие.Направен бе и календарът на срещите между петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде осъществявана от Министерството на външните работи. Срещите ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група.

Тук обаче остава въпросът дали работните групи гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз? Макар че Петков е смятан за прагматик, не е сигурно дали разговорите му в Скопие наистина ще поставят началото на преосмисляне на отношенията, защото българският правителствен ръководител трябва да се съобразява с много фактори.

В неговото коалиционно правителство участва БСП, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев, възпитан изцяло в духа на българската социалистическа историография пишат чужди медии, като уточняват, че неговите националистически изявления на тема Северна Македония периодически показват, че той и досега не е се освободил от това наследство.

Експертът Коста Филипов заяви че не възприема отиването на Петков в Скопие. Въпреки това премиерът се превърна в първия чуждестранен държавник гостувал на Димитър Ковачески. Може да се каже, че основната цел на посещението беше деблокиране на отношенията на двете държави, заяви Филипов:

„Близостта между Кирил Петков и Димитър Ковачевски е малко избързана. Стори ми се, че театралността и церемониалността са малко в повече, но може би това се очаква. След месеци и години ниво на доверие близо до нулата, това беше до известна степен оправдано“, каза още Филипов. По думите му тепърва предстои да се поставят на масата по-сериозните теми, като тогава може да се почувства дистанция.

Относно петте работни групи, които ще работят заедно, Филипов не изключи възможността историческата група да бъде с нов състав. „Тази комисия понесе цялата тежест на обвиненията за липса на напредък в нашите отношения“, каза Филипов.

Същевременно общественикът от Кърджали д-р Фикри Гюлестан поддържа тезата, че срещата между премиерите може да е само в плюс и че жестът, който Кирил Петков направи спрямо Северна Македония е положителен. И да, наистина първите реакции от срещата в Скопие между  Димитър Ковачевски и Кирил Петков звучат оптимистично.София настоява българското малцинство в Северна Македония да бъде признато в конституцията на страната. Но правителството в Скопие е поставено под националистически натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и от едно малко проруско ляво движение да не допуска компромис в това отношение. Въпреки това е много общо казано, че македонците ни мразят, казва д-р Гюлестан:

"Въпроса не е в това дали се мразим или обичаме. Въпросът е в интересите на двете страни, които трябва да съвпадат, за да не се пречи в перспективата, развитието и добросъседството. Цялата тази омраза е поредица от грешки на Македония свързана с историята. Понятието омраза така и не ни пуска, но ние трябва да намерим това което ни обединява, а не това което ни разделя."

Д-р Фикри Гюлестан подчерта, че този среща е една голяма стъпка. Вече има надежда, защото най-после чухме магическата дума „компромис". Вместо да се съсредоточават единствено върху нерешените исторически въпроси, двете правителства решиха идната седмица да се срещнат в София и да сформират работните групи за по-тясно сътрудничество в търговията, образованието, евроинтеграцията, културата и историята.


Ако можем да обобщим цялото посещение най-важното е, че започна процес на търсене на решение, ангажиращ двете страни. Това отсъстваше досега на политическо ниво. С това посещение на преден план излезе едно много по-широко активно сътрудничество, което да създаде позитивна обстановка за преговори. Няма как тук да не отбележим, че между двете страни трябва да бъде възстановено първо доверието, за да бъде постигнато споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29