Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесменът Себахтин Гьокче приюти в хотела си украински бежанци

2
Снимка: Ангел Шенков



Бизнесменът Себахтин Гьокче е един от жителите на град Кърджали, който на свои разноски приюти украински бежанци в хотела си. Катя и дъщеря й Лиза, заедно с Надя и 3 годишният й син Марк бягат от Одеса с идеята да спасят децата си от бомбардировките в Украйна. Географската зона, пряко засегната от военни операции, се е увеличила драстично. Засегнатите зони не са ограничени както преди до ивица по линията на контакт (която продължава да съществува), а са разпръснати из цялата страна, споделят бежанците.

"В Одеса бомбардираха. По-точно край Одеса. На 20 км от Одеса бомбардираха малките градове. И военни и десантно кораби бяха насочени към Одеса. Постоянно обявяваха тревога и постоянно се задействаща противовъздушната отбрана. Не тръгнахме оттам при действаща противовъздушна отбрана. Ние, когато напуснахме града, стреляха. И с детето излязохме от града под изстрели."

Има много територии извън източната конфликтна зона, които са пряко засегнати за първи път (включително градските центрове). Именно заради това хората бягат от засегнатите райони в по-голям мащаб в сравнение с моделите на разселване в началото на конфликта през 2014/15 г. За съжаление родителите на Катя и Надя нямат възможност да тръгнат с тях, но бизнесменът  осигурява всичко необходимо на украинките за да могат да не прекъсват връзката си със своите близки. Причината да дойдат в България е братския български народ и кирилицата, споделя Надя. Тя допълни че са пътували 7 дни за да пристнат в Кърджали, като са минали през Молдова и Румъния.

Докато стрелбата, обстрелът и боевете продължават над земята, украинските съпруги бягат, докато руските войски напредват в Украйна. Бежанките са стигнали до Кърджали по случайност. По думите им бежанците били зле - изплашени, гладни, премръзнали, мръсни. Вече са се успокоили и дори се усмихват, благодарение на гостоприемството на Гьокче.

Украинките са ваксинирани с бустерна доза и пристигат в България с кола. Те подчертаха за проблем на които са се натъкнали по врене на пътуването си, а именно кражбата на автомобилни номера. За да продължат пътя си към не малко украинци са подложени на изнудване от страна на крадците, които искат $30 за да им върнат номерата, без които не могат да продължат.

Украинките са оставили мъжете си в Украйна, понеже на мъжете не се позволява да напуснат страната. Благодарение на Себахтин Гьокче, когото те наричат ангел. те вече имат статутът на бежанци, а от понеделник 3 годишния Марк ще прекрачи прага на детска градина „Чайка“, за да бъде сред деца и животът им да започне да тече нормално, както преди. След като вече се регистрирани като бежанци, украинките нямат търпение да започнат работа, заяви Себахтин Гьокче.

Той вече е намерил работа на украинките и затова няма да използва услугите на Бюрото по труда.  Предстои още 8 бежанци от Украйна да пристигнат тази нощ и утре в Кърджали, каза бизнесменът.

Самия Гьокче разказа, че помага на бежанците, защото самия той е преживял подобно нещо през 1989 година. Въпреки гостоприемството на бизнесмена обаче, Надя и Катя твърдо заявиха, че домът си е дом и след края на войната ще се върнат в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29