Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отец Николай Величков: Всеки ден от Страстната седмица да е ден за равносметка


Всеки ден от Страстната седмица трябва да е за християните ден за размисъл и равносметка, каза отец Николай Величков от храма  "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали: "Именно това е страстната седмица, да съумеем да си направим равносметка и да съпреживеем ръка за ръка с нашия най-добър приятел Христос този момент. Ако не в противен случай, празникът не би бил усетен от хората в тази истинска пълнота, в каквато той трябва да бъде отбелязан. Ако празниците се отбелязват само с трапеза, то това не е в пълнота. Да, хубаво е да се съберем, трябва да сме заедно, трябва да пазим домашното огнище, трябва да пазим корена на вярата си, трябва да почитаме светостта на празниците, но да бъдем в обятията на Христос, когато извършваме всичко това. В крайна сметка, тези празници празнуваме, именно заради великото дело, което той е направил - да изкупи нас от плена на дявола".
Вижте още

Рибари се махат от "Студен кладенец" заради измрялата риба

Единици останаха рибарите, които хвърлят въдици на язовир "Студен кладенец", след случаите на измряла и изхвърлена на брега риба. Почти никой от тях не взима улов за вкъщи. Повечето практикуват "спортен" риболов и връщат обратно във водата уловените екземпляри. Това разказа за Радио Кърджали риболовецът Стоян Кирев. В момента няма нови случаи на..

публикувано на 24.06.22 в 16:18

Слави Василев: Предстои труден избор

Кабинетът „Петков“ си отива със сигурност, предсрочни избори са неизбежни, нова конфигурация в рамките на това Народно събрание ми се струва невъзможна. Това заяви в сутрешния блок на БНР Радио Кърджали политологът Слави Василев. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ са на първо място, а потенциалът на „Възраждане“ е голям. „Продължаваме..

публикувано на 18.06.22 в 01:33
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Вотът ще е края на правителството на Кирил Петков

Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков е закъснял, защото политиката на този кабинет е пагубна за страната. Инфлацията до края на годината може да надхварли 25 на сто. Убедена съм, че вотът, който ГЕРБ внася в Нарадоното събрание, ще бъде успешен и това ще е краят на това правителство, съобщи пред Радио Кърджали областния Координатор на..

публикувано на 16.06.22 в 13:07

Екоинспекцията в Хасково наложи глоби за 12 500 лева през май

Пробите от водата на язовир „Студен кладенец“ взети през май и първите дни на юни продължават да не показват залпово замърсяване във водоема. Има частични замърсявания, причинени от изтекли замърсени битови и фекални води. Но е трудно да се допусне, че тези замърсявания са причинили масовото измиране на риба. Това съобщи в сутрешния блок..

публикувано на 08.06.22 в 12:45

Служители на Пожарна безопасност и защита на населението с препоръки как да се действа при наводнения

Незнанието на хората как да действат правилно при наводнение е сред най-големите проблеми, с които се сблъскват спасителите.  Взимането на погрешно решение може да доведе до поредица от грешки и дори да коства човешки живот. Това каза за Радио Кърджали инспектор Петър Тодоров от районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в..

публикувано на 07.06.22 в 14:20

Първите автобуси с украинци потеглиха от Елхово (видео)

Първите автобуси с бежанци от Центъра за временно настаняване в Елхово потеглиха към с. Ястребино днес по обед, видя екипът на Радио Кърджали - Божидар Събев и Мехмед Реджеб. В базата бяха настанени 563 украински граждани, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тодорова, която заедно с експерти организира на място извозването на..

публикувано на 01.06.22 в 16:46

Кърджали на последно място по заплати в страната

С 1022 лева Кърджали е на последното 28-мо място в страната по размер на средната брутна работна заплата. Данните са на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2022 година. В дъното на класацията, но преди Кърджали са област Благоевград, където средната брутна заплата е 1040 лева, и Кюстендил с 1058. Област Хасково е на 25 позиция с..

публикувано на 21.05.22 в 16:10