Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йекта Аптурахман първи в България с разказ на английски език

Десетокласникът от СУ "Отец Паисий" е на върха в 12-то национално състезание по творческо писане на английски

Йекта Аптурахман от СУ "Отец Паисий" в Кърджали
Снимка: Радио Кърджали

Десетокласникът Йекта Аптурахман от СУ „Отец Паисий“ в Кърджали спечели първо място в Дванадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.

Освен първото място, от състезанието взех едно чувство за гордост, че мога да спечеля, че мога сам да се справя, че имам потенциал и използвам този език и моите знания, за да върша добри неща, служейки на собствените си интереси и на моето училище. Състезанието ми даде и надежда, че мога още повече от това, което вече съм постигнал. Това разказа Йекта Аптурахман в сутрешния блок на Радио Кърджали.

Състезанието по творческо писане на английски език се организира по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие- КОРПлюС“ в партньорство с Посолството на САЩ и Американския университет в България. Конкурсът насърчава учениците да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно, творчески, да дадат свобода на въображението си и да създадат уникални произведения, пишейки по оригинални и интригуващи теми.

Като млади автори трябва да "излеем своята креативност, която се асоциира с младостта. Един вид да транспортираме журито на по-пъстри и интересни места, да ги отдалечим от монотонността на ежедневието", поясни Йекта.

Конкуренцията беше много сериозна – 138 училища, 3014 участника. 20 ученици от 8 до 12 клас от СУ „Отец Паисий“ участваха със своите вълнуващи истории. Под наблюдението на учител, на учениците се дава един час за да пишат на конкретна тема. Те не могат да използват речници, учебници или други материали при писане. Важни са идеите, а не граматиката. Творбите се оценяват от съдийски комисии, като най-добрите преминават към национално ниво. След това финалистите се стесняват, като наградите се присъждат за първите три есета на ниво оценка, както и някои допълнителни награди, предоставени от външни партньори. Те са представени на церемония по награждаване, разказа София Калинова, преподавател по английски език и председател на методическото обединение на учителите по английски. Много сме щастливи, училището е много гордо с Йекта. Всички много се радваме и го поздравяваме и дано не спира да се развива, каза още София Калинова.

Според нея има много добри ученици сред поколението днес. И не е вярно масовото мнение, че децата не учат или че са лоши, или нямат интереси. Децата са страхотни, очарована съм от младите хора, казва София Калинова. 

Според Йекта идеите се раждат лесно, когато имаш обща култура и познания в различни сфери. "Знанието е като глина, можеш да създадеш различни форми с това, което притежаваш", казва той.

Няма право да разкрива подробности за написания от него разказ преди награждаването, което е през март, тъй като организаторите ще публикуват отличените творби, но повдига малко завесата. Историята е в жанра историческа драма, пренася читателя в миналото и разказва за нацисти и едно полско семейство, за доброто и за лошото в хората и за иронията на съдбата.

Това, че е обърнал поглед назад, си има обяснение - историята е любим предмет на Йекта. И то историята на ХХ век, а още по-конкретно - военната история. Другите любими предмети му са английски, разбира се, и география. Географията и историята са тясно свързани, особено когато става въпрос за военни действия. Тогава без география не можеш да разбереш и вникнеш в хода на войни, битки, терени, стратегически планове. Любимата му битка е тази при Ватерлоо през 1815 г., когато Наполеон Бонапарт претърпява поражение от британската армия, командвана от Артър Уелсли. Въпреки краха тогава, Наполеон е и любимата историческа фигура на Йекта. Въпреки дребнобуржоазния си произход, е бил много амбициозен. "Знаел, че може, знаел, че иска и го е направил", казва Йекта.

Самият той също има мечти и амбиции - да учи в престижен американски университет и да се реализира в областта на софтуерните технологии.


Повече може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Йекта Аптурахман и София Калинова в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плащаме данъци и осигуровки средно за 7 минути в НАП-Кърджали

Близо 37 хиляди граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на 2024 година до края на август. Средно на ден служителите на офиса са обслужвали по 250 клиенти, като за всеки от тях са отделили около 7 минути, а те са изчаквали средно по около 4 минути. Това каза за Радио Кърджали директорът на приходната агенция в Кърджали Нериман Сали...

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Да последваме примера на предците и да се обединим за доброто на държавата

Това е ден, в който нашите предци са доказали, че когато сме обединени можем да правим всичко в името на държавата и за добруването на хората. Така поздрави за Деня на Съединението депутатът от 50-то Народно събрание и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева в ефира на Радио Кърджали.  „Като политици, които сме отговорни, които..

публикувано на 06.09.24 в 17:22
Снимката е илюстративна

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на..

публикувано на 06.09.24 в 17:09

Стефан Танев: За ивайловградското вино казват трайност има, търпимост няма

По-рано започна гроздоберът тази година в Ивайловградско.  Причината  - топлата и безснежна зима, заради която лозите се развиха по-рано от обикновено.  За това пък качеството на гроздето е много добро, каза за Радио Кърджали Стефан Танев, бивш кмет на Ивайловград, а понастоящем – винопроизводител. Топлото време е оказало влияние на..

публикувано на 30.08.24 в 16:23
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35