Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдан ли е политическият оптимизъм на Кирил Петков за Северна Македония?

Снимка: БГНЕС

Отиването на крака на премиера Кирил Петков в Северна Македония предизвика много разногласия. Въпреки това след проведените срещи на Кирил Петков в Република Северна Македония, премиерът отчете два основни успеха от посещението му в западната ни съседка - изпратената от Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

Така България прие официално да използва името Северна Македония, обявиха премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и Кирил Петков след разговорите в Скопие.Направен бе и календарът на срещите между петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде осъществявана от Министерството на външните работи. Срещите ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група.

Тук обаче остава въпросът дали работните групи гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз? Макар че Петков е смятан за прагматик, не е сигурно дали разговорите му в Скопие наистина ще поставят началото на преосмисляне на отношенията, защото българският правителствен ръководител трябва да се съобразява с много фактори.

В неговото коалиционно правителство участва БСП, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев, възпитан изцяло в духа на българската социалистическа историография пишат чужди медии, като уточняват, че неговите националистически изявления на тема Северна Македония периодически показват, че той и досега не е се освободил от това наследство.

Експертът Коста Филипов заяви че не възприема отиването на Петков в Скопие. Въпреки това премиерът се превърна в първия чуждестранен държавник гостувал на Димитър Ковачески. Може да се каже, че основната цел на посещението беше деблокиране на отношенията на двете държави, заяви Филипов:

„Близостта между Кирил Петков и Димитър Ковачевски е малко избързана. Стори ми се, че театралността и церемониалността са малко в повече, но може би това се очаква. След месеци и години ниво на доверие близо до нулата, това беше до известна степен оправдано“, каза още Филипов. По думите му тепърва предстои да се поставят на масата по-сериозните теми, като тогава може да се почувства дистанция.

Относно петте работни групи, които ще работят заедно, Филипов не изключи възможността историческата група да бъде с нов състав. „Тази комисия понесе цялата тежест на обвиненията за липса на напредък в нашите отношения“, каза Филипов.

Същевременно общественикът от Кърджали д-р Фикри Гюлестан поддържа тезата, че срещата между премиерите може да е само в плюс и че жестът, който Кирил Петков направи спрямо Северна Македония е положителен. И да, наистина първите реакции от срещата в Скопие между  Димитър Ковачевски и Кирил Петков звучат оптимистично.София настоява българското малцинство в Северна Македония да бъде признато в конституцията на страната. Но правителството в Скопие е поставено под националистически натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и от едно малко проруско ляво движение да не допуска компромис в това отношение. Въпреки това е много общо казано, че македонците ни мразят, казва д-р Гюлестан:

"Въпроса не е в това дали се мразим или обичаме. Въпросът е в интересите на двете страни, които трябва да съвпадат, за да не се пречи в перспективата, развитието и добросъседството. Цялата тази омраза е поредица от грешки на Македония свързана с историята. Понятието омраза така и не ни пуска, но ние трябва да намерим това което ни обединява, а не това което ни разделя."

Д-р Фикри Гюлестан подчерта, че този среща е една голяма стъпка. Вече има надежда, защото най-после чухме магическата дума „компромис". Вместо да се съсредоточават единствено върху нерешените исторически въпроси, двете правителства решиха идната седмица да се срещнат в София и да сформират работните групи за по-тясно сътрудничество в търговията, образованието, евроинтеграцията, културата и историята.


Ако можем да обобщим цялото посещение най-важното е, че започна процес на търсене на решение, ангажиращ двете страни. Това отсъстваше досега на политическо ниво. С това посещение на преден план излезе едно много по-широко активно сътрудничество, което да създаде позитивна обстановка за преговори. Няма как тук да не отбележим, че между двете страни трябва да бъде възстановено първо доверието, за да бъде постигнато споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38