Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правителството прие плана за въвеждане на еврото

Снимка: БГНЕС

Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото. Преди началото на правителственото заседание министър-председателят Кирил Петков заяви:
"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в еврозоната", настоя премиерът.
По-рано председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански обяви, че Националният план за приемането на еврото е отпаднал от дневния ред на Министерски съвет. Той припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.
От ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се направи оценка на въздействието на Планът като се изчаква и анализ на Министерството на финансите и на БНБ.
Правителството приема Националния план за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година сега заради необходимата подготовка от 18 месеца, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на критиките от страна на ИТН, че се избързва без да има направена оценка на въздействие. Докладът на БНБ е в процес на подготовка, каза още финансовият министър.
Документът описва как ще се извършва превалутирането и какво ще се случи със заемите:
„За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. Курсът е фиксиран, той текущият курс, на който ще стане приемането на еврото, специално за търговците е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, в рамките на един месец само, за да не се натоварват търговците с това да има двойна каса в по-дълго време и да трябва да държат големи наличности и в двете валути“, посочи Василев.
А в парламента председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН остро възрази срещу включването на Националния план за приемането на еврото в дневния ред на Министерски съвет. Той припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.
БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но в коалиционното споразумение е записано, че датата за въвеждане на еврото ще бъде определена след детайлен анализ за ефектите от БНБ и Министерството на финансите, напомни зам.-председателят на Икономическата комисия Румен Гечев:
"Докато ние от БСП не видим тези два анализа и не ги дискутирам на коалиционен експертен съвет и след това на коалиционен съвет, ние няма как да слагаме печат, че дата е първи януари еди-коя си година или Деня на детето - 1 юни, няма значение. Това, че в някои от коалиционни партньори са по-големи ентусиасти в това направление, това си е тяхна право, но БСП е сериозна партия и като кажем нещо, ние го изпълняваме, а без нас това решение няма как в влезе в сила".
Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев е изненадан от реакцията на коалиционните партньори. По думите му договореността между тях е била Националният план за въвеждане на еврото да бъде даден на банките, за да се подготвят технически, а паралелно да бъде направен анализ, който да уточни предизвикателствата пред България, свързани с въвеждането на европейската валута:
"На коалиционните експертни съвет не видях някакво сериозно несъгласие по отношение на плана за приема на еврото и съм малко учуден от това".

Вижте още

Прокуратурата започна разследване за причиняване на смърт по непредпазливост на 83-годишна жена

Под наблюдението на Окръжна прокуратура-Кърджали се провежда разследване за причиняване на смърт по непредпазливост на 83-годишна жена на ул. "Хлебозаводска", вследствие на нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство от 15-годишен водач, заяви..

публикувано на 05.07.22 в 16:18

Мъртва риба се появи и в река Върбица

Мъртва риба се появи и в река Върбица. Това съобщиха слушатели на Радио Кърджали. Наш екип установи на място, че голямо количество каракуда е изхвърлено на брега в района на село Глухар. Някои от екземплярите са с тегло над 800 грама. Най-вероятно рибата е умряла тази сутрин. Според въдичари това е третият подобен случай в река Върбица...

публикувано на 05.07.22 в 15:25

Лютви Местан ще се защитава сам, отказа услугите на адвокатите си

Това обяви самият политик пред състав на Окръжния съд в Кърджали, където днес имаше заседание по делото, в което Лютви Местан е подсъдим за причинена катастрофа със смъртен случай на малко дете. В обяснението си политикът каза, че цитирам: „съдът не дава възможност на адвокатите Дойчев и Менков да изпълняват защитните функции“. „Убеден съм, че..

публикувано на 05.07.22 в 13:53

Доброволци на БМЧК Кърджали се включиха в Националната кампания "Учи с Хелфи"

Доброволците на БМЧК от област Кърджали се включиха в Националната кампания "Учи с Хелфи" на Български младежки Червен кръст, заяви Светломира Димитрова, специалист младежки дейности и безвъзмездно кръводаряване в Секретариата на Областния съвет на БЧК. В рамките на един месец младите червенокръстци реализираха 10 летни..

публикувано на 05.07.22 в 11:58

83-годишна пешеходка загина след катастрофа в Кърджали

Неправоспособен непълнолетен водач блъснал в Кърджали 83-годишна пешеходка, която починала. Пътното произшествие е станало снощи около 21,30 часа в индустриалната зона на Кърджали. Изпратените полицейски служители от РУ-Кърджали установили, че водачът на лек автомобил „Опел“ е 15-годишен и не притежава свидетелство за правоуправление на МПС...

публикувано на 05.07.22 в 09:59

Без Синя зона на Курбан байрам в Кърджали

Паркирането в Синята зона в Кърджали ще бъде безплатно по време на най- големият празник за мюсюлманите – Курбан байрам. Във връзка с настъпващия празник Курбан байрам отнемам временно режима за почасово платено паркиране в зоните, попадащи в обхвата на почасовото платено паркиране – „Синя зона“, за периода от 8.00 часа на 9 юли до 18.00..

публикувано на 05.07.22 в 09:47

22-годишен младеж започна подписка за пускане на общинския открит басейн в Кърджали

Инициативата е дело на Димитър Григоров, който иска да се пусне в експлоатация неработещия общински открит басейн “Арпезос” в областния град.  През вчерашния ден, благодарение на много хора, младежът е успял да събере над 1000 подписа.

публикувано на 05.07.22 в 08:40