Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече година пътят между Овчево и Самодива е затворен заради свлачище

Повече от година пътят между джебелските села Рогозче и Овчево и кирковските Самодива, Хаджийско и Фотиново е затворен заради свлачище. Налага се хора и автомобили да заобикалят и така да удължават с над 20 километра иначе 5-километровата отсечка. Спрян е и автобусът, който всеки ден е превозвал пътници от община Кирково през Джебел до Кърджали. Повече от 500 души от Джебелско са лишени от пряка връзка с община Кирково. 

"Това ни е прекият път от Джебел до Фотиново. За да извъртят, вместо по 15, те правят 25 километра. Това са разходи, а в днешно време всичко е скъпо", недоволстват местните хора. Въпреки забраната, някои минават напряко през свлачището. На риск. 

"Една година не правят пътя. Аз 5-6 коли имам, данък плащам, а виж - един път не правят", казва човек от Овчево. Той се опасява, че укрепването му ще започне, едва ако се случи нещастен случай. А дотогава ще продължават да рискуват живота си, като минават по краткия път, въпреки свлачището.

Свлачището се появи преди 6-7 години, тогава беше малко и се взеха мерки да се отводни, разказва кметът на Овчево Мустафа Сюлейман. Тогава и двете платна бяха цели и можеше да се минава безпроблемно. Проблемите започват миналата година в края на зимата. Тогава заради паднали дъждове свлачището се активира. Сега едното платно вече го няма, другото също е подкопано и вече е опасно, казва Мустафа Сюлейман.
Затвореният път лишава хората от най-вече от транспортна връзка. Тук всеки ден имаше автобусна линия - Горски извор, Бенковски, Хаджийско, от нашето село и до Кърджали. Всички хора ползваха този автобус. Сега, като се прекъсна автобусната линия, хората използват такситата и това им идва скъпо. Единственият превоз да слязат до Джебел е таксито, коментира кметът на Овчево. Около 500 души от страна на джебелските села са потърпевши от ситуацията, пресмята той. Краткият път вече не може да се използва и от хората от община Кирково, които работят в Джебел, а такива има доста. Налага се те да обикалят по пътя за Маказа и така удължават пътуването си и като километри, и като времетраене.
Всички са запознати с проблема със свлачището, обяснява кметът на Овчево. Последно той е разговарял с кмета на община Джебел, който също е загрижен и полага усилия за решаването му. Но пътят и укрепването на свлачището зависят от Агенция Пътна инфраструктура - те трябва да го ремонтират, защото е техен, казва Мустафа Сюлейман.  
И още един въпрос вълнува хората от района - как така отпуснатите средства за асфалтиране на пътя от спирка Джебел до Рогозче стигнаха само до изхода на Джебел и то след намеса на служебното правителство, а пътната отсечка от града до Рогозче остана да чака по-добри времена. Къде отидоха парите за ремонта, се питат в Овчево?  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
класна стая

95 първокласници в община Момчилград ще получат безплатни ученически пособия

Безплатни ученически пособия от първа необходимост ще получат в първия учебен ден първокласниците в община Момчилград. Те са 95 и за всеки един от тях общинската управа е осигурила комплект, който включва скицник, тетрадки, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, химикал, пластилин, химикали, ножица, молив, гума. Във всеки комплект има послание от..

публикувано на 10.09.24 в 15:05

Забавеното влизане в Еврозоната е най-големият ни проблем според Кольо Парамов

Най-големият ни проблем е, че забавихме влизането в Еврозоната с 10 -15 години.  Това каза в коментар за Радио Кърджали финансовият експерт и бивш ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов: "Липсата на възможност ние да влезем в Еврозоната ни докарва в един допълнителен, тежък ресурсен план, който не се знае по какъв начин, каква връзка и..

публикувано на 10.09.24 в 11:40

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла. Макар и само с 5 стотни, разликата..

публикувано на 08.09.24 в 17:06
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание

Все още не е ясно дали Цвета Караянчева ще води листа на друго място

Все още не е ясно дали областният председател на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева ще води листа на друго място, съобщи за Радио Кърджали самата тя, и допълни, че има номинации, но последната дума е на изпълнителната комисия. Припомняме, че след като не успя да влезе в парламента няколко пъти, на предишния вот Борисов постави Караянчева начело на..

публикувано на 08.09.24 в 12:54

Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК

Очаква се днес във Върховния административен съд да бъде подадена жалбата, с която от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС"  възразяват срещу указанията, получени от ЦИК - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата лагера в движението подадоха заявления за предсрочните парламентарни..

публикувано на 08.09.24 в 09:12

Кърджали отбеляза 139 години от Съединението

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С кратка церемония Кърджали чества годишнината в градската градина. Единици бяха гражданите в Кърджали дошли да почетат паметта на героите, платили цената на Съединението с живота си. Малцина поднесоха цветя пред паметника на Освободителите, а други стояха в..

публикувано на 06.09.24 в 16:05

Пожарната в Кърджали отбелязва 110 години от създаването си

От 9 до 15 септември ще се проведе Седмица на пожарната безопасност в Кърджали и отбелязването на професионалния празник на пожарникарите. Тази година честването ще бъде под знака "110 години от създаването на Пожарна служба в гр. Кърджали". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Планирани са редица мероприятия, пряко насочени към повишаване културата..

публикувано на 04.09.24 в 12:35