Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адлен Шевкед: НОИ-Кърджали заличава трудова дейност престъпвайки законаОчаква се социалният министър Георги Гьоков да назначи проверка за „порочна практика в НОИ-Кърджали“ стана ясно от заседание на парламентарната социална комисия. Подадени са оплаквания, че инспектори от териториалното поделение на НОИ организират анкети на работодатели.

В тях се съдържали въпроси като това къде се обявяват свободни щатове, каква дейност извършва съответно дружество и къде я развива, искано е да се опише процедурата по назначаване по трудово правоотношение и др.

"Провеждането на подобни анкети нямат нищо общо с КСО и не попадат в ангажиментите на НОИ", заяви Адлен Шевкед, народен представител на ДПС от Кърджали. В следствие на тази практика на лица са им били ограничавани правата, свързани със социалното законодателство.

Шевкед допълни, че съответната практика е въведена още преди 2 години. Обясни, че от териториалното поделение на НОИ си позволяват да решават дали един човек е извършвал трудова дейност или не. Тя посочи, че на база това се отказват не само изплащания на обезщетения, не се признава трудов стаж и се заличават данни в НАП:

"С информацията, която подадохме към министър Гьоков ние сигнализираме за неуредици и неспазване на закона, според нас, от страна на НОИ-Кърджали. Териториалното поделение в стремежа си да откаже дългосрочни или краткосрочни обезщетения се произнася незаконосъобразно относно това дали дадено лице е извършвало трудова дейност или не. Това не е от компетенциите на НОИ",  казва Шевкед

В Кодекса за социално осигуряване (КСО) са упоменати правомощията на НОИ, как да извършват проверка и какви констатации трябва да направят. От 2019 година процесът е доста продължителен и имаме много оплаквания от фирми и самоосигуряващи се лица, на които им се отказват обезщетения поради причина, че те не са извършвали трудова дейност, казва възмутено народния представител.

"Проблемът за нас е огромен, защото на отказаните лицa им се заличават данните и по този начин не им се признава осигурителен и трудов стаж. Заличават им се данните в НАП по нареждане на НОИ-Кърджали. По този начин тези хора нямат принос към социалната система. По този начин ние губим приходи а тези хора губят право за пенсия, понеже не им се признава стажа."

По неофициална информация на седмица на 7 до 10 лица им се заличават данните, каза още Адлен Шевкед, като подчерта, че това се отнася както за самоосигуряващите се, така и за работещите по трудови правоотношения.

"В понеделник бях в Кирково, където бях посетена от хора на които им се отказват обезщетения по невъзможни начини. Основната теза на НОИ-Кърджали е, че това лице не е извършвало трудова дейност. Който поиска да му се изплати обезщетение се прави всичко възможно да му се откаже това обезщетение. Отказът е под предлог, който не е в компетенциите на НОИ", казва в заключение Шевкед.

Същевремено министър Гьоков обясни, че нито той, нито предишният социален министър са подписвали подобна заповед която дава на НОИ подобни правомощия.

Цялото интервю на Ангел Шенков с Адлен Шевкед чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Хюман Райтс Уоч: Български граничари бият и обират афганистански имигранти

Български граничари бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това твърдят от организацията Хюман Райтс Уоч в специален доклад, засягащ случаи на нелегални, съгласно международното право, връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 и април 2022. От Хюман Райтс Уоч са събрали показания на 15..

публикувано на 26.05.22 в 09:26
Милена Трендафилова

Милена Трендафилова: Израснахме с "Междузвездни войни"

Навършиха се 45 години от премиерата през 1977 година на първия филм от поредицата “Междузвездни войни” - “Междузвездни войни: Нова надежда”. Поредицата се състои от девет филма и един между трети и четвърти филм. Първата лента получава приходи от 221,3 млн. долара. Сред актьорите, които участват са Марк Хамил (в ролята на Люк Скайуокър), Кари..

публикувано на 26.05.22 в 00:28
Мариана Ликова

Залите на Дома на културата отново се пълнят

Засилен интерес към школите в Дома на културата се забелязва след края на пандемията. Наблюденията са на директора на културната институция Мариана Ликова. От Дома изпращат успешна учебна година. Следващата ще премине под знака на предстоящото честване на 70-годишнината на Дома на културата.   Ликова отправи поздравление към всички..

публикувано на 26.05.22 в 00:10
Емил Хумчев

Мониторинг на популацията на мечките и повече правомощия на горските иска областният управител на Смолян

Мониторинг на популацията и увеличаване на правомощията на регионалните служби, за да може да се реагира максимално бързо при набези на мечки в населените места поиска областният управител на Смолян Емил Хумчев. Причината е поредица от случаи, в които дивите животни влизат в градове и села в региона.   Набезите на мечки в Смолянско..

публикувано на 26.05.22 в 00:04

1151 четвъртокласника от Кърджали ще се явят на НВО на 26 и 27 май

В Кърджали 1151 четвъртокласника ще се явят на НВО по БЕЛ и Математика на 26 и 27 май, заяви Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали. Учениците ще бъдат разпределени в 121 зали в 57 училища. Квесторите за НВО са 244. В 3 училища няма да има изпити НВО, понеже в тях има недостиг на ученици и няма четвъртокласници. Това са ОУ "Васил Левски" - с. Дрангово,..

публикувано на 25.05.22 в 15:16

Стачка на общинските служители в Гърция

В Гърция общинските служители провеждат 24-часова стачка. Те протестират с искания за промяна на договорите за работа. Всички общински служби днес са затворени заради стачката. Протестни демонстрации на служители се провеждат пред Министерството на вътрешните работа и пред Съюза на общините. Протестите са срещу политиката на общините да наемат..

публикувано на 24.05.22 в 13:59

По случай 24 май в Кърджали поставиха пейки на толерантността

С музика и настроение в навечерието на най-българския празник 24-май, Местната комисия комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните- Кърджали отправи послание за толерантност към жителите на града с поставянето на 2 каменни пейки с покритие от италианска смола под формата на отворени книги – едната..

публикувано на 23.05.22 в 12:51