Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможно ли е Кърджали да се отдели в самостоятелен район

Снимка: Радио Кърджали

Разделяне на община Кърджали на две – тази идея лансира заместник-председателят на партия "Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на обиколката си в района. 
Според вижданията на партията град Кърджали трябва да стане самостоятелна община, а селата около него – в друга. Очаквало се това да доведе до по-лесното кандидатстване на селската община по оперативни програми, а изборите в града да бъдат по-честни.

В община Кърджали има 118 населени места. Според преброяването от преди 10 години тук живеят близо 67 500 души – 36 на сто се определят като българи, а близо 50 процента – като турци. С новите данни от миналата година, които все още не са достъпни, се очаква тези цифри да бъдат променени в посока надолу - заради демографски срив и миграция на част от населението към чужбина и вътрешността на страната, затова се гледа скептично на идеята на "Има такъв народ" да раздели общината. Всъщност такава тя е била до 1987 година, когато в България се провежда мащабна реформа за окрупняване на общини.

"Малката община Перперек се придаде към община Кърджали и община Кърджали стана по-голяма" - спомня си Милан Миланов. Тогава той е първи заместник председател на Общинския народен съвет. 35 години по-късно той продължава да смята, че това е била правилната стъпка.

"Този филм вече сме го играли и това започва да прилича на фарс". Това е мнението на друг свидетел на събитията от началото на 90-те години - Даниела Коджаманова, директор на музея в Кърджали.

"Ако селата около Кърджали бъдат отделени, важни обекти, станали достояние на целия свят, могат да потънат в забрава", смята Коджаманова и дава пример с Перперикон.

Идеята на "Има такъв народ" провокира в социалните мрежи редица коментари – от пълно непознаване на темата до одобрение, че ДПС вече няма да има политически монопол в Кърджали.

Общо обаче е мнението, че прокарването на темата за разделяне на община Кърджали е популистки ход и път за партията към кампания за предсрочни избори.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валя Апостолова.

Вижте още

Кърджали на последно място по заплати в страната

С 1022 лева Кърджали е на последното 28-мо място в страната по размер на средната брутна работна заплата. Данните са на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2022 година. В дъното на класацията, но преди Кърджали са област Благоевград, където средната брутна заплата е 1040 лева, и Кюстендил с 1058. Област Хасково е на 25 позиция с..

публикувано на 21.05.22 в 16:10

1092 ученици от Кърджали се явяват на матура по БЕЛ

Провежда се първата задължителна матура по български език и литература. Тя започва в 08:30 ч., като се очаква на нея да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна. 1092 абитуриенти са подали заявления за явяване на задължителната матура тази година в..

публикувано на 18.05.22 в 06:26

Включете се в дискусията на Радио Кърджали

Радио Кърджали организира среща – дискусия на тема „Миграцията в миналото, настоящето и бъдещето“  в  конферентна зала „Арпезос“ на 10 май от 11 часа. Участие в дискусията ще вземат: ·  евродепутатът Илхан Кючук от групата на Обнови Европа; ·  евродепутатът Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и..

публикувано на 05.05.22 в 14:29

Родопски села се опасяват за нивите си заради преминаващи границата стада от Гърция

Жители на пограничните села в Родопите са в очакване на стада от гръцки крави.   Всяка пролет животните преминават държавната граница и навлизат в българска територия, където престояват с месеци. Местните хора отдавна търсят начин как да се справят с тях, защото унищожават селскостопанската продукция. Оказва се, че за тези крави гръцките..

публикувано на 25.04.22 в 21:24
Айдън Осман

Айдън Осман обеща за Пчеларово асфалтирани улици и допълнително сметосъбиране

Няма нужда от подписки, посочените проблеми са решими. Така коментира кметът на Община Черноочене Айдън Осман заявената готовност от жители на село Пчеларово за протести заради лоша инфраструктура. Поне две или три улици ще бъдат асфалтирани в най-скоро време , обеща управленецът. Технически лица вече извършват необходимите замервания...

публикувано на 20.04.22 в 13:15

Отец Николай Величков: Всеки ден от Страстната седмица да е ден за равносметка

Всеки ден от Страстната седмица трябва да е за християните ден за размисъл и равносметка, каза отец Николай Величков от храма  "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали: "Именно това е страстната седмица, да съумеем да си направим равносметка и да съпреживеем ръка за ръка с нашия най-добър приятел Христос този момент. Ако не в противен случай, празникът не..

публикувано на 19.04.22 в 17:11

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

За православния свят днес е Велики понеделник. Това е първият ден от Страстната седмица, която припомня за последните дни от земния живот на Иисус Христос. Днес започва Страстната седмица, през която християните почитат страданията на Иисус Христос в последните дни от земния му живот, когато Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва.  Тя е..

публикувано на 18.04.22 в 08:47