Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оправдан ли е политическият оптимизъм на Кирил Петков за Северна Македония?

Снимка: БГНЕС

Отиването на крака на премиера Кирил Петков в Северна Македония предизвика много разногласия. Въпреки това след проведените срещи на Кирил Петков в Република Северна Македония, премиерът отчете два основни успеха от посещението му в западната ни съседка - изпратената от Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

Така България прие официално да използва името Северна Македония, обявиха премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и Кирил Петков след разговорите в Скопие.Направен бе и календарът на срещите между петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде осъществявана от Министерството на външните работи. Срещите ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група.

Тук обаче остава въпросът дали работните групи гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз? Макар че Петков е смятан за прагматик, не е сигурно дали разговорите му в Скопие наистина ще поставят началото на преосмисляне на отношенията, защото българският правителствен ръководител трябва да се съобразява с много фактори.

В неговото коалиционно правителство участва БСП, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев, възпитан изцяло в духа на българската социалистическа историография пишат чужди медии, като уточняват, че неговите националистически изявления на тема Северна Македония периодически показват, че той и досега не е се освободил от това наследство.

Експертът Коста Филипов заяви че не възприема отиването на Петков в Скопие. Въпреки това премиерът се превърна в първия чуждестранен държавник гостувал на Димитър Ковачески. Може да се каже, че основната цел на посещението беше деблокиране на отношенията на двете държави, заяви Филипов:

„Близостта между Кирил Петков и Димитър Ковачевски е малко избързана. Стори ми се, че театралността и церемониалността са малко в повече, но може би това се очаква. След месеци и години ниво на доверие близо до нулата, това беше до известна степен оправдано“, каза още Филипов. По думите му тепърва предстои да се поставят на масата по-сериозните теми, като тогава може да се почувства дистанция.

Относно петте работни групи, които ще работят заедно, Филипов не изключи възможността историческата група да бъде с нов състав. „Тази комисия понесе цялата тежест на обвиненията за липса на напредък в нашите отношения“, каза Филипов.

Същевременно общественикът от Кърджали д-р Фикри Гюлестан поддържа тезата, че срещата между премиерите може да е само в плюс и че жестът, който Кирил Петков направи спрямо Северна Македония е положителен. И да, наистина първите реакции от срещата в Скопие между  Димитър Ковачевски и Кирил Петков звучат оптимистично.София настоява българското малцинство в Северна Македония да бъде признато в конституцията на страната. Но правителството в Скопие е поставено под националистически натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и от едно малко проруско ляво движение да не допуска компромис в това отношение. Въпреки това е много общо казано, че македонците ни мразят, казва д-р Гюлестан:

"Въпроса не е в това дали се мразим или обичаме. Въпросът е в интересите на двете страни, които трябва да съвпадат, за да не се пречи в перспективата, развитието и добросъседството. Цялата тази омраза е поредица от грешки на Македония свързана с историята. Понятието омраза така и не ни пуска, но ние трябва да намерим това което ни обединява, а не това което ни разделя."

Д-р Фикри Гюлестан подчерта, че този среща е една голяма стъпка. Вече има надежда, защото най-после чухме магическата дума „компромис". Вместо да се съсредоточават единствено върху нерешените исторически въпроси, двете правителства решиха идната седмица да се срещнат в София и да сформират работните групи за по-тясно сътрудничество в търговията, образованието, евроинтеграцията, културата и историята.


Ако можем да обобщим цялото посещение най-важното е, че започна процес на търсене на решение, ангажиращ двете страни. Това отсъстваше досега на политическо ниво. С това посещение на преден план излезе едно много по-широко активно сътрудничество, което да създаде позитивна обстановка за преговори. Няма как тук да не отбележим, че между двете страни трябва да бъде възстановено първо доверието, за да бъде постигнато споразумение.

Вижте още

Хюман Райтс Уоч: Български граничари бият и обират афганистански имигранти

Български граничари бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това твърдят от организацията Хюман Райтс Уоч в специален доклад, засягащ случаи на нелегални, съгласно международното право, връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 и април 2022. От Хюман Райтс Уоч са събрали показания на 15..

публикувано на 26.05.22 в 09:26
Милена Трендафилова

Милена Трендафилова: Израснахме с "Междузвездни войни"

Навършиха се 45 години от премиерата през 1977 година на първия филм от поредицата “Междузвездни войни” - “Междузвездни войни: Нова надежда”. Поредицата се състои от девет филма и един между трети и четвърти филм. Първата лента получава приходи от 221,3 млн. долара. Сред актьорите, които участват са Марк Хамил (в ролята на Люк Скайуокър), Кари..

публикувано на 26.05.22 в 00:28
Мариана Ликова

Залите на Дома на културата отново се пълнят

Засилен интерес към школите в Дома на културата се забелязва след края на пандемията. Наблюденията са на директора на културната институция Мариана Ликова. От Дома изпращат успешна учебна година. Следващата ще премине под знака на предстоящото честване на 70-годишнината на Дома на културата.   Ликова отправи поздравление към всички..

публикувано на 26.05.22 в 00:10
Емил Хумчев

Мониторинг на популацията на мечките и повече правомощия на горските иска областният управител на Смолян

Мониторинг на популацията и увеличаване на правомощията на регионалните служби, за да може да се реагира максимално бързо при набези на мечки в населените места поиска областният управител на Смолян Емил Хумчев. Причината е поредица от случаи, в които дивите животни влизат в градове и села в региона.   Набезите на мечки в Смолянско..

публикувано на 26.05.22 в 00:04

1151 четвъртокласника от Кърджали ще се явят на НВО на 26 и 27 май

В Кърджали 1151 четвъртокласника ще се явят на НВО по БЕЛ и Математика на 26 и 27 май, заяви Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали. Учениците ще бъдат разпределени в 121 зали в 57 училища. Квесторите за НВО са 244. В 3 училища няма да има изпити НВО, понеже в тях има недостиг на ученици и няма четвъртокласници. Това са ОУ "Васил Левски" - с. Дрангово,..

публикувано на 25.05.22 в 15:16

Стачка на общинските служители в Гърция

В Гърция общинските служители провеждат 24-часова стачка. Те протестират с искания за промяна на договорите за работа. Всички общински служби днес са затворени заради стачката. Протестни демонстрации на служители се провеждат пред Министерството на вътрешните работа и пред Съюза на общините. Протестите са срещу политиката на общините да наемат..

публикувано на 24.05.22 в 13:59

По случай 24 май в Кърджали поставиха пейки на толерантността

С музика и настроение в навечерието на най-българския празник 24-май, Местната комисия комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните- Кърджали отправи послание за толерантност към жителите на града с поставянето на 2 каменни пейки с покритие от италианска смола под формата на отворени книги – едната..

публикувано на 23.05.22 в 12:51