Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адлен Шевкед: НОИ-Кърджали заличава трудова дейност престъпвайки закона



Очаква се социалният министър Георги Гьоков да назначи проверка за „порочна практика в НОИ-Кърджали“ стана ясно от заседание на парламентарната социална комисия. Подадени са оплаквания, че инспектори от териториалното поделение на НОИ организират анкети на работодатели.

В тях се съдържали въпроси като това къде се обявяват свободни щатове, каква дейност извършва съответно дружество и къде я развива, искано е да се опише процедурата по назначаване по трудово правоотношение и др.

"Провеждането на подобни анкети нямат нищо общо с КСО и не попадат в ангажиментите на НОИ", заяви Адлен Шевкед, народен представител на ДПС от Кърджали. В следствие на тази практика на лица са им били ограничавани правата, свързани със социалното законодателство.

Шевкед допълни, че съответната практика е въведена още преди 2 години. Обясни, че от териториалното поделение на НОИ си позволяват да решават дали един човек е извършвал трудова дейност или не. Тя посочи, че на база това се отказват не само изплащания на обезщетения, не се признава трудов стаж и се заличават данни в НАП:

"С информацията, която подадохме към министър Гьоков ние сигнализираме за неуредици и неспазване на закона, според нас, от страна на НОИ-Кърджали. Териториалното поделение в стремежа си да откаже дългосрочни или краткосрочни обезщетения се произнася незаконосъобразно относно това дали дадено лице е извършвало трудова дейност или не. Това не е от компетенциите на НОИ",  казва Шевкед

В Кодекса за социално осигуряване (КСО) са упоменати правомощията на НОИ, как да извършват проверка и какви констатации трябва да направят. От 2019 година процесът е доста продължителен и имаме много оплаквания от фирми и самоосигуряващи се лица, на които им се отказват обезщетения поради причина, че те не са извършвали трудова дейност, казва възмутено народния представител.

"Проблемът за нас е огромен, защото на отказаните лицa им се заличават данните и по този начин не им се признава осигурителен и трудов стаж. Заличават им се данните в НАП по нареждане на НОИ-Кърджали. По този начин тези хора нямат принос към социалната система. По този начин ние губим приходи а тези хора губят право за пенсия, понеже не им се признава стажа."

По неофициална информация на седмица на 7 до 10 лица им се заличават данните, каза още Адлен Шевкед, като подчерта, че това се отнася както за самоосигуряващите се, така и за работещите по трудови правоотношения.

"В понеделник бях в Кирково, където бях посетена от хора на които им се отказват обезщетения по невъзможни начини. Основната теза на НОИ-Кърджали е, че това лице не е извършвало трудова дейност. Който поиска да му се изплати обезщетение се прави всичко възможно да му се откаже това обезщетение. Отказът е под предлог, който не е в компетенциите на НОИ", казва в заключение Шевкед.

Същевремено министър Гьоков обясни, че нито той, нито предишният социален министър са подписвали подобна заповед която дава на НОИ подобни правомощия.

Цялото интервю на Ангел Шенков с Адлен Шевкед чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29