Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени

Снимка: БГНЕС

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени. Това заяви министър Николай Денков в ефира на БНР.  Прегледът на опита в другите държави сочи, че в България тя е най-късата сред страните в ЕС. Според Николай Денков, е добре първият учебен ден да е на 7 септември:

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за  затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни". 

МОН ще промени програмите и съдържанието в учебниците по математика. Причината е, че анкета, проведена сред учители и ученици сочи, че съдържанието на учебниците по този предмет е най-проблемно:

"В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове", каза Николай Денков. 


По публикацията работиха: Наталия Кръстева, Илияна Типова
Вижте още

Ретро парад събира класически автомобили в Момчилград

Ретро парад ще събере на едно място в  Момчилград класически автомобили, произведени преди повече от 30 години. Това ще се случи на 30 юли от 10 часа в градския парк.  Организатори са община Момчилград и Ретро клуб "Тракия" от Хасково. Ретро парада ще се проведе под патронажа на кмета Илкнур Кязим. Засега най-старият автомобил, записан за участие в..

публикувано на 02.07.22 в 13:28
Лена Бориславова и премиерът в оставка Кирил Петков

ПП и БСП преговарят за нова коалиция

„Продължаваме промяната“ и БСП седнаха на масата за разговори за нова коалиция в зала „Запад“ на Народното събрание. На срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев от страна на ПП. От 15:00 е обявено началото на разговорите с депутатите от парламентарната група на "Демократична България"...

публикувано на 02.07.22 в 13:24

Каякарите Джан Адем и Метин Ахмед спечелиха златото при момчетата до 14 години

Спортен отбор по кану-каяк "Арда" се представи много добре на Държавния отборен шампионат, който се проведе на гребния канал в Пловдив.  " Много добро класиране-Първо място на двойка каяк при момчетата и то убедително с пет секунди и повече пред втората лодка ", каза треньорът Янко Мандаджиев. На двойка каяк в дисциплината 500 метра Джан Адем и Метин..

публикувано на 02.07.22 в 12:52
Корнелия Нинова в НС

Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Мерките, предложени от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, дадоха ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена. "Намаляването цената на хляба беше наш ангажимент към хората и..

публикувано на 02.07.22 в 11:09

Показват творби на 17 именити български творци от ХХ век в Пловдив

Произведения на утвърдени творци от ХХ век ще радват пловдивчани и гостите на града в Галерия "2019". Културното пространство беше открито в годината, когато градът беше Европейска столица на културата, а до 28 юли ще бъде дом за произведенията на 17 именити български художници. Сред тях са творби на  Алцек Мишев , Вежди Рашидов, Иван Кирков, Чавдар..

публикувано на 02.07.22 в 11:07

Липса на кворум отложи началото на Общото събрание прокурорите за избор на представители във ВСС

Поради липса на кворум началото на Общото събрание на прокурорите за избор на четиримата им представители в Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет, беше отложено с час. От 1512 имащи право на глас магистрати се регистрираха само 414. Общото събрание трябва да започне в 11:00 часа, като изискване за кворум няма. Днес кандидатите за..

публикувано на 02.07.22 в 11:04

Кирил Петков: Газовата връзка с Гърция вече е физически завършена, предстои официалното откриване

На 07 юли българска делегация ще посети газовата връзка при Комотини и заедно с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис ще открие официално газопровода България - Гърция. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков при посещението си на газоизмервателната станция край Стара Загора. Газовата връзка с Гърция вече е физически завършена линия, предстоят..

публикувано на 02.07.22 в 09:40