Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от слушателите не подкрепят изпращането на оръжие от страната ни за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от обсъжданите теми в ежедневието ни от дни е "за" или "против" това, България да предостави оръжие на Украйна във войната с Русия. Мненията, на политиците ни по темата бяха полюсни. Чухме също премиерът Кирил Петков категорично да заявява, че България няма да изпраща оръжие в Украйна, но чухме и уточнението "за сега".

Президентът Румен Радев коментира, че предоставянето на оръжие би означавало въвличане на страната ни във войната и предложи да изпратим военна помощ във вид на индивидуални средства за защита - каски и бронежилетки, като приоритетно бъдат предоставени в райони с българско малцинство.
В предаването на Радио Кърджали, което е социалната мрежа на ефира, където поставяме и Вие, слушателите, обсъждате злободневни теми, Ви провокирахме с този въпрос - да изпрати ли България оръжие в помощ на Украйна?
Поставената тема предизвика светкавична и бурна реакция от слушателите. 
За няколко часа във ФБ се получиха над сто коментара. Над 90 от тях бяха „против“, изказано с лаконично "не" или с "не" с много удивителни след него. Седем от коментарите бяха категорично "да". Имаше и няколко, които подчертават, че ако ни се наложи, трябва да изпратим оръжие в помощ на Украйна. Имаше и мнения за неутралитет.
Мнозинството от изказаните мнения обаче бяха лаконични - едносрични. Малко бяха посочените аргументи "за" или "против". 
Ето няколко от мненията, изказани и по телефона в предаването “На чаршията, в чата”:

Петър Шишков се изказа твърдо против оръжейни дотации от България за Украйна. Ако претендираме, че сме за мира, защо ще “наливаме бензин” в огъня, попита реторично нашият слушател. И посочи някои аргументи. Според него България не трябва да взима страна в този конфликт. Братята ни славяни следва да изчистят взаимоотношенията помежду си. Друг аргумент, посочен от Шишков е, че страната ни страда от остър недостиг на съвременни системи и технологии за отбрана. Не можем да си позволим да се лишаваме от наличното работещо и ефективно оръжие и оборудване. Към настоящия момент, България е в тежко икономическо положение и не може да си позволи инвестиция в закупуване на ново въоръжение със съмнително качество и да обучава персонал за работа с него, каза слушателят ни. Това не е наша война, посочи Шишков. Той подчерта, че има приятели и колеги от Русия и Украйна. Обикновените хора не искат тази война. „Ако искаме да помогнем на пострадали украинци по човешки, можем да го направим със собствени средства, по същество и без излишна парадност. Повечето от нас разполагат с временно свободна жилищна площ и резервно МПС. Ако решите да помагате с парични средства, пращайте ги целево̀ на конкретни хора в Украйна, които познавате. Иначе, парите ви може да заминат за закупуване на оръжие, за наемни бойци или за облагодетелстване на тамошни политици и мафиоти“, препоръча Петър Шишков.

Слушателят ни Вели Шакир изрази противното мнение, че България категорично трябва да подпомогне Украйна с оръжие. Той също посочи аргументи. В началото направи уговорката, че нито към руския, нито към украинския народ има някакво специално отношение. По оценката му даже в дадената ситуация руският народ е също страдалчески народ. Той попита дали бихме мислили по същия начин, ако войната беше сполетяла нашата страна. „Ако България бъде нападната с някакъв довод, че, видите ли, тук имало фашисти … Тук е удачно да зададем въпроса – в коя страна няма такива фашизирани елементи? Нима в България нямаше Луков марш? Това беше ли повод Русия за ни нападне? Ако, не дай Боже, това се случи с България, какво правим?“, реторично попита слушателят ни. И продължи: „Когато България е воювала със своя поробител или агресор, нима е воювала със собствено оръжие? Това оръжие все отнякъде е било доставено, купено“, каза Шакир. Той припомни, че България вече е обявена от Русия за страна-неприятел, т.е. вече е враг. Според него аргументите, сочени против изпращането от страната ни на помощ във вид на оръжие за Украйна, са част от Кремълската пропаганда. „Преди няколко години, 2017 година, на територията на България оперираха около 70 сайта, които провеждаха Кремълска пропаганда. Машината е много мощна и в нея се наливат пари. Нека си спомним, че за последните години най-големият руски гигант, опериращ на територията на България, „Лукойл“, не е плащал нито една стотинка данъци. Кой в България може да си позволи да не плаща данъци? А къде отиват тези пари, не финансират ли те руската военна машина?“, коментира слушателят. По оценката му много от хората емоционално казват „не“ на помощта с оръжие за Украйна или сочат като единствен аргумент националния ни интерес. „Може ли някой да ми определи какъв е този национален интерес? Няма ли по-върховен интерес от това България пред очите на световната прогресивна общност да бъде страна, на която може да се разчита в трудни времена?“, категоричен беше Вели Шакир. Според него политиците не комуникират достатъчно ясно решенията, които взимат. Поведението им е продиктувано от страх да не загубят властта, а не от логиката на събитията. Това е причината да не могат да направят адекватни послания.

Слушателят ни Орхан Бакал, който живее в Германия, се изрази категорично против участието на България във войната в Украйна, като член на НАТО с оръжие. „Ние, като държава, можем да участваме в тази война само с хуманитарна помощ към населението на Украйна, защото, в противен случай, има голяма опасност да бъдем въвлечени в този конфликт, подчерта той. „Тъй като живеем в едно преломно време, в което се чертаят нови граници, за мен, като човек, е много важно в момента България да запази своята независимост и диалог с всички страни – не само с Украйна, но и с Русия, а също и с Америка“, категоричен беше Бакал. Според него ситуацията в света е такава, че „никакви договорки и споразумения вече не могат да бъдат валидни. Кой от политиците в България, кой от политиците в света може да гарантира, че наистина при възникването на един конфликт, в който България ще бъде въвлечена в тази война ще бъдем защитени на основата на член Пети? Виждате какво става в света. И това е много опасно. Един потенциален конфликт, в който България е въвлечена, първо ще засегне нас, а не Америка, не другите държави“, подчерта слушателят ни. Според него в момента медийното пространство е изпълнено с много противоречива информация и е трудно обикновените хора да се ориентират. „Много е важно в този момент човек да запази своя разум и да вземе правилното решение“, каза Орхан Бакал. Според наблюденията му повечето от немците са изпълнени със страх, тъй като все още не са забравени събитията от Втората световна война. „Тази рана все още е кървяща. Много хора имат страх, че тази война може да ескалира и заради това е много важно всеки да запази неутралитет, за да може този конфликт да остане локален. Всички (немците, б.а.) са настроени миролюбиво и искат този конфликт един момент по-скоро да приключи“, каза Орхан Бакал.

И една майка също изказа мнението си по темата за оръжията. Райна Райкова, която от години живее във Великобритания също се обяви „твърдо против, понеже това ще доведе до пряка намеса на нашата държава в тази война. Моята позиция не означава, че подкрепям Русия. Напротив, Украйна е суверенна държава и никой няма право да я напада по какъвто и да било повод. Живеем в XXI-ви век и войните винаги могат да бъдат избегнати чрез добра дипломация. Бих помолила българските политици първо да мислят за България и интересите на нашата държава, а не да следват чужди заповеди “, каза Райкова. „Аз съм „за“ да помагаме на украинци, и на руснаци, и на всякакви бежанци, защото войни има не само в Украйна, ами и в Йемен, и в Сирия, но ние избягваме да говорим за тях. Защо?“, реторично попита слушателката ни. 
Мненията в подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56