Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моняк, перлата на катерачите в Източните Родопи

По традиция в дните около Великден край Широко поле се провежда Алпиниада по скално катерене

Христо Тодев
Снимка: Радио Кърджали

От петък, 22 април, до неделя,  24 април 2022 г. на масива на Момина скала под крепостта Моняк се провежда 24-та клубна Алпиниада - традиционно скално катерене на Моняк. Организатор на събитието е клубът по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Малцина знаят, че крепостта е едно от най-популярните за катерене места в Източните Родопи. Малко е известно също и това, че има три скални масива за катерене, а маршрутите са над 80. Някои от тях носят звучните имена Славянска писменост, Щастливеца, Дяволската камина, Баба Яга, Горски пътник, Винкела, Черешка, Надежда, Приятели. 

Алпиниадата се провежда по традиция в дните около Великден, което е малко неудобно за посетителите, но така се е установило от близо 40 години, разказва Христо Тодев от клуба по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Той се надява на хубаво време, за да се съберат ентусиасти, които да катерят. Това трябва да са подготвени и практикуващи алпинизъм хора, тъй като скалите са с висока трудност и не са за начинаещи катерачи, обяснява Христо Тодев. Миналата година са дошли около 15 души от различни места на България, а в силните години на Алпиниадата участниците са надхвърляли 40.

По традиция преобладават катерачите от Хасково и Димитровград. Често идват от Смолян, Пловдив, София. В Кърджали няма клуб по алпинизъм и не сме виждали на нашите събития активни катерачи, въпреки че има хора от района, които са участвали през годините в разработването на маршрутите за катерене, казва Христо Тодев. 

Скалата под Моняк е много нетипична, няма нищо общо с останалите скали за катерене в България. Тя е твърд риолит с нацепени колони и има наковани маршрути, казва Христо Тодев. Само с клинове се катери и с джаджи, френдове и клеми. Не се пробива скалата с болтове. Самата скала е ронлива. Опасно е, ако човек не внимава, защото ерозията руши постоянно скалата и постоянно се налага почистване на маршрутите, обяснява той.

Под Моняк има три основни големи стени - южна, която гледа към Лисиците; югоизточна - най-високите маршрути са там; има и североизточна, която е в сянка следобед и много удобна за катерене, с по-леки маршрути, но е най-дълга - 120 метра. По трите стени за тези близо 40 години дейност сме прокарали над 80 маршрута, с вариантите може би стигат до 100, разказва Христо Тодев и обяснява, че от десетина години не са катерили откъм южната стена, за да не притесняват лешоядите, които са си направили там гнезда. Самата Момина скала, където от години се провежда Алпиниадата, не се вижда от върха, но е близо 90-метрова скала. Там е първият маршрут, прокаран през далечната 1983 година. Той е създаден от Митко Попов, основател и дълги години ръководител на клуба по алпинизъм "Хеброс 99", и Неджметин Захириев от близко до Кърджали село, който впоследствие се отказва да катери. Попов е основният инициатор за развиването на обекта Моняк, заедно с Димитър Колешев от Хасково - един от малкото българи и изобщо хора в света, които са изкачили Транго Тауър в Пакистан. Двамата са разработили повечето от познатите днес маршрути, разказа още Христо Тодев. 

В Източните Родопи има и други места за катерене, но разработените скали не са много. Такива са например край Горно Брястово и в района на Долно Черковище в област Хасково. Но Моняк е най-красив и като гледка, и като удобство за участниците, и катор разнообразие на маршрутите, затова винаги се връщаме там, казва Христо Тодев.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Христо Тодев може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33