Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Коджаманова: Разделянето на Кърджали и селата е предизборен балон, идея, хвърлена в нищото

Даниела Коджаманова
Снимка: Личен архив


Когато партиите нямат идеология, която да привлича електорат, възраждат „брадясали“ идеи. Отделянето на град Кърджали от околните села в различни общини ще създаде административен хаос без никакви положителни последици. По-добре щеше да е, идвайки в Кърджали, Тошко Йорданов да се запознае преди това и да поеме ангажимент за решаването на най-сериозния проблем – околовръстния път, още повече че е в ресора на министерство, оглавявано от човек на "Има такъв народ".

Това са част от тезите в коментар на Даниела Коджаманова в предаването „На чаршията, в чата“ по възобновената от „Има такъв народ“ идея град Кърджали да бъде отделен в самостоятелна община, а околните села в друга.

„Деветдесетте години се характеризираха с доста динамична политическа борба, желание на всяка партия да наложи себе си в местната власт, но искам да припомня едно правило – че в историята повторението на едно събитие обикновено заприличва на фарс“. Така започна коментара си по темата Даниела Коджаманова, историк, директор на Регионалния исторически музей. Разделяне на града и селата в отделни общини беше обсъждано по предложение на БСП в 90-те години на миналия век. Като заместник-председател на местната организация по това време, Коджаманова сподели и изводите, до които е довел анализът на събитията.

Ако в началото на 90-те години идеята на Българската социалистическа партия да се разделят не много отдавна слетите две административни единици – община Кърджали и Перперек, когато беше съхранен административния капацитет, когато броят на населението беше значително по-голям, то днес тази идея звучи доста странно. Първо – доста са променени обстоятелствата като брой население, като икономически живот. Когато една такава идея се появи, тя трябва да има аргумент за своето съществуване. Затова си позволявам да кажа, че към днешна дата тази идея звучи като фарс с един пример – нашата гордост, локомотивът на културния туризъм в Източните Родопи Перперикон. Ако тази идея се реализира, Перперикон ще бъде в чертите на друга община, административно ще бъде подчинен на друга община. Прекрасно звучащата идея как селата от тази малка община ще могат да кандидатстват по програми за селските райони поставя въпроса какъв административен капацитет ще има тази община, как ще се формира нейния бюджет, как ще съфинансира европейски проекти и включително какъв ще е капацитетът й да управлява Перперикон, а и много други обекти, които имаме идеята да превръщаме в обекти на културен туризъм“, коментира директорът на музея, а също заместник-ръководител на екипа, проучващ археологическия комплекс.

Това са само част от минусите при евентуална реализация на предложената от ИТН идея. „Плюсовете ги виждам единствено като опит за натрупване на политически имидж, който е поставен под въпрос…“, допълни Коджаманова.

Не е ясно даже къде ще бъде ситуиран центърът на тази селска община. Хората от отдалечените населени места ще се затрудняват при ползването на административни услуги.

„Освен това, как ще се сформира бюджета, както на община Кърджали, така и на новосформираната община? Знаете, че всяка община има категория на база на броя жители. Тоест, правим две малки общини, които ще легнат категорично на бюджета на държавата, правим още една администрация, при положение, че повикът е да окрупняваме. Някак  ми се губи логиката, посочи Коджаманова. Нейният прочит за възобновяването на тази идея е, че „когато партиите нямат идеология, която да привлича електорат, възраждат подобни доста, доста „брадясали“ идеи. Не знам доколко това ще бъде успешна политика. Много лесно е да приемем, че това ще реши въпроса за избора на кмет, но искам да напомня, че органът на местно самоуправление е общинският съвет. Кметът ще бъде заложник на едно мнозинство, коментира тя. И припомни управлението на кмета Румен Димитров. Той беше от друга политическа сила, а мнозинството в общинския съвет беше на ДПС. „Искам да напомня на нашите съграждани, че неговото управление беше периодът, в който Кърджали понесе най-тежките удари с приватизация на общинското имущество с компенсаторни записи. Така че не личността е решаваща. Решаваща е политиката, която прави общинския съвет. И да си общински съветник не значи да получаваш една заплата и да носиш табелката общински съветник, а да бъдеш достатъчно подготвен в някоя от сферите на дейност на обществения живот в общината и да търсиш експертно мнение. Тоест да налагаш мнение и да формираш политика, която е в интерес на гражданите. С такива идеи политическите партии правят лозунгаджийска политика“, каза още Коджаманова.

„И отварям една скоба, тъй като идеята се роди от среща на ръководството на „Има такъв народ“. Кърджали има един много сериозен проблем и това е околовръстният път. И се питам, ако господин Йорданов, идвайки в Кърджали в качеството си на председател на парламентарната група на ИТН, беше поел ангажимент, че тази политическа формация ще се ангажира за решаването на проблема на околовръстния път на Кърджали, който е в ресора на Министерството на регионалното развитие, чийто министър е от квотата на ИТН, нямаше ли да бъде по-сериозна политика? Или другият проблем. Имаме една спортна зала „Арпезос“, която е оставена на произвола на съдбата. Имаме гениалната идея от времето на управление на ГЕРБ и гордостта на госпожа Караянчева – новата спортна зала. Старата се руши, новата продължава да е мечта. Господин Йорданов, ако беше запознат с проблемите, можеше да постави на дискусия не е ли по-добре да се преразгледа идеята за нова спортна зала, а със заделените средства да бъде направен ремонт на старата спортна зала, която е по-функционална и с по-голям зрителски капацитет? Това са въпросите ми като гражданин“, каза Даниела Коджаманова.

А прогнозата й за това кои партии биха подкрепили предложение за отделяне в две общини на Кърджали и селата – „Мисля, че има партии, които са опарени в опита си да реализират тази идея. Надявам се, че и ГЕРБ ще проявят разум, защото те са били в управлението и знаят за какво става дума. И въобще ми се струва, че този голям предизборен балон е по-добре да не го надуваме, за да не се разхвърчат много парчета, като се спука. Самата процедура е много дълга, а местните избори са догодина. Тоест, като формулираш такава идея, е хубаво да прецениш дали имаш силата и времевия отрязък, за да я реализираш, защото най-страшна е реакцията на разочарованите избиратели. Казвам го като човек, който е преживявал това разочарование от избирателите на БСП. Макар че тогава нещата бяха много различни. Имаше ясна идея как да се направи административното деление. Докато сега е една идея, хвърлена в нищото. Представяте ли си, ако се реализира, живеещите в Резбарци, което е отделно населено място, извън Кърджали, те как процедират? Или на Прилепци? Или на Сипей? А как ще се организира транспорта? Как ще функционират учебните заведения, като знаем, че има доста деца от крайградските села, които учат в града? Не знам някой дава ли си сметка за административния хаос, най-малкият от които е включително смяната на личните документи?, посочи директорът на музея.

Даниела Коджаманова завърши с напомнянето на „една много мъдра мисъл на един български класик – Николай Хайтов – „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“. Ако политиците ни по-често си спомняха тази мисъл, щяха да бъдат по-полезни за хората и за себе си“.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56