Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени

Снимка: БГНЕС

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени. Това заяви министър Николай Денков в ефира на БНР.  Прегледът на опита в другите държави сочи, че в България тя е най-късата сред страните в ЕС. Според Николай Денков, е добре първият учебен ден да е на 7 септември:

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за  затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни". 

МОН ще промени програмите и съдържанието в учебниците по математика. Причината е, че анкета, проведена сред учители и ученици сочи, че съдържанието на учебниците по този предмет е най-проблемно:

"В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове", каза Николай Денков. 


По публикацията работиха: Наталия Кръстева, Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Вечерта на инцидента

Собственикът на злополучния сватбен салон: Покривът е здрав, изненадан съм

По-скоро вибрации, причинени от силна музика, отколкото проливните валежи са причина за инцидента в сватбен салон край Кърджали, чийто окачен таван падна по време на сватбено тържество и рани мнозина. Това допусна в ексклузивно интервю само за Радио Кърджали Джейлян Али, собственикът на сградата. „Все още не мога да разбера и аз откъде..

публикувано на 07.08.24 в 15:01

Емилия Милчева: На парламентарните избори ще получим още от същото

Вървим към поредните седми парламентарни избори през последните четири години. Мисля, че ще получим още от същото, каза в ефира на Радио Кърджали Емилия Милчева, журналист, автор на "Дойче веле".Този парламент не предложи нищо, което да презаради политическите кампании и да доведе до нови политики, нови послания, нови лица, това, което очакват..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Специалната награда от миналогодишното издание на феста

Отлагат фестивала в ивайловградското село Гугутка

Фолклорният фестивал "Слънце грее, гугутка пее" в ивайловградското село Гугутка няма да се проведе. Това съобщи за Радио Кърджали организаторът на събитието Райна Делимолова. "Тази година фестивалът беше насрочен за 17 август, обаче заради това, че в страната станаха много бедствия, един от пожарите беше в село Горноселци, от новините сигурно всички..

публикувано на 07.08.24 в 12:05
Снимката е илюстративна

С 30 пожара се справиха огнеборците в Смолянско през изминалия месец

С 30 пожара са се справили огнеборците през месец юли на територията на област Смолян, сочи статистиката. В 7 от тях има нанесени щети. Няма загинали или пострадали хора. Унищожени са 33 дка иглолистна, 50 дка широколистна и 12 дка смесена гора. В два от случаите причина за лумването на огъня е късо съединение в далекопровод. Други причини са..

публикувано на 07.08.24 в 10:57
Петя Чотрова

Освободени са задържаните за срутения покрив. Разпитват свидетели

Освободени са задържаните по закона за МВР лица заради инцидента със срутилия се таван на сватбен салон. Над 70 души са разпитани като свидетели само за 1 ден. Това каза пред Радио Кърджали говорителят на Районната прокуратура Петя Чотрова. "Задържаните лица са били задържани за срок до 24 часа по закона за МВР с оглед изясняване на някои..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Плащат пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Над 200 пожара бяха изгасени за ден в цялата страна

Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват източния фронт на пожара в планината Славянка. Продължава борбата с пожарите в страната  Нощта е преминала..

публикувано на 07.08.24 в 08:46