Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Моняк, перлата на катерачите в Източните Родопи

По традиция в дните около Великден край Широко поле се провежда Алпиниада по скално катерене

Христо Тодев
Снимка: Радио Кърджали

От петък, 22 април, до неделя,  24 април 2022 г. на масива на Момина скала под крепостта Моняк се провежда 24-та клубна Алпиниада - традиционно скално катерене на Моняк. Организатор на събитието е клубът по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Малцина знаят, че крепостта е едно от най-популярните за катерене места в Източните Родопи. Малко е известно също и това, че има три скални масива за катерене, а маршрутите са над 80. Някои от тях носят звучните имена Славянска писменост, Щастливеца, Дяволската камина, Баба Яга, Горски пътник, Винкела, Черешка, Надежда, Приятели. 

Алпиниадата се провежда по традиция в дните около Великден, което е малко неудобно за посетителите, но така се е установило от близо 40 години, разказва Христо Тодев от клуба по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Той се надява на хубаво време, за да се съберат ентусиасти, които да катерят. Това трябва да са подготвени и практикуващи алпинизъм хора, тъй като скалите са с висока трудност и не са за начинаещи катерачи, обяснява Христо Тодев. Миналата година са дошли около 15 души от различни места на България, а в силните години на Алпиниадата участниците са надхвърляли 40.

По традиция преобладават катерачите от Хасково и Димитровград. Често идват от Смолян, Пловдив, София. В Кърджали няма клуб по алпинизъм и не сме виждали на нашите събития активни катерачи, въпреки че има хора от района, които са участвали през годините в разработването на маршрутите за катерене, казва Христо Тодев. 

Скалата под Моняк е много нетипична, няма нищо общо с останалите скали за катерене в България. Тя е твърд риолит с нацепени колони и има наковани маршрути, казва Христо Тодев. Само с клинове се катери и с джаджи, френдове и клеми. Не се пробива скалата с болтове. Самата скала е ронлива. Опасно е, ако човек не внимава, защото ерозията руши постоянно скалата и постоянно се налага почистване на маршрутите, обяснява той.

Под Моняк има три основни големи стени - южна, която гледа към Лисиците; югоизточна - най-високите маршрути са там; има и североизточна, която е в сянка следобед и много удобна за катерене, с по-леки маршрути, но е най-дълга - 120 метра. По трите стени за тези близо 40 години дейност сме прокарали над 80 маршрута, с вариантите може би стигат до 100, разказва Христо Тодев и обяснява, че от десетина години не са катерили откъм южната стена, за да не притесняват лешоядите, които са си направили там гнезда. Самата Момина скала, където от години се провежда Алпиниадата, не се вижда от върха, но е близо 90-метрова скала. Там е първият маршрут, прокаран през далечната 1983 година. Той е създаден от Митко Попов, основател и дълги години ръководител на клуба по алпинизъм "Хеброс 99", и Неджметин Захириев от близко до Кърджали село, който впоследствие се отказва да катери. Попов е основният инициатор за развиването на обекта Моняк, заедно с Димитър Колешев от Хасково - един от малкото българи и изобщо хора в света, които са изкачили Транго Тауър в Пакистан. Двамата са разработили повечето от познатите днес маршрути, разказа още Христо Тодев. 

В Източните Родопи има и други места за катерене, но разработените скали не са много. Такива са например край Горно Брястово и в района на Долно Черковище в област Хасково. Но Моняк е най-красив и като гледка, и като удобство за участниците, и катор разнообразие на маршрутите, затова винаги се връщаме там, казва Христо Тодев.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Христо Тодев може да чуете в прикачения звуков файл

Вижте още

Горан Благоев: С френското предложение за Северна Македония Европа отчита българския интерес

Със 170 гласа "за" и 37 "против" Народното събрание одобри проект за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването. С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията..

публикувано на 24.06.22 в 16:43

Иванка Караколева: Недоволството сред хората е огромно

Протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли на 760 лева и на доходите на работещите в бюджетния сектор започна КНСБ. Синдикалистите търсят подкрепа от народните представители техните искания да бъдат включени в предстоящата актуализация на бюджета.  Исканията на КНСБ не са отсега, коментира в ефира на Радио Кърджали..

публикувано на 24.06.22 в 15:55

Георги Кючуков: Надявам се в парламента да има разум, който да се обърне повече към проблемите на хората

Каквото и да се случи с правителството, най-важното нещо е да се приеме актуализацията на бюджета. Това коментира Георги Кючуков, част от общинската структура на БСП в Кърджали, по повод днешните дебати за внесения вот на недоверие към правителството на Кирил Петков.  "Не бих се ангажирал с прогноза какво точно ще се случи. Въпросът е, че..

публикувано на 21.06.22 в 14:47

Димитър Димов: Деглобализацията постепенно си проправя път

Швейцарското градче Давос посрещна държавни лидери от 50 държави, 300 представители на правителството и приблизително 2500 представители на световния бизнес, които се срещнаха, за да обсъдят настоящето и бъдещето. Вместо облекчение и надежда за по-светло зелено бъдеще, доминирано от новите технологии, в което растежът и развитието се..

публикувано на 16.06.22 в 09:00
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Приеха предложението ни за изравняване на субсидиите в земеделието

Председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов заяви след завръщането си от Брюксел от срещата на българските земеделски производители с  комисаря по земеделие в Европейската комисия Януш Войчеховски, че Войчеховски е приел предложението им за изравняване на българските субсидиите в земеделието със субсидиите на..

публикувано на 16.06.22 в 08:46

Асен Иванов: Няма да има проблем при снабдяването с дърва за огрев

И през месец юни продължават засилените проверки от страна на служителите на горските стопанства  на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. “За месец май служителите, назначени по опазване на горските територии в териториалните поделения и в централното управление на предприятието, общо са извършили 421 проверки в..

публикувано на 14.06.22 в 15:15
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Пътя Русе-Маказа е най-опасният в страната

В България през близо 200 населени места преминава транзитен трафик без обходи. Извеждането на движението и построяването на околовръстни пътища ще отнемат десетилетия, казва Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Експертът нарича пътя Русе-Маказа най- опасният в страната: “Този път, когато е проектиран, той нито е проектиран..

публикувано на 14.06.22 в 14:29