Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сладкиш Дунавски вълни с череши за разкош

Снимка: Петя Аргирова


Черешите са все още сред плодовете, които ни разкриват даровете на лятото. Въпреки че цената им все още е относителна висока, домакините правят от тях сладка, сиропи, компоти, сок, желета и сладкиши. Те могат да бъдат чудесно допълнение към сладолед, или пудинг, "разхлаждайки" ни приятно с тяхната сладост. Черешите са чудесни за прочистване на организма. Например гладолечителят д-р Емилова ни предписва да ядем по 20 дни само череши, набрани направо от градината. Когато започне сезонът на ягодите, започваме с тях, после преминаваме на череши и приключваме с кайсии, съветва лечителят.

В Хунсрюк, Германия, където живее Петя Аргирова, нашата приятелка и кулинарка, черешите не са чак толкова много. При това са скъпи, казва тя. "Може би затова и в Германия се използват за сладкишите, череши от компот".

Планината Шварцвалд обаче е известна със своята черешова ракия, с празниците на черешите, там дори и носиите на местните хора носят символа на този плод. Някога са донесени от римляните и се отглеждат. В Баден Вюртенберг, малко в Райнланд Пфалц, около Дунава, около Рейн, дори около Мозел има череши, казва Петя.

Дори и в нейния двор се отглеждат череши, но те са диви, красиви са и служат само за храна за птиците. Не се ядат.

В Германия сортовете приличат повече на нашата вишна, отделно има сладка череша и череша, отгледана на сянка.

Дунавски вълни е един много характерен сладкиш за Германия, в който се слага компот от череши. Варира и под наименованието сладкиш "Снежанка", в него има бял крем и кафяв шоколад, както и бял и кафяв блат. Черешата потъва в сладкиша и прави имитация на вълни. Отгоре с шоколад с вилица също се прави имитация на вълни.

Тайната на името произтича от областта, в която е известен сладкиша - Бавария, пред която преминава река Дунав.

Сладкишът се прави в тавата на фурната, не е кръгъл, не е торта, за него ни е нужен компот от череши, но може да се направи и с пресни, казва кулинарката.

"Сигурно много от Вас също ще бъдат изненадани, че река Дунав има два извора. Това са изворите на реките Бригах и Брег. Те са на отстояние около 30 км. едни от други, но се сливат и от тях започва река Дунав. 
Много бях изненадана от това, че единият извор е много посещаем – комерсиалният", пише в блога си Петя Аргирова.

А ЕТО ГО И СЛАДКИШЪТ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан компот от череши /без костилки/
530 гр масло на стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
5 яйца
350 гр брашно
1 пак. бакпулвер 
450 мл и 8 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
1 пак. пудинг с аромат на ванили за варене
300 гр натурален шоколад или кувертюр

Тавичка с размер 30 х 39 см. намазвате с олио.
Прецеждате черешите от сока на компота.
Включвате фурната да загрее до 175 градуса.
С помощта на миксера разбивате  250 гр от мекото масло с щипка сол, 200 гр захар и пакетчето ванилия. Разбиването продължава до получаването на пухкав крем. Колкото по-дълго, по-добре.
Добавяте яйцата едно по едно.
Продължавате да разбивам с миксер.
Пресявате брашното с бакпулвера.
Добавяте на няколко пъти брашното, като редувам с 3 с. л. прясно мляко и бъркам непрекъснато с миксера.
Разбиването с миксер е много за кратко или само докато се получи гладко и гъсто тесто.
Разделяте тестото на две равни части.
Към едната половина от тестото добавяте какаото и разбивате
В намазаната с олио тавичка разстилате бялата част от тестото. Не се притеснявайте, ако тестото Ви е доста гъсто. Така трябва да е. Малко по-гъсто е от кексовото тесто.
Сипвате кафявото тесто с лъжица на различни места върху бялото тесто. Кафявото тесто също е доста гъсто.
Много внимателно и без натиск, разстилате кафявото тесто върху бялото. Подравнявате.
Подреждате изцедените череши върху какаовото тесто, но не ги натискате. Те си потъват по време на изпичането.
Изпичате сладкиша за около 30 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
Готовността проверявате с клечка за зъби.
В 5 с. л. прясно мляко разтваряте пакетчето пудинг.
Добавяте и 50 гр. захар.
Слагате прясното мляко 450 мл да заври.
Добавяте на тънка струйка разтворения пудинг и бъркате непрекъснато, а котлона изключвате.
Оставяте пудинга за 1 минута на горещия още котлон, но бъркате непрекъснато.
Готовия пудинг изсипвате в купичка, покривате със стреч фолио и оставяте да се изстуди.
Разбивате 250 гр. меко масло с миксера до пухкав крем.
Лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване, добавяте изстиналия пудинг към маслото.
Получава се пухкав маслен крем.
Върху изстиналия сладкиш изсипвате и заглаждате масления крем.
Оставяте на студено за минимум 4 часа, а най-добре за цяла нощ да стегне.
На другия ден разтопявате шоколада на пара, заедно с 30 гр масло. В тенджера слагате студена вода.
В стъклена купа начупвате шоколада и добавяте маслото. Водата в тенджерата не трябва да опира в дъното на купата. Слагате на котлона. Бъркате от време на време с дървена лъжица.
Когато водата заври, шоколадът е разтопен.
Изчаквате за кратко да поизстине шоколадът.
Намазвате с шоколадовата глазура стегнатия сладкиш.
Оставяте за кратко да стегне и тогава правите вълни с гребенче.
Оставяте сладкиша на студено, за да стегне напълно шоколадовата глазура
Нарязвате на еднакви парчета с потопен във вода остър нож.



По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените..

публикувано на 15.08.22 в 12:59
Скалната гъба край Женда

Женда шепне приказки от миналото

Малко след село Женда, на около 3 километра от шосето, се намира едно от най-привлекателните за туристите места в Източните Родопи - местността Биюк тепе, както я наричат местните хора. Тя обединява тракийско светилище, крепостта Асар кая, изсечени в скалите трапецовидни тракийски ниши, причудливи скални образувания, както и останки от гроб на..

публикувано на 15.08.22 в 11:55
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“. Както често се е случвало, Емил е отбелязвал личния празник на участия. Така и миналата година..

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Снимката е илюстративна

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен. В официално..

публикувано на 08.08.22 в 15:54
Севдалин Огнянов

Дружинци се готви за събор

Втори общоселски събор се подготвя в кирковското село Дружинци. Той ще се проведе на 20 август, събота. Инициативата е изцяло местна, доброволна и е с амбицията да се превърне в традиция.  Всъщност, тя вече е традиция, казва Севдалин Огнянов от организационния комитет. Хората, които се занимават активно с организацията и подготовката, са десетина души,..

публикувано на 03.08.22 в 11:22
Добромир Димов

Рибари пускат над 3000 малки сома в "Студен кладенец"

Над 3000 малки сомчета ще бъдат пуснати в язовир Студен кладенец тази събота, 6 август. Идеята за зарибяването на водоема е на рибари от фейсбук групата Риболов на Широко поле, които събират средства за закупуване на 30-сантиметровите рибки от няколко месеца. Искаме да има риба в язовира, да оставим нещо хубаво на децата ни, както и да променим..

публикувано на 02.08.22 в 15:38
Гайдарски събор на Илинденските поляни над с. Гела

След дни в Гела се събират гайдари от цялата страна

На 6 и 7 август на Илинденските поляни над Гела ще се проведе XIX-то гайдарско надсвирване. В събота ще се проведе гайдарското надсвирване, в което ще участват гайдари от цялата страна, а в неделя е родовата среща на родовете от Гела. Съборът е под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов. Съорганизатор е кметство Широка лъка...

публикувано на 02.08.22 в 10:26