Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христов: Работим да създадем второ стадо зубри в Източните Родопи

3
Снимка: Дели Сааведра, фондация "По-диви Родопи"

В края на миналата седмица още три животни от вида Европейски бизон пристигнаха в Източните Родопи. Новите попълнения идват за първи път от Полша и за първи път не са от развъдник или зоопарк, а са уловени в дивата природа. В момента новопристигналите три женски са във временно заграждение с цел аклиматизация към новата среда, както и да свикнат със свободно скитащото наблизо стадо от 12 животни. Новите са на приблизителна възраст 2 години, 5 години и 10 години, каза за Радио Кърджали Христо Христов, експерт във фондация "По-диви Родопи".
"В началото бяха доста стресирани от пътуването и първия ден не ядоха нищо, само пиеха вода. Младото животно бързо се адаптира към условията в оградата. Двете по-възрастни са все още предпазливи и напрегнати, когато наблизо до оградата застанат хора. Но вече ядат нормално, имат си място, където да лягат и спят на сянка", обясни Христо Христов.
Според него местното стадо все още не е разбрало, че в района има нови животни от техния вид. "В момента те са горе в природата, където има храна. Мисля да занеса в района, където са, малко слама от транспортирането, която мирише на новите зубри, да я разпръсна, за да могат да я подушат и да разберат. Надявам се любопитството да ги доведе до заграждението, за да се срещнат нови и местни", казва Христо Христов. Социализацията между тях се очаква да продължи около седмица-две. "Винаги новите се страхуват от местната популация и постепенно, като разберат, че няма други себеподобни в района и се присъединяват към стадото. Зубрите са стадни животни, със стаден инстинкт. Колкото и да ги е страх, те си търсят стадото, защото така се чувстват защитени от други заплахи", обясни специалистът.
Стадото ще продължи да се разширява, предстои да се търсят още женски зубри, за да се получи една стабилна и здрава социална група. Неслучайно ще се търсят женски животни, тъй като в природата при зубрите женските живеят в стадо, доминирано от Алфа женска. Мъжките животни са наоколо. Тук, в Източните Родопи, това вече се получава, коментира Христо Христов. Но, за да бъде групата стабилна, трябва да са поне 10-12 възрастни в репродуктивна възраст, а в момента са само шест и няколко малки. Целта на фондацията е до няколко години да създаде второ стадо.
Европейският бизон или зубърът е най-голямото тревопасно животно в Европа и един от символите на природозащитата на стария континент. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен. Фондация „По-диви Родопи“ работи за възстановяване на популацията на вида края на 2013 г., когато пристигнаха първите пет животни в района на язовир „Студен Кладенец“.

Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Христо Христов в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30