Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е Кърджали да се отдели в самостоятелен район

Снимка: Радио Кърджали

Разделяне на община Кърджали на две – тази идея лансира заместник-председателят на партия "Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на обиколката си в района. 
Според вижданията на партията град Кърджали трябва да стане самостоятелна община, а селата около него – в друга. Очаквало се това да доведе до по-лесното кандидатстване на селската община по оперативни програми, а изборите в града да бъдат по-честни.

В община Кърджали има 118 населени места. Според преброяването от преди 10 години тук живеят близо 67 500 души – 36 на сто се определят като българи, а близо 50 процента – като турци. С новите данни от миналата година, които все още не са достъпни, се очаква тези цифри да бъдат променени в посока надолу - заради демографски срив и миграция на част от населението към чужбина и вътрешността на страната, затова се гледа скептично на идеята на "Има такъв народ" да раздели общината. Всъщност такава тя е била до 1987 година, когато в България се провежда мащабна реформа за окрупняване на общини.

"Малката община Перперек се придаде към община Кърджали и община Кърджали стана по-голяма" - спомня си Милан Миланов. Тогава той е първи заместник председател на Общинския народен съвет. 35 години по-късно той продължава да смята, че това е била правилната стъпка.

"Този филм вече сме го играли и това започва да прилича на фарс". Това е мнението на друг свидетел на събитията от началото на 90-те години - Даниела Коджаманова, директор на музея в Кърджали.

"Ако селата около Кърджали бъдат отделени, важни обекти, станали достояние на целия свят, могат да потънат в забрава", смята Коджаманова и дава пример с Перперикон.

Идеята на "Има такъв народ" провокира в социалните мрежи редица коментари – от пълно непознаване на темата до одобрение, че ДПС вече няма да има политически монопол в Кърджали.

Общо обаче е мнението, че прокарването на темата за разделяне на община Кърджали е популистки ход и път за партията към кампания за предсрочни избори.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валя Апостолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рибари посочват сушата като причина за мъртвата риба в яз. "Студен кладенец" (видео)

Втора седмица водите на яз. "Студен кладенец" изхвърлят край Широко поле малки бели рибки, посочиха риболовци. Един от тях - Стоян Кирев, каза, че са видели как още от сутринта излизат направо на брега, изхвърлени от вълните. Рибките са между 7 и 10 сантиметра. Кирев отбеляза, че според рибари измирането се дължи на "рязкото спадане на..

публикувано на 23.07.24 в 11:55

Хасан Азис: Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност

Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност, заяви в ефира на БНР-Кърджали б ившият кмет на Кърджали и член на Централния Съвет на ДПС- Хасан Азис. "Ако има слаби политически партии, ние ще имаме слаба държава. Слабата държава винаги е била обект на интерес от други сили, които ще искат да употребят България за свои нужди, а ние не трябва да го..

публикувано на 16.07.24 в 11:24

Откриха най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Най-голямата провеждана досега археологическа кампания на Перперикон беше открита днес, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на обекта. Kампанията, която ще продължи 4 месеца, е под надслов „Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?“. През настоящия туристически сезон посетителите на..

публикувано на 11.07.24 в 09:58
Комисар Сергей Заимов

Комисар Заимов: Обстановката е силно пожароопасна, граничи с екстремалната

Повишена е пожарната обстановка. Кодовете за високи температури са в жълто. Кодовете за нивата на пожароопасност граничат с нивата на екстремален, обстановката е пожароопасна. С повече от 50 на сто е ръстът на пожарите в опасния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са тези, възникнали в жилищни имоти, а най-малко тези – в горски фонд...

публикувано на 10.07.24 в 12:01
Д-р Магдалена Маринова

Тъмните дрехи пазят от комари, светлите – от кърлежи

Абсолютно забранено е кърлеж да се смачква между пръстите, да се чука с камък или други подобни действия, след като бъде изваден от тялото на човек. Това са изключително опасни начини за унищожаването, защото ако е заразен, може да пренесе заразата чрез най-малка раничка по кожата, или ако попадне в окото. Правилният начин е да бъде сложен в..

публикувано на 27.06.24 в 16:18
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09