Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ароматите на лятото в чинията - пилешко месо с ягодова салца и мента


В сезона на свежите плодове и зеленчуци, откъснати направо от градината, е направо недопустимо да не си направим нещо вкусно с тях. В момента има много ягоди и череши, предимно български, от които могат да се приготвят изкусителни десерти. Но пък ако към пилешкото месо, прибавим и ягоди, то бихме се насладили на два вкуса, които се комбинират изключително приятно. Как,  да чуем от шеф Пеньо Иванов.
"Това, което е съществено за всяка рецепта,....в случая използваме за основен продукт пилешки гърди. Те се почистват, мариноват. Като мариноваме с това, което много обичам. Да се направи една смес от малко зехтин, много малко пасиран чесън, черен пипер, прясно смлян на мелничка, ако има, и вече тук е въпрос на избор каква прясна подправка да се сложи. Може да се сложи риган, може да се сложи мащерка, може да се сложи маточина, естествено магданоз или копър. И с тази смес се маринова месото. Маточината е с много нежен лимонов аромат, така че е повече от логично, според мен. Някой може да сложи и друга подправка, вече е въпрос на вкус. Солта аз я слагам, когато се готви месото, за да не изсушава предварително продукта".
Съветът на шеф Иванов е месото да се нареже равномерно, за да се изпече равномерно.
За ягодовата салца е важно ягодите да "се нарежат по дължина на еднакви парчета, на половинки, после на дължина". Продуктът е важно да е еднакво нарязан. А за овкусяването на ягодите.... "нещата са повече от скромни.  eдна идея сол, балсамов оцет и малко зехтин. Оцетът трябва да е много малко, за да се усеща, че има нещо кисело, но вкусът на ягодата да се запази".
В салцата също може да се сложи нещо зелено - много тънко нарязан пресен лук, малко мента или и двете.
Желателно е гарнитурата, тоест тази салца да се направи почти преди да се изпече месото, тоест те да са почти по едно и също време готови. Допълнително може да се прибави заквасена сметана или цедено кисело мляко.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След това шеф Васко ще ни каже какво би приготвил за рожден ден на седемгодишно дете и какъв е принципът, за да се храним винаги здравословно. Следва и кулинарната ни изненада,  освен това на пряката ни телефонна линия ни очаква комикът Звезделин Минков, който също ще ни поздрави и разкаже за празника на Свинските уши на Старозагорската..

публикувано на 05.02.25 в 17:45

Сезгин Бекир: Трябва да бъдем нетолерантни към разпространението на вейповете и други такива вещества

Не е възможно само една организация, било то държавна, неправителствена или отделни семейства да се справят с злоупотребата на наркотични и упойващи вещества. Това каза в ефира на Радио Кърджали клиничният психолог д-р Сезгин Бекир по повод акцията на  ГДБОП срещу разпространението на вейпове и различни други продукти с вещества, близки до канабис и..

публикувано на 04.02.25 в 19:05
Даниела Петрова

Един от всичките 41 общински съветници в Кърджали се отчете пред избирателите

Над 40 предложения, теми и инициативи, поставени за разглеждане от местния парламент в Кърджали, отчита за първата година от мандата си Даниела Петрова, общински съветник, представител на гражданската квота в групата на партия „Възраждане“. „Считам, че естествен завършек на една година е да анализираме свършеното и да направим план за..

публикувано на 03.02.25 в 18:40
Наричат Жана Д Арк  Орлеанската дева

Франция, мон амур! Еп.41

В епизод 41 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме регион Център-Вал дьо Лоар в долината на Лоара, както и неговия департамент Лоаре. Ще чуете: Кои са департаментите и по-големите градове на Център-Вал дьо Лоар? С какво е известен този регион? Коя е най-голямата държавна гора във..

публикувано на 03.02.25 в 17:29
Художествена галерия

Художествената галерия в Кърджали се нуждае от още ремонти, за да бъде отворена отново

Кога ще бъде отворена за посетители художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали, след като ремонта на покрива вече е приключил? Какво още е необходимо, за да върне блясъка си тази емблематична сграда, която е със статут на недвижима културна ценност с местно значение? На тези въпроси отговори диркторът на Регионалния исторически..

публикувано на 03.02.25 в 15:30

Петнадесет дни празнуват Нова година в Китай

Китайската Нова година настъпи. Това е времето на великото преселение, когато в огромната азиатска държава стотици милиони хора пътуват, за да отидат на гости на близките си. Събират се обикновено у най-възрастните. Това е единственото време в годината, когато китайците имат по-дълга отпуска и могат да се приберат по родните си места. В..

публикувано на 02.02.25 в 18:35

Кърджалийци обядват в гръцко след влизането ни в Шенген

В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна...

публикувано на 02.02.25 в 15:56