Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват стипендия "Джими" на изявен абитуриент

Истински празник в ОДК сътвориха участниците в Областния конкурс за детска рисунка "Родопски багри", в памет на кърджалийския художник и почетен гражданин Джемал Емурлов – Джими.

Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов, да открива детските таланти, да им дава поле за творческа изява и развива детското въображение.

Тази година в конкурса „Родопски багри“ участваха 220 рисунки от 18 училища и школи от 10 населени места.

Бяха връчени 7 специални награди, две специални награди и награди за първо, второ, трето място и поощрения в три възрастови групи, които са осигурени от община Кърджали.

Директорът на ОДК Златка Пеньова обяви от името на инициативна група "Приятели на Джими", че за втора поредна година ще се връчи стипендия на изявен абитуриент, приет във висше учебно заведение с насоченост в сферата на изкуствата. Неговото име ще стане известно през септември. Първият носител на стипендия "Джими" е Миглена Каменова, възпитаничка на Школата по изобразително изкуство към ОДК, студентка в Пловдивския университет специалност "Дизайн и печатна комуникация".


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36

Започнаха снимките на "Made in EU" в Димитровград

В Димитровград започнаха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев – "Made in EU".  „Пътят до снимки винаги е дълъг, но началото на снимачния процес е много вълнуващо. Следващите седмици ще сме изцяло потопени в историята“, казва Стефан Командарев.  Той отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов – по сценария, и с..

публикувано на 22.03.24 в 13:12