Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езиковата гимназия в Кърджали започва второ столетие


В Деня на Ботев Езиковата гимназия в Кърджали, чийто патрон е великият поет-революционер, отбеляза своята стогодишнина. Кулминацията на поредицата инициативи, които осъществиха учители и ученици през цялата юбилейна година беше празничният концерт-спектакъл на сцената на театъра. Стогодишнината на Гимназията беше уважена от посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, която в приветствието си каза на български език любим цитат от Христо Ботев. „Столетницата“ беше отличена и с Почетен знак „Герб на Община Кърджали – златен“.

Собствен химн има вече Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали. Авторите на текста и музиката бяха наградени. Те са избрани при сериозна конкуренция сред участници от цялата страна в национален конкурс, обявен от училището-юбиляр. Възпитаничката на Гимназията Кремена Шикова е автор на текста, а музиката и аранжимента са на учителя по музика в школото Любен Полихронов. На тържество, което се състоя в сутрешните часове пред бюста на Христо Ботев в двора на училището станаха известни и наградените участници в националния журналистически конкурс за есе, публицистика и репортаж, обявен за стогодишния юбилей на Гимназията.

В началото ученици, учители и гости коленичиха в едноминутно мълчание пред саможертвата на Ботев и хилядите знайни и незнайни герои на България. Поднесени бяха венци от Гимназията и от името на областния управител Даниел Делчев. Учениците представиха кратка програма.

По повод патронния празник беше открит Кът на Ботев пред актовата зала, който представлява 3D изображения на революционера и четници. Интересното е, че четниците „рецитират“ стихове на поета. Кътът е създаден по проект. Дейностите включват почистване на войнишките паметници на територията на областта, брошура, а също и филм за паметниците.

Стогодишният юбилей на ЕГ „Христо Ботев“ беше уважен от посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, представители на френското посолство, кметът Хасан Азис, председателя на ОбС Юсеин Ахмед,  заместник областния управител Юлия Чортленева, Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката, директорката, благодарение на която гимназията става езикова - Електра Казакова, един от най-дългогодишните директори Йорданка Чавдарова, бивши учители, възпитаници, родители, ученици.

Първо поздравление поднесе настоящият директор Даниела Павлова. След нея на сцената беше поканена посланик Херо Мустафа. Тя каза, че се радва да сподели този голям празник с ботевци. Припомни, че доброто сътрудничество между училището и нейната страна датира от далечната 1990 г. когато е създадено на най-старото дружество „Приятели на САЩ“. Още от следващата година тук започват да идват доброволци от Корпуса на мира, които подпомагат изучаването на езика и културата на нейния народ. Херо Мустафа припомни, че от 2016 г. работи и програма Фулбрайт, благодарение на която сътрудничеството продължава успешно. Посланикът се обърна към учениците: „Възможността да учите език, може би няколко чужди езика, ще бъде голямо предимство за вас, когато навлезете в по-зряла възраст и изобщо за вашето бъдеще. Езикът е ключът към културата, а познаването на културата позволява да разбирате хората“.

Посланик Мустафа каза на български език любим цитат от Ботев: „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“. Първият дипломат на САЩ у нас сравни Ботев, Левски и всички борци за свободата на Отечеството с българите, „които в днешни условия отстояват своята свобода“.

Тези, които знаят езика на други народи и разбират другите култури, „са тези, които изграждат един по-свободен, по-проспериращ и по-мирен свят и именно това се надявам, че вие ще правите вбъдеще“, каза още посланик Херо Мустафа.

Поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката Николай Денков поднесе Наталия Михалевска, която е кърджалийка и възпитаник на Гимназията. В приветствието на министъра беше акцентирано на високото ниво на училището-юбиляр и успешната реализация на неговите възпитаници.

Поздравително слово от името на областния управител Даниел Делчев поднесе заместник-областният управител Юлия Чортленева.

Кметът на Община Кърджали също е възпитаник на Езиковата гимназия. Той също поздрави ботевци – бивши и настоящи учители и ученици. „Благодарение на усилията на бивши и настоящи учители, тук се развива качествено образование“, подчерта градоначалникът. Той връчи  Почетен знак „Герб на Община Кърджали – златен“ на гимназията-столетница – за високи постижения в сферата на образованието и издигане престижа на Община Кърджали.

Плакет беше връчен и от образователния министър. Гимназията получи и други подаръци, сред които статуетка на таралежче, символът на училището. Подаръкът беше от американския посланик и с него ще се попълни богатата школска колекция.

На сцената се изявиха над 160 участници – учители и ученици, бивши и настоящи, във впечатляващия спектакъл под режисурата на Атанас Атанасов.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21