Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

1092 ученици от Кърджали се явяват на матура по БЕЛ

Малко след 06.00 ч. беше изтеглен изпитен вариант номер 13

Снимка: БГНЕС

Провежда се първата задължителна матура по български език и литература. Тя започва в 08:30 ч., като се очаква на нея да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна.

1092 абитуриенти са подали заявления за явяване на задължителната матура тази година в област Кърджали. Държавния зрелостен изпит ще се проведе в 25 училища. Учениците са разпредели в общо 250 зали в които са разпръснати 510 квестора.Пише се само с черен химикал.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка „Среден 3“.

Малко след 06.00 ч. беше изтеглен изпитен вариант номер 13. Тази година зрелостниците имаха право да избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Темата на интерпретативното съчинение на изпита бе „Споменът - скръб и утеха" по стихотворението „Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов, а на есето - „Тежестта на думите”.

Защо матурата по БЕЛ е с най-много модули и как се е изменил ДЗИ? По темата Ангел Шенков разговаря с Недялка Кюпреджиева, директор на СУ" Йордан Йовков" Кърджали:
Вижте още
Миглена Тянкова

Съдия Миглена Тянкова: Ако не направим съдебна реформа ще ни я наложат отвън

“Ще бъде много трудно, но ако ние не направим съдебната реформа, тогава ще ни я наложат отвън! На настоящия Висш съдебен съвет му липсват политики, като най-важната е кадровата политика. Надявам се, че ще имаме силите да вземе тежки решения и непопулярни, защото ако нямаме тези сили, съдебната реформа ще продължава да стои на хартия".  Това заяви пред..

публикувано на 29.06.22 в 15:11

Още мъртва риба е открита в района на язовир Студен кладенец

Нова мъртва риба е открита от рибари в района на язовир Студен кладенец. Според очевидци тя е изхвърлена на брега в района на селата Звезделина и Широко поле.  По думите им рибата няма видими белези за наличие на болест или наранявания.  Сред екземплярите се наблюдават шаран, каракуда, распер, червеноперка.

публикувано на 29.06.22 в 10:03

Рибари се махат от "Студен кладенец" заради измрялата риба

Единици останаха рибарите, които хвърлят въдици на язовир "Студен кладенец", след случаите на измряла и изхвърлена на брега риба. Почти никой от тях не взима улов за вкъщи. Повечето практикуват "спортен" риболов и връщат обратно във водата уловените екземпляри. Това разказа за Радио Кърджали риболовецът Стоян Кирев. В момента няма нови случаи на..

публикувано на 24.06.22 в 16:18

Слави Василев: Предстои труден избор

Кабинетът „Петков“ си отива със сигурност, предсрочни избори са неизбежни, нова конфигурация в рамките на това Народно събрание ми се струва невъзможна. Това заяви в сутрешния блок на БНР Радио Кърджали политологът Слави Василев. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ са на първо място, а потенциалът на „Възраждане“ е голям. „Продължаваме..

публикувано на 18.06.22 в 01:33
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Вотът ще е края на правителството на Кирил Петков

Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков е закъснял, защото политиката на този кабинет е пагубна за страната. Инфлацията до края на годината може да надхварли 25 на сто. Убедена съм, че вотът, който ГЕРБ внася в Нарадоното събрание, ще бъде успешен и това ще е краят на това правителство, съобщи пред Радио Кърджали областния Координатор на..

публикувано на 16.06.22 в 13:07

Екоинспекцията в Хасково наложи глоби за 12 500 лева през май

Пробите от водата на язовир „Студен кладенец“ взети през май и първите дни на юни продължават да не показват залпово замърсяване във водоема. Има частични замърсявания, причинени от изтекли замърсени битови и фекални води. Но е трудно да се допусне, че тези замърсявания са причинили масовото измиране на риба. Това съобщи в сутрешния блок..

публикувано на 08.06.22 в 12:45

Служители на Пожарна безопасност и защита на населението с препоръки как да се действа при наводнения

Незнанието на хората как да действат правилно при наводнение е сред най-големите проблеми, с които се сблъскват спасителите.  Взимането на погрешно решение може да доведе до поредица от грешки и дори да коства човешки живот. Това каза за Радио Кърджали инспектор Петър Тодоров от районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в..

публикувано на 07.06.22 в 14:20