Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Коджаманова: Пренебрежително е отношението на властта към музейните специалисти

В проекта за Бюджет 2022 е заложен едва 5% ръст на единния разходен стандарт за щатна бройка при положение, че се залага на културен туризъм и България е третата държава в Европа по паметници

Музеят в Кърджали е длъжен да оцелее, защото ние имаме ангажимент да опазваме културното наследство, заяви за Радио Кърджали директорът на културния институт Даниела Коджаманова.
Това не е лесно да се направи, тъй като само сметката за декемврийския ток е 5400 лв. и е над три и половина пъти повече в сравнение с декември 2020 г. В двете сгради, които музеят управлява - сградата, където се помещава той и сградата на художествения отдел "Станка Димитрова" "трябва да създаваме условия за съхраняване на движимите културни ценности, т.е. не бива да допускаме температурата да пада под определени граници".
Последната сметка за ток е платена, благодарение на допълваща субсидия от Национален фонд "Култура". "Само че, когато попълвахме заявките за сумите, цените бяха такива, че за компенсация на цените на тока за септември, октомври, ноември и декември изчислихме, че ще са необходими 4130 лв., които получихме, а само за декември сумата ни беше 5400 лв.", коментира Даниела Коджаманова.

За да се справят със ситуацията са направили промяна в работното време на музея. Музеят и галерията вече не работят за посетители в съботния ден, когато отоплението и в двете сгради е само на ток, а при липсата на посетители да се работи в този ден е икономически нецелесъобразно. 

Едва 140 лева собствени приходи е регистрирал Регионалният исторически музей, заедно с художествената галерия в Кърджали, в първия месец на тази година. Собствените приходи са основна част от издръжката на двете институции, а наложените ограничения заради Ковид-пандемията се отразяват негативно върху работата им. "Зимният период по принцип е по-слаб, но ограниченията, които сме принудени да прилагаме - да пускаме хора само със зелен сертификат, не провеждаме беседи заради изискването за дистанция. и практически обективните обстоятелства ни затварят собствените приходи изключително много" обясни Даниела Коджаманова.

По-страшното според нея е друго - едва 5-процентният ръст на единният разходен стандарт за щатна бройка за музеите, който е заложен в проекта за бюджет 2022 г., който е "нищо като финансово изражение". И след като има увеличение на минималната работна заплата с 9 %, в един момент ще се окаже, че заплащането на музейните работници почти ще се изравни с минималната работна заплата, ако няма корекция на бюджета, смята Даниела Коджаманова.

"Не мога да разбера каква е логиката музеите и галериите, които са професионални културни институти с ясно дефинирани задължения в областта на опазването на културното наследство, с ангажимент за проучване и популяризиране на културното наследство, да получат толкова пренебрежително отношение тогава, когато се декларира, че България е третата държава в Европа по паметници, че ние разчитаме на културния туризъм. Някак не виждам връзка между тези неща", коментира директорът на Музея.


повече може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Даниела Коджаманова в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35