Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългата зима и снегът затрудняват дивия живот в Източните Родопи

Изключително дългата зима и студеното време парализират дивия живот в планината. По високите части на Източните Родопи снегът не се е топил с месеци, а това затруднява съществуването на дивите животни. Всяка година зимата измества пролетта и тя настъпва все по-късно. Една от основните причини за това е човешката дейност, която влияе и изменя климата не само в региона, но и в целия свят. Как оцеляват в тези условия зубри, елени и диви коне, с какво се хранят, какви са проблемите им? 
Според Христо Христов, експерт по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи", проблемът не е в студеното време, а в продължително задържалия се сняг, който не се е топил по високите части на планината от 90-на дни. Това, че няма паша, е проблем за всички животни, които излизат изтощени от зимата. За съжаление, тази година, младата зелена трева ще се появи към средата на април, смята Христо Христов.
Най-потърпевши от дългата зима са домашните животни. Дивите са се адаптирали към местните условия и намират с какво да се хранят. Добре са дивите коне, добре са и зубрите, които незнайно защо напролет много обичат да ядат мъх, попарен от падналия сняг. Намират го за деликатес, казва Христо Христов. По негови наблюдения добре се чувстват и елените в Източните Родопи, които в зимния период са подхранвани от ловците, които имат задължението да се грижат за полезния дивеч.
Подхранвани са и зубрите и то защото има постоянно нови животни, освободени в дивата природа от различни зоопаркове в Европа. Процесът на адаптация на тези животни продължава минимум две години и затова подхранваме най-вече тях, казва Христо Христов. Стадото зубри вече наброява 12 животни, очакват се и три нови женски от Полша, очакват се и новородени да има напролет.
Дивите коне, които живеят на свобода в Източните Родопи, не се повлияват от продължителната зима. Стадото тарпани се е адаптирало към условията и се справя добре със студеното време и снеговете, смята Христо Христов. Според него единствен проблем може да се окаже подранилият размножителен сезон тази година, кончетата се раждат през февруари, вместо през април. Не знаем на какво се дължи това и защо се измести тази година времето на раждане при дивите коне. Те, като едни диви животни, си имаха точен размножителен сезон и всички кончета се раждаха края на март до края на април, много рядко някое през май да се роди. А тази година още в началото на февруари има новородени, коментира Христо Христов. Студовете не влияят на малките кончета, но се отразяват на майките, които трябва да кърмят, а когато няма паша и прясна храна, кърмата им намалява, смята специалистът. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Христо Христов може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56